20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Na kulturní frontě klid

17.5.2019

Ministr kultury Antonín Staněk oznámil, že do konce května rezignuje na svoji funkci a dá ji v plen. Kulturní obec, velmi angažovaná známou peticí, je nadšena a vyhlásila vítězství. Je to tak nějak vítězství Pyrrhy. 

Staněk prý neměl údajně důvěru kulturní veřejnosti. Já nevím, co to je kulturní veřejnost, jestli jsou to i uvaděčky v kinech či divadlech, nebo jen známí umělci, mezi nimiž je vedle kvalitních také ta hlučnější hromada opravdových uměleckých výtečníků, anebo všichni dohromady. Ale co je jisté, že ti, co jsou známější, jsou rozjitřeni. Nejvíce mě pobavil Jiří David, který v Ostravě u příležitostí svých dvou exhibicí - kam když odcházel, tak už přicházel - uvedl, že už od každičkého rána je z toho hin, co se za Staňka v kultuře děje, a se svým kámošem přenesli epochální příběh ministra Staňka jurodivě i na bienále v Benátkách, kde se předvedli. Italové zírali na ten evropský drajv jak z jara.

Já jsem také rád, že ministr Staněk balí bágl, protože s ním zase přišel totáč a také jsem se v noci opravdu budil, jestli NG někdy vůbec někdo zapůjčí nějaké dílo, jestli 100 hoven se nepůjdou vydělat zase do rohu ve Veletržním paláci, jestli Čau Wej Wej nás oblaží zase nějakými pěknými čluny, tentokrát v duhových barvách. Bál jsem se, ale už se nebojím. Kultura je zachráněna, zase se to sem pohrne.

No proč ne, jeden ministr odešel, jiný přijde. Jak to ale udělat, aby měl důvěru kulturní fronty, ví Bůh. Asi by ho měli zvolit Jiří David, pánové David Černý nebo Krištof Kintera nebo nějaké co já vím jiné kolegium nositelů toho nejlepšího, co kdy u nás bylo kdy vytvořeno. Jak jenom při jmenování ministra vlézt do řiti rozjitřencům, aby byli spokojeni, to je epochální úkol dynamického Jana Hamáčka. Možná by bylo dobré jmenovat ministrem kultury Jiřího Fajta. Ve financích je fakt dobrý, jelikož si umí přidat. Ze státního mu krev opravdu neteče, je nedoceněn, a tak ať ten cirkus rovnou řídí. Kultůrní fronta bude spokojena. Nový ministr přidá všem, sám sobě také ještě o něco víc, protože plat ministra je jedna věc a životní úroveň velkého muže je věc druhá. Ředitelem NG jmenuje třeba Davida Černého, který je slušně vychovaný, umí se pohybovat v kruzích a také se s tím nemaže, když na to přijde. Jiří David dostane zakázku na neonovou zadnici na Hrad, aby každý viděl, jaký má kultůrní fronta poměr k presidentu republiky, 100 hoven dostanou svolení se vydělat na červené trenýrky všude. Fuj to jsem se rozjel.

Počkáme si, co z toho bude, za co zase bude nutné psát petice a vyjít do ulic. Jen aby nebylo studené počasí nebo nepršelo. To by se muselo dovnitř ke stolkům a bušit do toho tam. Takže na kulturní frontě klid, jede se dál.

A takhle my tady žijeme.