24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Skvělý muž Kalousek?

19.6.2009

V medailonech, které se nyní všude píší o bývalém ministru Kalouskovi v souvislosti se stranou, kterou se pokouší založit, se vždy jako samozřejmost zmiňuje, že byl schopný ministr financí. Nikdo to ale moc nevysvětluje. Nikdo neříká, v čem se vlastně o státní finance zasloužil. Nikdo jakoby neměl zájem se tím vážně zabývat. Jakoby stačilo Kalouskovo hlasité opakované ujišťování ve Sněmovně, že on nikdy stát zadlužit nedovolí.

Když ale pomineme Kalouskova teatrální velká slova, jak skutečně spravoval státní kasu? Tak především ministr Kalousek předvedl něco, co v Evropě nemá obdoby. V době nastupující finanční a ekonomické krize „naplánoval“ ekonomický růst pro rok 2009 na téměř 5% (4,7%). Přes všechny protesty ve Sněmovně si prosadil pro sestavování rozpočtu naprostý nesmysl. A podle takového rozpočtu v republice stále jedeme. V průběhu roku, když jsme ho žádali o korekci, stále ji odkládal a nakonec ji neprovedl. Co to pro náš život v tomto roce znamená? Znamená to, že pan Kalousek po této zemi rozhodil nějakých téměř 200 mld. korun, které nejsou podložené žádným reálným růstem, díky nimž roste spotřeba vládních institucí, díky nimž důchody vzrostly reálně o 8 %. Zdravotní pojišťovny si ve svých plánech odpovídajícím způsobem zvyšují své příjmy a výdaje. Prostě leckde si ještě relativně pohodlně žijeme, protože žijeme na dluh. Je to jako bychom odmítali vzít krizi na vědomí, jako bychom ji nechali za dveřmi a rozhodli se, že ji ještě nějakou dobu k nám nepustíme. Jenže její vpád bude díky tomuto předstírání o to tvrdší.

A to není jediné, co provedl ministr Kalousek. V době nastupující krize navrhl daňové změny, které vedly ke snížení sociálního pojištění – snížení odvodů prostředků na pojistné v nezaměstnanosti. Nyní ovšem nezaměstnanost začala růst a náhle se peněz nedostává. Ministr Kalousek prohloubil svými kroky daňový deficit.

A co dělal dříve, ještě když nebylo o krizi ani potuchy? Při sestavování rozpočtu na vrcholu ekonomické konjuktury přihodil ke státnímu deficitu ještě dalších 35 mld. Kde jsou tedy jeho zásluhy o finance a o stát? Každý, kdo se chystá psát o jeho skvělých výkonech „na financích“, by měl tyto otázky zodpovědět.

Nicméně nečekám, že by to někdo učinil. Hodnocení bývalého ministra se dnes odehrává úplně jinak. Nejdřív se připustí, že na minulosti pana Kalouska se sice najdou nějaké nepěkné kazy, ale nakonec nebuďme malicherní. Je to pozoruhodný muž a držíme mu palce. Pěkně to předvedl časopis Respekt.

V úvodníku posledního čísla tohoto listu se nejdříve konstatuje, že Kalousek jako náměstek na ministerstvu obrany zavedl podle mnohých korupční systém přidělování státních zakázek. Také asistoval u zrodu operace „České pivo“, v jejímž rámci přišel stát o akcie plzeňského Prazdroje (tunel na 24 miliard). Dále se připouští, že mezi osobní přátele Kalouska patří obchodník s krví a aktér známého miliardového sporu se státem Josef Štáva, či zbrojař Richard Háva (od něho má Kalousek byt). Připomíná se, že i jako minstr financí nedokázal Kalousek řešit skandální benevolenci svého úřadu vůči hazardu, kterému umožnil rozlézat se v našich obcích jako rakovina – ale po tomhle výčtu autor kupodivu vůbec nedochází k závěru, že člověk s podobným životopisem by měl zalézt pod kameny, ale napíše úplně jiný závěr. Přesto tohle všechno, co by pověst jednoho normálního člověka zabilo, podle autora článku v Respektu je to stále skvělý muž a „směr, kterým jako vůdce ukazuje, není marný“.

Sláva takové nezávislé novinařině. Podobné novinářské příspěvky prokazují nezávislost především na zdravém rozumu a jakýsi všeobecný úpadek ducha vůkol. Jediné, co člověka napadne, je, že v impériu pana Bakaly, ať to bude Respekt, Ekonom nebo Hospodářské noviny, budou vždy podobné články dopadat zřejmě velmi podobně. Maně si vzpomínám, že pánové Bakala a Schwarzenberg měli už v minulosti celou řadu společných podnikatelských projektů od Becherovky až po zmíněný Respekt. Nakonec možná i proto se pan Schwarzenberg trochu truchlivě stává cvičeným medvídkem pana Kalouska.

Autor je místopředseda Sněmovny za ČSSD