20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Svobodná volba

26.1.2018

Česká kavárna sympatizuje s EU a ta zas se socialismem. Ten nám chtějí vnutit. Nebude to ale socialismus s lidskou tváří. Bude to horší. Bude to socialismus s těžko snesitelnými tvářemi Junckera, Schulze a Merkelové.

Máme na vybranou volit Drahoše, který zcela nezastřeně dává najevo své sympatie pro Unii ve své dnešní podobě, anebo umírněného sympatizanta, který ještě nazapomněl, že jde především o naši republiku: „Tohle je naše země.“ Tak vybírejte, holoubkové!

Konec legrace, mluvme o faktech! Zde jsou:

Nikdy se nám nevedlo tak dobře, jako dnes. K tomu někteří ještě dodávají, že vliven našeho členství v EU. Nesmysl! Samozřejmě, že se nám vede lépe než za Karla IV., za císaře pána, za tatíčka Masaryka a za komunistů. Jedná se o naprosto přirozený vývoj, celému lidstvu se vede čím dál lépe, zvlášť když padli komunisté.

V té souvislosti krásně šlápnul do viksu Římský klub, když 1972 zveřejnil spisek Meze růstu, který předpovídal pro rok 2000 málem zánik naší civilizace: přelidněním, hladem, znečistěním. Nic z toho nás nepostihlo. Havel byl také členem Římského klubu.

Žijeme už od roku 1945, 72 let, v míru. A opět někteří tvrdí, že vlivem EU. Také nesmysl. Že nás nezlikvidovali komunisté, za to vděčíme USA a jejich arsenálu jaderných zbraní, který byl, až do rozpadu Sovětského svazu, v rovnováze s tím rudým. Nukleární pat byl důvodem neválčení.

Máme povinnost přijmout euro. Skutečně? A proč? Vstupovali jsme do EU za diametrálně rozdílných podmínek, než které byly nastoleny Lisabonskou smlouvou. Tenkrát se ještě dalo uvažovat o euru. Dnes už neexistuje pro vstup do eurozóny rozumný důvod.

Musíme opravdu přispívat na výživu řeckého státu, země, která už od doby své existence pod osmánskou vládou nikdy nebyla schopna sama sebe uživit? Existuje důvod, proč bychom měli tahat z finanční bídy Španělsko, Portugalsko, Itálii a v poslední době i Francii, vesměs země, jejichž životní úroveň je vyšší než naše? Naši důchodci mají daleko nižší důchody než ve všech jmenovaných státech. Solidarita je něco jiného.

Jsme šestou nejbezpečnější zemí na světě. Možná opravdu, ale to jen dík tomu, že k nám islamističtí běženci nechtějí. Mají lepší, bohatší cíle - Rakousko, Německo a Švédsko.

Teď nám hrozí direktiva Dublin IV, která mimo jiné předepíše všem státům stejnou výši podpory pro běžence. Aby tento příkaz Bruselu dával smysl, musí být podpora uprchlíků stejně vysoká, jako je v Německu. Kdo to zaplatí?

Jen díky tomu, že vyznavačů víry Mohameda u nás žije doposavad nepatrné množství, nemají teroristé u nás zázemí, které potřebují k provádění svých útoků. Islámští teroristé, neschopní číst latinku, neznalí řeči a bez možnosti zeptat se svých soukmenovců, nemají možnost vyvíjet u nás svou neblahou činnost. Proti islámskému terorismu existuje jediný recept: nemít teroristy a jejich potenciální podporovatele v zemi.

Pokud volím toho, kdo chce obchodovat s Ruskem a Čínou, nejsem zdaleka ještě jejich přívrženec. Když my a EU nebudeme s Čínou a Ruskem obchodovat, najde se vždy někdo jiný, kdo nás nahradí. Mimochodem, nějvětším dovozcem z Číny je Německo a je to také Německo, které i dnes, v době embarga, má s Ruskem daleko větší obchodní obrat než my.

Když Čech nesympatizuje se současnou EU, vůbec to ještě neznamená, že sympatizuje s Ruskem nebo Čínou. Jenže, kam bychom došli, kdybychom obchodovali jen s nám sympatickými státy. Prezident Zeman je realista.

Před prvním kolem na standardní otázku prezidentským kandidátům včetně Drahoše, „jste pro referendum o vystoupení z EU“, odpovídali všichni ne. A zdůvodňovali své stanovisko tím, jaká by to pro nás byla katastrofa vystoupit.
O to ale přece nejde. Jde o to, pokud bude o referendum dost zájemců, lidem hlasování umožnit. Když mohl, podle názoru kandidátů „tupý lid“, hlasovat o vstupu do EU, má právo hlasovat o vystoupení. Individuální názory neúspěšných kandidátů, jakož i Drahoše, nejsou směrodatné.

Obecně: Všichni jsou proti referendu a zdůvodňují to přesvědčením, že lid je blbý a dá se strhnout k neuvážené volbě. Lid není blbý, málo chytří jsou oni sami.

Zde v originálu Drahošova slova: Děkuji panu monseigneurovi Halíkovi, jeho podpory si obzvláště vážím. Dobří lidé ho mají rádi za jeho trefnou kritiku tupých mas, které jsou tak význačné pro ČR, i jeho křesťansky vstřícný postoj k islámu.

Buď je Halík pán, anebo monseigneure, nebo je to halt pan soudruh. Nevidím důvod, proč by tupé masy měly volit pana Drahoše.