19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Na kulturní frontě klid

Ministr kultury Antonín Staněk oznámil, že do konce května rezignuje na svoji funkci a dá ji v plen. Kulturní obec, velmi angažovaná známou peticí, je nadšena a vyhlásila vítězství. Je to tak nějak vítězství Pyrrhy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Rojšl 21.5.2019 10:16

No hraje si na důležáka

"Zeman dál napíná ČSSD kolem odvolání Staňka..."

No hraje si na důležáka - snaží se řídit celej svět - ale na ten svůj s Mynářem už tolik nestačí - už nám ani na Hradě nechce moc sloužit - asi má v Lánech lepší otoman ...

...Zeman není prezident, který by byl vzorem, pro své občany - váženou, respektovanou, uznávanou osobností a autoritou.

Není ani prezidentem, kterého by do čela státu vynesla všeobecná podpora občanů ČR.

Pouze se neštítil využít prostředků, které by charakterní člověk nepoužil - pomocí lží, demagogie a štvavé kampaně, rozdělil naši společnost na dva tábory a dostal se do funkce díky většinové podpoře - převážně od méně vzdělaných a méně úspěšných spoluobčanů, ve kterých vyvolal nenávist, strach a závist, odpor vůči " elitám " a touhu pomstít se " inteligenci" a zároveň pocit, že je " lidový" a " jejich ".

J. Gutvirth 17.5.2019 18:10

tak když nevím a píšu o tom

(1. věta) je to ujetý.

P. Klíma 17.5.2019 17:57

Herecká šmíra z reklam a seriálů. To je definice

té kultůrní fronty.

V. Heidlerová 18.5.2019 9:08

Re: Herecká šmíra z reklam a seriálů. To je definice

Nastupte na jejich místo, ať máme konečně někoho kvalitního v kulturní oblasti. Pro mne je nejhorší seriál s AB a MZ, až jednou skončí, bude líp, ANO.

M. Mikulec 18.5.2019 9:24

Re: Herecká šmíra z reklam a seriálů. To je definice

Vy už taky motáte do kultůry politiku, jako to dělají ti “umělci”, co jen zneužijí blízkosti mikrofonu, aby do nej krofali ty své nenávistné kecy proti jiné skupině obyvatelstva. Která ovšem nebydlí v Praze a nemá mikrofon na dosah, ba ani oko kamery nikde kolem. Lidi si zaplatí za kulturu, ale dostane se jim politické agitky.

V. Heidlerová 18.5.2019 15:14

Re: Herecká šmíra z reklam a seriálů. To je definice

Pane Mikulče, zapomínáte, že máme svobodu projevu a shromažďování, též spolčování, takže každá skupina obyvatel má v demokracii zajištěno právo se projevit. Nemusíme mít všichni stejný názor, ale i menšiny mají možnost se ozvat. Zatím při manifestacích nedošlo k žádnému násilí nebo ničení, není potřeba zuřit, když část společnosti není spokojena s výkonem nejvyšších činitelů. Ostatně - kultura je odrazem své doby, ať chcete nebo nechcete. Lidi nejsou tak blbí, aby nevěděli, kam jdou - zda na agitku či na kulturní pořad, to jsou velmi široké pojmy. Pokud nerozlišujete, je to projev hlouposti a nevzdělanosti, pane Mikulče.

M. Mikulec 18.5.2019 17:42

Re: Herecká šmíra z reklam a seriálů. To je definice

Jasně, motejte politiku do všeho, jako ta vaše levicová fronta. Celebritky vedi všechno nejlíp.:-))

V. Heidlerová 19.5.2019 8:07

Re: Herecká šmíra z reklam a seriálů. To je definice

Já jsem, pane Mikulče, zaměření ryze pravicového, bloudíte jako Jeník s Mařenou v lese. Považujete-li za celebrity AB a MZ, pak se v úvozovkách blížíte pravdě. Háááá

V. Pavelka 17.5.2019 17:33

No

Představte si tu nudu v kulturní bublině pod hradem , kdyby neměli Miloše, toho sponzora jejich spravedlivé světodějné nasranosti .Je vidět že se jim daří , Miloši ty vykuku jeden..

J. Chaloupka 17.5.2019 15:40

Asi to vidím špatně, ale ministr kultury má být ministr

všech cca 10 ti milionů občanů a ne jen kulturní fronty.

J. Jurax 17.5.2019 16:31

Ehm ... a soudíte, že ministr životního prostředí je též ministrem deseti miliónů? A ministr spravedlnosti nebo financí?

J. Chaloupka 17.5.2019 15:36

Jen se bojím, že za chvíli to nikdo skutečně schopný

nebude chtít dělat, když musí čelit okopávání třeba machalických.

D. Stirský 17.5.2019 15:14

A stejně si myslím, že Pyrhy je nesprávně. Nejde ani tak o dvě r, jako o to, že Pyr(r)ha byla manželka Deukalióna, jakási řecká Eva. A pak byl král Eppeiru Pyrrhos. Samozřejmě, že Fajta oceňuji za pěkné výstavy. Není možné mu přičítat jako šéfovi NG údajná či skutečná pochybení a neocenit klady. Ostatně zakopaný pes je v tom, že NG je příspěvkovou organizací a tato forma je pro některé typy veřejnoprávních neziskových aktivit jodne sporná.

J. Jurax 17.5.2019 16:36

Ehm ... to "vítězství Pyrrhy" je citát výroku pana Horníčka ...

