29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Volby 2010

31.5.2010

V pátek a sobotu jsem byl člen volební komise, a sledoval tak průběh voleb. Dostavila se k nám volička ročník 1919, ale když jsem na arších se seznamem voličů, které jsem měl na starosti, zkoumal účast mladých voličů, ročník dejme tomu 1988 a mladších, tak jich mnoho nepřišlo

Pokud pan Nečas a Kalousek tvrdí, že vyhrála zodpovědná politika a je šance na zodpovědnou pravicovou politiku, tak já si myslím, že rozhodli ne ti, kteří přišli volit, ale ti, kteří se neobtěžovali přijít a hodit lístek. Myslím, že prohráli obyčejní lidé. Jeden volič přišel opilý, nedalo se s ním domluvit, nebyl schopen zkontrolovat, ke kterému členu volební komise má jít, a nebylo mu rozumět, jak se vlastně jmenuje. Naštval se a rozhodl se nás potrestat a nezúčastnit se voleb.

Pokud tedy je nyní čas na zodpovědnou politiku, tak se nabízí, proč ji Kalousek a Topolánek či Nečas nedělali v minulém volebním období. Stačí si připomenout, že deficity za jejich vlády stouply cca na 3 násobky a jediný politik Vlastimil Tlustý upozorňoval ODS před více než čtyřmi lety, že za jejich vlády budou deficity větší než za vlády ČSSD. Kolega Kalousek jako člen KDU seděl prakticky ve všech vládách po roce 1989 s výjimkou menšinové vlády Miloše Zemana. Ale on se podle jeho slov asi nepodílel na dluzích. Určitě hlasoval pro státní rozpočty všech vlád, na kterých se jako poslanec, náměstek ministra či ministr podílel. Měl tu drzost posílat voličům složenku.

V Německu poslali nejbohatší občané otevřený dopis kancléřce, aby zvýšila daně, že zbohatli v době konjunktury a nyní, když je krize, tak se chtějí rozdělit o své bohatství.

Mladí lidé, kteří volili TOP 09, tak nejsou schopni rozlišit mezi slovy a skutky a mají paměť tak půl roku.

Jak někteří představitelé pravicových vlád tvrdili, musíme zvýšit nájemné, abychom se měli ještě lépe. Reforma Topolánka přinesla jemu a jeho spolubojovníkům a podnikatelům snížení daní. Občejným lidem přinesla poplatky ve zdravotnictví, zvýšení DPH, zvýšení daně z nemovitosti, zmrazení důchodů. Stačí si připomenout, co plánoval už Klaus nebo Topolánek. Zdanění důchodů, placení zdravotního pojištění rodiči za děti či důchodci z jejich důchodu, školné na VŠ. Statečné lži, že zavedení školného umožní více studentům z chudších rodin. Kolegové z ODS příliš nezmiňovali, že za půjčky pro studenty by neručil stát a měly by je poskytovat běžné banky. Posuzovaly by tedy bonitu studentů. Myslím, že tato logika, zavedeme školné a dáme studentům půjčky, je naprosto zvrácená. Není normální spíše dát studentům dostatečná stipendia sociální či prospěchová? Ostatně stačí si připomenout slova Topolánka, že zavedení školného bude motivovat k většímu studijnímu úsilí. Pan Topolánek nemá ani náhodou pojem, co je to vnitřní motivace. Tedy, když se někdo chce k něčemu propracovat, tak to musí vycházet z něj. Nedá se to nadekretovat a vnutit. Ostatně kolega Toplánek podle jeho vlastních slov vysokoškolská studia prochlastal. Asi proto, že nebylo školné, tak neměl motivaci se snažit. Před několika lety se uskutečnila anketa mezi studenty ohledně školného. Většině studentůp by nevadilo. Protože by je za ně platili rodiče a protože dnes studují více méně ti, kteří na to mají. Česká republika je jednou ze zemí s nejhorší dostupností vzdělání pro nižší vrstvy. U nás se vyloženě dědí společenský status. Opakem je Finsko, které věnuje velkou pozornost dostupnosti vzdělání. Když Tony Blaire zavedl školné, tak podle výzkumů stoupl počet studentek, které si živí striptýzem, sexem a pornografií.

