25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Nic se nejí tak horké, jak se uvaří

8.9.2009

To říkávala moje maminka, když někdo v jejím okolí se nad něčím silně rozčílil a na základě toho dělal unáhlená rozhodnutí. Můj otec o takových lidech říkal, že se chovají jako malí kluci, kterým vzali hračku. A oba měli pravdu.

Jako malí kluci se chovají naši politikové, když jim Ústavní soud vzal hračku – předčasné volby. Nevyčkali, až čerstvě „uvařené“ sdělení vychladne, tj. do chvíle, až bude zcela zřejmé rozhodnutí Ústavního soudu ve věci stížnosti poslance Melčáka. No a naši novináři mají žně. Stačí se jen podívat na titulky novin z posledních dnů.

Ústavní soudci to schytali ze všech stran - od prezidenta, partajních předsedů, některých právníků i novinářů. Prý jsou nezodpovědní, nemají právo, neposoudili atd., atd. Přitom Ústavní soud pouze pozastavil vykonatelnost prezidentova rozhodnutí o termínu předčasných voleb, ale nezrušil ho.

Ve čtvrtek 10. září může věc vyřešit a termín voleb se nezmění, ale také mu to může zabrat více času a termín bude nutno změnit. Ovšem také se může stát, že shledá tento způsob rozpuštění sněmovny odporujícím ústavnímu pořádku a zákon o zkrácení volebního období této sněmovny zruší. Myslím si, že mnohem nezodpovědnější by od Ústavního soudu bylo, kdyby nechal volby uskutečnit a teprve po jejich skončení je zrušil.

Denně slyšíme, k čemu všemu může pozastavením dojít a jaké to bude mít důsledky, ale zatím jsme neslyšeli ani slovo o příčině všeho tohoto rámusu, tj. pádu Topolánkovy vlády a všem, co po ní proběhlo. Dnes Paroubek a jeho šibalové vykřikují, jakou je to pozastavení mezinárodní ostudou, ale to, že mnohem větší mezinárodní ostudou bylo svržení vlády uprostřed předsednictví Evropské unii, pokládají za hrdinství. Tam je potřeba hledat pravou příčinu dnešní vnitropolitické situace a ne vinit Ústavní soud z toho, že vyvolal ústavní krizi, že ohrožuje demokracii, že jedná proti veřejnému zájmu a jiné nesmysly. Naopak by měli uznat, že se ukvapili, a poslušně počkat na jeho rozhodnutí.

Proto se mi velmi líbí prohlášení předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga: „Ctíme rozhodnutí Ústavního soudu ČR. Doufáme, že bere na zřetel situaci země, která potřebuje ustanovit politickou vládu. Doufáme v co nejdřívější stanovení termínu voleb.“ Je to stručné a jasné. Tím si u mne TOP 09 získala další body. Je vidět, že Karel Schwarzenberg je velmi zkušený a odpovědný politik nezatížený čtyřiceti lety života v reálném socialismu, kde si tehdejší politici dělali se zákony, a nejen s nimi, co chtěli.

Převzato z Krejci.bigbloger.lidovky.cz