P. Han 17.5.2019 19:41

Re:

Nevím, jestli to někdy dříve pronesl pan Horníček. Ale je to citát z "cimrmanovského" filmu Nejistá sezóna.

https://www.youtube.com/watch?v=lYV_voCNZLo

Ale panu Stirskému to stejně nepomůže a bude dál frfňat. On rozumí vtipu, ironii nebo nadsázce asi stejně jako Netzer.

P. Han 17.5.2019 22:42

Re:

Takže ty klady spočívaly v tom, že dělal to, co měl v pracovní smlouvě, zatímco údajná či skutečná pochybení v tom, že kradl. To už máte jen krůček do Řecka, kde zaměstnanci brali prémie za to, že se někdy i několikrát do týdne dostavili do práce a vydrželi tam skoro celou pracovní dobu.

Ano, forma příspěvkové organizace je pro některé druhy aktivit, hlavně takových, jaké provozoval soudruh Fajt, opravdu sporná.

P. Horak 17.5.2019 14:40

"Já nevím, co to je kulturní veřejnost"

Z Vasich prispevku je nad pochybnosti zrejme, ze je to velmi malo o cem neco vite. Ovsem to vyrovnavate tim, ze se nudne vyjadrujete ke vsemu.

J. Vlček 17.5.2019 15:10

Re: "Já nevím, co to je kulturní veřejnost"

Pane Horáku, že byste zdejší diskusi oživil nějakou svěží přednáškou o kultuře v Čechách a na Moravě? Neostýchejte se a spusťte, už ani nedýcháme.

J. Jurax 17.5.2019 16:38

A co je to kulturní veřejnost? A existuje v opozici k ní i veřejnost nekulturní?

P. Han 17.5.2019 19:55

Re:

Nekulturní veřejnost je taková, co sice třeba i chodí na výstavy, na koncerty a do divadla, ale nevnucuje svůj vkus těm ostatním.

J. Jurax 17.5.2019 22:40

Aha.

Takže jsem nekulturní ...

P. Han 17.5.2019 22:45

Re:

Njn, já taky. To je hned.

K. Janyška 17.5.2019 13:29

Staněk prý křtil knihu Grebebíčkovi.

Pak musí pryč a je to tak dobře... Duzp.

V. Pavelka 17.5.2019 18:16

Re: Staněk prý křtil knihu Grebebíčkovi.

Moulové, z toho křtu mohl být pěkný, jak se to píše "hepening ? pořád vzpomínám jak šohaji (Stoho ven), dostali hradního pána , ty trenky na fangli špica , Jenže starej pán to neustál , za takovej for a soudí se , já myslel že je chlápek s humorem po kapsách..

P. Han 17.5.2019 22:48

Re: Staněk prý křtil knihu Grebebíčkovi.

Trenky na fangli jsou špica. Rozstříhat standartu už taková špica není. Rozhodopádně to ale nebyla vizitka pro Hradní stráž a způsob ostrahy Hradu vůbec. Měli je z té střechy sestřelit.

D. Stirský 17.5.2019 12:42

Když už, tak vítězství Pyrrha a nebo Pyrrhovo.

Situaci v NG neumím posoudit. Jen vím, že za ředitelování p. Fajta jsem viděl několik krásných výstav (Bonjour, M. Gaugin, Kupka, Norbert Grund, arcivévoda Ferdinand Tyrolský, výstava obrazů a soch ku výročí republiky, nyní ještě Šíma...) Je možné, že Fajt opravdu pochybil - lidé od kumštu bývají hodně sebestřední, někdy i velmi těžko snesitelní, namyšlení a zákon o veřejných zakázkách s cca 25 novelami je jedním z našich nejsložitějších předpisů. Avšak jmenovat do čela největší a nejznámější galerie v Česku (byť prozatímně) člověka, který byl ředitelem PENAM, a.s. ze skupiny AGROFERT mající v předmětu podnikání hostinskou činnost, pekařství a cukrárenství, výrobu a prodej elektřiny a prodej konzumního lihu a lihovin - no, Pánbůh požehnej! Císař Heliogabalus (počátek 3. století) jmenoval důležité ouřady impéria dle velikosti jejich camprdlíků. A tak se z holiče stal dozorce nad potravinami a z mezkaře výběrčí daní. Našeho současného (nikoli však předešlého) pana prezidenta a zrovna tak premiéra camprdlíky pravděpodobně nezajímají, zato hostinská činnost, konzumní líh a lihoviny ano. :-)

P. Han 17.5.2019 13:32

Re: Když už, tak vítězství Pyrrha a nebo Pyrrhovo.

Neumíte posoudit, ale... To je fakt slovo odborníka. I já jsem v NG viděl několik krásných výstav, a to bez ohledu na osobu ředitele, ač žádný jiný si tak bohorovně nehrabal pod sebe jako Fajt.

A vítězství Pyrrhy, samozřejmě. Aspoň pro nás všechny, kdo znají cimrmanovský film Nejistá sezóna. "Až jednou půjdu po mostě Karla, do divadla Národa na Stěnu čerta, smířím se s tím, že jste vyhráli. Ale bude to vítězství Pyrrhy."

V. Pavelka 17.5.2019 17:48

Re: Když už, tak vítězství Pyrrha a nebo Pyrrhovo.

Třeba má manažer PENAM doma pěknou zbírku obrazů a známek , co vy p.Stírský..

V. Heidlerová 17.5.2019 10:26

Občas si něco přečtu

Ale takto sesmolený blábol už čtu opakovaně - a stále tomu vůbec nerozumím. Autor by se měl o post ministra kultury ucházet sám, to už by byl takový spletenec, jako je jeho článek.

V. Novák 17.5.2019 12:37

Re: Občas si něco přečtu

Závada je na přijímači, SLINTavko.