19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Poplatky - spadla klec

11.6.2010

Dočkáme se nějakého vyúčtování?

Královéhradecký kraj se rozhodl na základě výsledků parlamentních voleb a po poradě hejtmanů ostatních krajů od čtvrtka 10. června zrušit systém úhrad zdravotnických regulačních poplatků za pacienty ve svých zdravotnických zařízeních. Kraj svůj krok sice zdůvodňuje tím, že tak reaguje na výhrady Evropské komise, podle níž může být dosavadní systém proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené podpory, ovšem vnímaví občané vědí své…

Sociálnědemokratické vedení kraje nesouhlasilo se zavedením regulačních poplatků ve zdravotnictví a považovalo údajně zavedení krajského systému úhrad za pacienty za dočasnou sociální službu. Kraj sázel na to, že český parlament v dohledné době zruší celý systém vybírání regulačních poplatků ve zdravotnictví, ovšem situace se vyvinula trochu jinak, než levice předpokládala.

V této souvislosti bych se rád zeptal představitelů kraje, když mohli z krajského rozpočtu rozdat za regulační poplatky ve zdravotnictví 61 milionů korun, jestli nyní splní svůj slib a přidají zdravotníkům na platech? Všichni přece víme, že mladí lékaři pracují za podhodnocené nástupní platy a kraj nechce přistoupit na jejich požadavek, aby jim přidal alespoň sedm procent základní mzdy. Jednání s těmito lékaři krajská radní Jana Třešňáková odkládala až po parlamentních volbách. Takže čas nadešel, ne? Nebo se tento argument bude socialistům hodit zase až na podzim – v čase komunálních a senátních voleb? Již jednou jsme slyšeli od předsedy zdravotního výboru Královéhradeckého kraje Jiřího Veselého slib, že na podzim peníze budou a doktoři se přidání na platech dočkají! Aby ty vaše sliby, vážení sociální demokraté, nedopadly jako ty „darovací poplatkové“!

Druhá věc, která mi leží v žaludku, je rozhodnutí Evropské komise ze dne 1. června 2010. Komise ve věci šesti stížností, které byly podány na vracení regulačních poplatků českými kraji, rozhodla, že pokud by kraje ve vracení poplatků v krajských zdravotnických zařízeních pokračovaly, porušovaly by předpisy regulující veřejnou podporu. Jak je možné, že Komise vyčkávala se svým rozhodnutím až po volbách v České republice? Navíc Komise rozhodovala ve věci, která rozhodujícím způsobem ovlivnila předcházející krajské volby! Komise musela již tehdy vědět, že chování krajů je protiprávní, ale odkládala rozhodnutí. Údajně prý nechtěla ovlivnit volby v ČR. Co si o tom máme myslet?!

V pátek 4. června se sešli sociálnědemokratičtí hejtmani a dohodli se ukončit vracení poplatků. Samozřejmě, že ne všichni s tím souhlasili, poslanec a hejtman v jedné osobě David Rath tvrdošíjně trvá na svém a zákon bude i nadále porušovat. Jak se asi s tímto „oříškem“ popere náš (potažmo i evropský) právní řád?

A do třetice? Vraťme se na „náš dvoreček“ - zajímalo by mne, jestli někdo podá trestní oznámení na ty, kdož rozhodli protiprávně rozdat desítky milionů korun tolik potřebných pro naše nemocnice či na platy nedoceněných zdravotníků. Jestlipak se aktivita těchto lidí rozvine stejně tak zarputile jako v případě podávání trestních oznámení pro údajné špatné hospodaření bývalého vedení krajského úřadu při nákupu nábytku v hodnotě pěti milionů korun! A hlavně - ať nám levicové vedení kraje „odkryje“ výsledky, které měly jejich příspěvkové dary za regulační poplatky...

Autor je zastupitel Královéhradeckého kraje za ODS a člen stínové rady KK