23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Zaplatíme za vás poplatky ...

10.3.2010

... ale za to vám zrušíme nemocnici, říká krajský úřad voličům

Kraj se rozhodl zrušit některá oddělení v nemocnicích v Opočně a v Broumově. Záměr omezit rozsah zdravotní péče v nemocnicích v Opočně a Broumově ovšem vyvolal velkou vlnu nevole u místních obyvatel. V Opočně se již podepisuje petice za zachování dosavadního stavu, včetně oddělení chirurgie, která by měla být na konci června uzavřena. Zrušení chirurgického oddělení znamená podle signatářů petice jen další krok k jeho úplnému uzavření.

Proti těmto krokům jsou i představitelé obou měst. Podle starostky Broumova Libuše Růčkové (ODS) by zrušení oddělení chirurgie tady vedlo ke snížení úrovně zdravotnické péče i v dalších oborech. Na chirurgickém sále totiž nebyly prováděny jen výkony nemocnice, ale i dalších soukromých lékařů, například gynekologů.

Podle vedení kraje a jeho zdravotnických bossů nesplňuje chirurgické oddělení v Broumově dlouhodobě bezpečnostní a hygienické předpisy. Díky tomuto opatření, které se týká rovněž nemocnice v Opočně, by mělo krajské zdravotnictví údajně ušetřit 24 milionů Kč.

„Možná ušetří ročně několik milionů, ale díky tomu budou lidé v ohrožení života a život se nedá vrátit, ani zaplatit těmi 24 miliony. Je to smutné, že prachy zvítězily nad zdravým rozumem,“ míní na internetových petičních stránkách občané. Podle zastupitele Broumova Arnolda Vodochodského na jedné straně ČSSD odpouští poplatky v nemocnicích a na druhé straně jim chybějí peníze. Občané jsou pro zachování jak chirurgického oddělení, jehož služeb využívají mnozí z nich, a jak píší na sociální síti Facebook, jsou většinou maximálně spokojeni s jejich péčí. Stejně tak i ve všech ostatních stávajících odděleních. Zdůrazňují, že již zrušením porodnice se život v Broumově lidem zkomplikoval. A teď je čeká ještě chirurgie! Podle slov primáře opočenského chirurgického oddělení Miliče Světlíka se podmínky v nemocnici ani po zrušení chirurgie nezlepší. Podle něj je to jen zastírací manévr.

V předchozích letech krajské zastupitelstvo doplácelo na zdravotnictví právě proto, že se zavázalo udržet dostupnost lékařské péče. Proto pokračovala v práci i menší zdravotnická zařízení, která při provozu prodělávala. Socialisté v čele s hejtmanem Lubomírem Francem mohou voličům slibovat cokoliv. Pokud zorganizují levnější zdravotnictví, musí samozřejmě něco obětovat. Oběť ale nepřinese vedení kraje, doplatí na to pouze pacienti. Nejenom že budou víc a dál dojíždět, ale s ochuzením palety zdravotnických služeb klesne i jejich kvalita.

Občanům Broumova a Opočna se rozhodnutí představitelů kraje nelíbí. Mají strach, že přijdou o důležitou zdravotní péči v místě jejich bydliště. Leckdo je navíc přesvědčen, že v krajních situacích mohou být – pokud by záměr zrušení přešel v realitu – ohroženy i lidské životy.

Autor je lékař, zastupitel Královéhradeckého kraje za ODS a člen stínové rady KK