25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Sexy změna

16.1.2009

Daniela Filipiová bude onou sexy změnou, na kterou si včera postěžoval dosluhující ministr Julínek.

Tomu vadí, že byl odvolán nekoncepčně, přeloženo - nenahradí ho pobratim Šnajdr s kvalifikací Julínek na třetí. Nevděk světem vládne! Jestliže byl ministr odvolán pro špatnou komunikaci s veřejností, kde je ta správná koncepce komunikace pro jeho nástupce, jak vypadá? Bude to změna nepromyšlená, nespravedlivá, fňuky fňuk, prostě jen tak sexy.

Topolánek ovšem ví, co dělá. Problémem Julínka nebylo, že tupé masy nepochopily jeho drajv ke zdravotnickému ideálu podle Holandska, nýbrž absence základních politických instinktů.

Když už plánoval zakrýt reformní rétorikou neoliberální scénář o proměně lidského zdraví v normální zboží, o naplnění kapes privatizátorů veřejnými penězi ze zdravotního pojištění, nemohl to udělat hloupěji než skrze poplatky u lékaře. Nejde o to, že by poplatky byly od ďábla, ale že jejich nastavení je cynické, sociálně bezcitné. Voličlaik chce aspoň něčemu rozumět a paušálně uzákoněným třicetikorunám porozuměl dokonale.

Premiér teď má sice plnou hlavu Evropy, ale musí myslet na volby 2010. Jestliže voliči ukázali reformám podle Julínka palec dolů, pak by bylo sebevražedné je urputně prosazovat. Situaci ve zdravotnickém resortu je třeba uklidnit, odjulínkovat, odcikrtovat. K tomu se premiérovi nemůže hodit rebelující poslanec Boris Šťastný, střela neřízená. Nehledě k tomu, že jakýkoli personální návrh z lůna pražské ODS musí na něho spolehlivě působit jako červený hadr na krocana. Však to Bém za Vodrážkovými zády ani nemohl myslet vážně, to si snad jen tak provokativně zašpásoval.

Senátorka Filipiová je ideální volba. Za prvé to vypadá dobře, když po vyhození Stehlíkové nesníží se počet žen v kabinetu. Za druhé je Filipiová nepříliš popsaný politický list, a než se popíše, ať dobře, či špatně, tato vláda už stejně vládnout nebude.

Nepominutelný je také předpoklad, že i razantní David Rath vládne dostatečným kinderstube, než aby stejně neurvale jako na Julínka útočil na dámu na vozíčku. Úkolem nové ministryně bude zdravotnický resort elegantně zneviditelnit, tak, aby se podruhé pro ODS nestal volebním hrobem. Dlužno přiznat, že to zase není nejhorší volba. Při očekávání, že Aleše Řebíčka (co je doma, to se počítá) nahradí Petr Bendl (morální sloup ODS), těžko použitelného Jiřího Čunka všestranně pro cokoli použitelný Cyril Svoboda, a dojemnou Džamilu Stehlíkovou sice úspěšný muzikant, o to ale neúspěšnější senátorský kandidát Kocáb, je vlastně Daniela Filipiová za hvězdu.

Právo, 14.1.2009