20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: „Opomněla jsem citovat“

2.7.2018

To tvrdí nová ministryně spravedlnosti Malá.

Jenomže….Opomněl jsem zaplatit daně, opomněl jsem dá světelnou signalizaci při odbočování vlevo, opomněl jsem poslat výživné, opomněl jsem autora hudby uvést ve svém filmu, opomněl jsem vypnout nezapálený plynový sporák, opomněl jsme dát dítěti včas jeho lék…

Zákon definuje trestní čin z nedbalosti v závažných případech, kdy je nutno použít ultima ratio, tedy zjednodušeně nejzazšího řešení pro nápravu stavu. Opomenutí proto není v mnoha případech omluvitelné, byť na daně a výživné se vztahuje účinná lítost při včas provedené nápravě. To se ale u diplomové práce užít nedá.

Proti Malé je vedena kampaň, tvrdí Babiš

Útoky na vzdělání Taťány Malé byly ubohostí, s jakou se jen tak nesetkáme. Panevropská universita v Bratislavě (PEUNI) na základě akreditace uděluje tituly Bc., Mgr., JUDr. a docent v oboru právo a státní zkouška se zde skládá i z evropského práva. Absolvent PEUNI se může stát koncipientem a dále advokátem či notářem na Slovensku, a následně usazeným advokátem či notářem v České republice. Protože akreditace je slovenská, proto zájemce o práci koncipienta a získání titulu advokáta v České republice u České advokátní komory (lhůta koncipienta je oproti Slovensku o 2 roky kratší) musí složit ověřovací zkoušky na české vysoké škole (drtivá většina těchto zájemců je složila) a stane se koncipientem zapsaným Českou advokátní komorou. (ČAK).

Po složení advokátních zkoušek se i absolvent PEUNI stane českým advokátem. Což nemálo českých magistrů z PEUNI již splnilo. Stejně tak z nich řada již obhájila titul JUDr. na Karlově universitě. Mnozí čeští absolventi PEUNI jsou dále podnikovými právníky jak ve státních organizacích, tak podnikových a nikdo jejich vzdělání nezpochybňuje.

Dva nejtrapnější

Tvrdit, že Malá nemá právnické vzdělání, jak psal politik Pospíšil, je trapné. Od právníka JUDr. Pospíšila bychom nečekali, že se k takovému nízkému útoku sníží. Po plzeňských právech a titulech tam udělených? Poté, co řada českých renomovaných soudců, advokátů a ministerských náměstků zasedala ve státních komisích na PEUNI? Ale…Otázkou je, proč se sama Malá tomuto hloupému nařčení nebránila. To ví jenom ona sama.

Když moderátor ČT Moravec zaútočil, že Malá asi nebyla schopna vystudovat českou právnickou fakultu (opravdu unikátní novinářské odhalení), tak je nutné neznalým připomenout, že jenom PEUNI nabízela možnost získat právnické vzdělání dálkovým studiem (žádná česká universita to nenabízela) a Malá už jednu vysokou školu předtím absolvovala. Volba dálkového studia byla proto logická a takových českých studentů byla na PEUNI značná část. Věcná připomínka je také ta, že čeští studenti skládali na PEUNI zkoušky mimo jiné z českých zákonů, ať už z trestního či občanského práva, jak mnozí členové státních komisí, čeští pedagogové, právníci či soudci, kteří v těchto komisích zasedali, mohou snadno potvrdit.

Poznámka k věci samé

Pokud v USA vystudujete Harvardskou universitu ve státě Massachusetts, potom v Kalifornii musíte složit advokátní zkoušky podle jejich práva. Ale přesunem své praxe do Texasu opět musíte složit advokátní zkoušky podle práva Texas. A to jste v jednom federální státě.

Absolvent Harvardu, pokud by chtěl být zapsán jako koncipient do ČAK, by také musel složit rozdílové zkoušky, stejně jak činili absolventi PEUNI. Tvrdit o něm, že nemá právnické vzdělání či že by nedokázal vystudovat českou školu, by si asi nikdo příčetný netroufl.

Důkazy nejsou kampaň

Za plagiátorství lze považovat úmyslné kopírování cizího textu a jeho vydávání za vlastní, nedbalé nebo nepřesné citování použité literatury, opomenutí citace (byť neúmyslné) některého využitého zdroje. Diplomová práce Malé má prokázané plagiátorství - byť možná neúmyslné, opomenuté. To ale neomlouvá.

Mít ministryni typu ctrl.c + ctrl.v, jak se šíří sociálními sítěmi, je chyba. Bude všem pro smích a navíc už je. Jakýkoliv pokus o použití mimořádného opravného prostředku nebo předložení návrhu zákona může kdokoliv torpédovat výsměšnou argumentací, že předkladatelka typu ctrl.c + ctrl.v by měla uvést, zda opět něco neopomenula. Od soudu taková výhrada s ohledem na právní kulturu nepřijde, ale od novinářů a politiků rozhodně ano. To se žádnou kritikou o účelové kampani nespraví.

Hlasování Poslanecké sněmovny

Potvrzení ministerské pozice Malé vyslovením důvěry vládě premiéra Babiše vysloví poslanci i souhlas, že je možné beztrestně „opomínat“, dopouštět se plagiátorství a porušování autorského zákona. Tak co tím politici vzkáží studentům všech škol, kteří poctivě a přesně zpracovali své diplomové práce? Že byli hloupí? Že s „opomenutím“ nejdál dojdou? Taková „beztrestnost“ opomenutí uráží každého, nejen ty, co museli své vzdělání tvrdě odpracovat.

A na závěr: Každý advokát tohoto vzniklého stavu použije při obhajobě. Když může bez následků „opomíjet“ ministryně spravedlnosti, tak může každý. I když to může u soudů vzbudit nelíčené veselí, argument nulový to díky jmenování ministryně Malé rozhodně není, protože tu máme nevyřešenou předběžnou otázku, kteří občané mohou beztrestně opomíjet a kteří občané za totéž budou trestáni. Tedy zatím nevyřešenou...Poslanecká sněmovna to třeba rozlouskne i bez soudů.