16.4.2024 | Svátek má Irena


POLITIKA: Spasitel národa na stolci českém

6.1.2006

Předvolební kampaň se začíná velmi slibně rozjíždět. Prvního ledna si v televizi skočili po krku dva nejvyšší representanti české politiky tak, že bylo nutné vypnout kameru, aby neudělali větší ostudu. Volební kampaň bude asi zábavná, i když bychom spíše potřebovali věcnost a rozum. Paroubek, t.č. nejvyšší hlava sociálních demokratů, v diskusi prohlásil:

„ … chci vyjádřit rozhodnou vůli k zásadnímu pokroku především pokud jde o vymýcení jedovatého býlí korupce. Hesel, slov a slibů už bylo přespříliš.“

Tak nám to tedy začíná. Slib je to veliký, ale buďme poctiví, zcela nesplnitelný. Nechtěl bych být v Paroubkově kůži, až se bude vymlouvat, že na korupci nestačil, i když ekonomie jde, jak on říká, jeho zásluhou dobře.

V dějinách lidstva snad není období, kdy by neexistovala korupce. Ještě než jsme se geneticky odloučili od šimpanzů, upláceli samečci praopice samičky kousky masa za účelem reprodukce. Korupce je řemeslo nejméně tak staré jako nejstarší řemeslo žen.

Další popis dějin korupce by byl dlouhý a nudný, ale aspoň si vzpomeňme na starý Řím, kde patriciové korumpovali své klienty, kupovali si jejich hlasy a hlasy kdekoho, aby se stali konsuly a následně jako prokonsulové plenili provincie.

Ve středověku se v tom ohledu činili feudálové i církev. I pámbíčka bylo možné uplatit. Jan Hus proti této korupci zle žehral, ale moc platné to nebylo, vzplanul, než se nadál. Bacha, pane premiére, po vašem výroku už si určitě někdo začal skládat dobře vyschlá smolná polena tam na břehu Rýna.

První republika vynikala korupčními aférami, i když jinak byla vzorová. A za bolševika? Na to si snad ještě část národa pamatuje. Všechno něco stojí, to se vědělo.

Korupce existuje ve všech zemích. Ani staré etablované demokracie nejsou ušetřeny. Korupční aféra porazila vládu kanadského premiera Paula Martina minulý měsíc a teď v lednu budou v Kanadě mimořádné volby.

Proto, pane premiere, slibujete něco, co je opravdu velmi líbivé, ale plané. Moc dobře jste začal volební kampaň a vím, jak se budu dívat i na vaše budoucí sliby.

Korupce je lidskému rodu vrozená. Je to druh chování jako je třeba spánek. Dokud bude existovat nerovnost ve vlastnictví a užívání pozemských statků, bude korupce. Bohužel. Soudruh Chruščev nám sliboval komunismus, kdy nezištní lidé budou mít vše společné, ale to mu brzy jeho soudruzi vysvětlili. I kdyby komunismus jednoho dne byl, i tam bude existovat nerovnost v užívání mnoha statků, v místě na slunci, v dosažitelnosti mladých hodných přítelkyň, hluchoněmých kuchařek a mnoha jiných užitečných produktů. Zeptejte se na to soudruha Filipa, ten už určitě žije v komuně, když se otevřeně nazývá komunistou, ten to musí vědět přesně. Ten by měl nejlíp vědět, že korupce byla, je a bude, stejně tak jako komunismus nebyl, není a nebude.

Nesnažte se být světcem, pane předsedo, pojďte zpátky na zem.