Zodpovědní představitelé vlády Jana Fischera byli proti zvýšení mateřské, důchodů. To by podle nich znamenalo zadlužení státu. Mrknutím oka schválili 120 mld na výstavbu silnic a dálnici, o které slýcháme léta, kolikrát jsou předražené. Totéž se týká superzakázky na odstranění ekologických zátěží. Ostatně někteří politikové včetně Václava Klause stále tvrdí, že České dráhy jsou černá díra. Ano, oni vlakem nejezdí. Oni potřebují dálnice a sevis na letišti.

Před čtyřmi lety se někteří potitologové snažili tvrdit, že Strana zelených je ta strana, která přinese nový politický styl. Voliči se přesvědčili, jak to ve skutečnosti fungovalo. Znovu a znovu se někteří voliči nechají zmanipulovat a volí nové strany. Stačí si připomenout upoutávku v České televizi na předvolební pořady Otázky Václava Moravce. TOP 09 nová strana se starými tvářemi.

Na výsledku voleb se dlouhá léta podílejí naše média. Většina je jich pravicově zaměřená a někteří navrhují a obhajují zřejmé nesmysly. Stačí si namátkou připomenout článek Lenky Zlamálové, když ještě byla v Hospodářských novinách. Ředitelé škol by prý měli propustit méně schopné učitelé a těm schopným přidat. Zajímalo by mě, kdo by učil ty hodiny za ty propuštěné. Ostatně příklad Jižní Koreje a Finska, které mají nejlepší školství na světě, ukazuje cestu: zaplatit učitele a tím přilákat nejlepší absolventy středních škol, a mít tak z koho vybírat.

Moje známá, důchodkyně se základním vzděláním, statečně volí ODS a radovala se z výsledků voleb. Když jsem jí řekl, že rozhodně nemůže počítat se zvýšením důchodu, tak mi řekla, ale nedožijeme se krachu. Masivní lživá kampaň, bez ohledu na upozorňování ratingových agentur, že naše dluhopisy jsou nejbezpečnější na světě a že naše zadlužení je mnohem nižší než u jiných zemí EU, splnila cíl. Ostatně stačí připomenout očividné lži ODS, že máme vysoké daně. Informace OECD svědčí o tom, že je máme na úrovni průměru. Podobně lži ať už prezidenta Klause v novoročním projevu nebo jiných představitelů pravice, že občané chtějí nižší daně. Zabývám se také prováděním výzkumů STEM a čtenáři si snadno mohou najít výzkum této agentury, že 2/3 respondentů chce vyšší dané. Protože si uvědomují, že služby státu něco stojí. To jsou fakta a proti nim marketingové lži.

Realita je bohužel taková, že značná část voličů není schopná kriticky posoudit marketingová tvrzení politiků. Např. někteří voliči, hlavně voličky, se rozhodují podle toho, jak by se budoucí prezident vyjímal na poštovní známce, jakou má kravatu atd. Větsina politiků bere svoje politické angažmá jen jako bynys, ani si nepřečtou noviny. Stačí připomenout bývalého místopředsedu ODS, který nevěděl, jak se jmenuje polský předseda vlády. O Kateřině Jacques jsem se již zmiňoval. Ještě připomenu ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, který zřejmě jak jediný z vlády vlastnil počítač a trochu s ním pracovat, tak získal tento post. Čtenáři si asi vzpomenou, jak si z něj zdatnější čtenáři utahovali, když jej novináři Mladé fronty Dnes přistihli, že nemá ani základní znalosti IT. Statečně tvrdil, že politik nemusí být odborník. Jistě musíme preferovat s odpuštěním trouby, kterým ovšem nechybí obrovské ambice. Ostatně nepochybně byl za socialismu diskriminován, proto nemohl studovat. Stačí dobrý marketing a voliči, který si nechají namluvit pokud možno cokoliv. Už Hitler a Geobbels tvrdili, že 100x opakovaná lež se stane pravdou.

www.mathpublishing.eu