28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Modří holubi se vracejí

12.2.2013

Ministryně Müllerová naverbovala do funkce náměstka Romana Chlopčíka, člověka s kontroverzní minulostí

Vyhozen oknem, vrací se slavobránou. Roman Chlopčík, čerstvě jmenovaný náměstek ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové (TOP 09), není žádným dosud dobře utajeným klenotem.

Muž, který nahradil Karla Machotku odstoupivšího ze zdravotních důvodů počátkem ledna, je profesionálům z oboru zaměstnanosti dobře znám.

Aktivní člen olomoucké ODS, který neúspěšně kandidoval v posledních krajských volbách, do resortu přichází z postu personálního ředitele olomoucké společnosti Bartoň a Partner.

Ta se zabývá ostrahou, úklidem a zaměstnáváním zdravotně postižených lidí. Ještě předtím působil jako ředitel olomouckého úřadu práce. Z této funkce byl předchozím ministrem Jaromírem Drábkem v únoru roku 2011 odvolán údajně pro manažerská pochybení. To ale ministryně Müllerová nepovažuje za důležité.

"Kolega Chlopčík je odborník, který zná oblast zaměstnanosti a úřady práce, kde nás čeká v nejbližší době hodně práce a změn. Věřím, že je zvládneme dobře právě i s jeho pomocí," říká k jeho nástupu do křesla náměstka.

Nečasova tlačenka

V sociálních službách působí rodák z Frýdku-Místku od první poloviny devadesátých let. Do olomouckého úřadu práce nastoupil počátkem minulé dekády jako vedoucí oddělení aktivní politiky zaměstnanosti, v roce 2004 se stal vedoucím odboru zprostředkování a poradenství. Poté, co byl v říjnu roku 2006 šéf pracáku na Hané Luděk Krystýn odvolán, pověřil ho tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas zastupováním funkce ředitele. Krátce nato bylo vypsáno výběrové řízení na nového šéfa. Tehdy se poprvé ukázalo, že Chlopčík jakožto aktivní člen ODS má kolem sebe vlivné zastánce.

Akce s výběrem šéfa skončila tehdy kuriózně. Jednou z kvalifikačních podmínek pro nového ředitele bylo ukončené vysokoškolské vzdělání. Výběru se účastnilo několik kandidátů a jednoznačně vyhrál Martin Viterna, který v té době vedl úřad práce v Jeseníku.

Dostat se do krajského města, byť do stejné pozice, by bylo jasným kariérním postupem. Olomouckému pracáku totiž dodává na důležitosti i velikosti rozpočtu školicí středisko, které slouží ke vzdělávání státních úředníků.

Nicméně Viterna nikdy jmenování z rukou ministra Nečase nepřevzal. Výběrové řízení bylo místo toho zrušeno. O pár měsíců bylo vypsáno nové za stejných kvalifikačních podmínek. Tentokrát komise vybrala Naděždu Studeckou, toho času tajemnici Městského úřadu ve Šternberku. Ani ona ale neprorazila. K překvapení všech Petr Nečas nakonec šéfem jmenoval Romana Chlopčíka, přestože nesplňoval základní požadavek – vysokoškolský titul. V té době dokonce ani žádnou vysokou školu nestudoval. Vzdělání si doplnil až o několik let později.

Výpovědi za miliony

Krátce po nástupu Chlopčíka do ředitelského křesla v Olomouci propukla mnohaletá anabáze, která nakonec přispěla k jeho odvolání. Týdeník Euro o ní informoval již v listopadu roku 2010. Bývalý ředitel Luděk Krystýn zároveň s odvoláním dostal výpověď. Bohužel si úřad práce, tehdy již pod vedením Chlopčíka, nedal práci s jejím precizním formulováním, takže ji Krystýn napadl žalobou. Okresní soud mu dal za pravdu. Podle jeho názoru úřad práce nesplnil svou povinnost a nenabídl Krystýnovi jinou práci odpovídající jeho kvalifikaci, popřípadě jinou vhodnou práci, ačkoli tuto povinnost měl. Nepomohla ani argumentace zástupců olomouckého úřadu, kteří se bránili tím, že Krystýn byl stíhán za zneužití pravomoci veřejného činitele. Původní verdikt postupně potvrdily všechny soudní instance.

Ještě křiklavější byl případ dalšího zaměstnance olomouckého úřadu práce Martina Doležela, který se chtěl vrátit do práce po zhruba dvouapůlleté přestávce, kdy se léčil s rakovinou. Původně pracoval na postu vedoucího kontrolního oddělení. Představitelé úřadu práce však Doleželovi odmítli vyjít vstříc a dostal výpověď. I jemu ale soudy daly za pravdu. Politováníhodný příběh nabírá na obzvláštní pikantnosti, pokud si uvědomíme, že úřad jakožto jedna složka resortu práce a sociálních věcí je v příkrém rozporu s jiným odborem, který si zase stěžuje, že se lidé odmítají po onkologické léčbě vracet z invalidního důchodu do práce.

Úřad nakonec po odchodu Romana Chlopčíka z čela obě kauzy ze světa sprovodil mimosoudní dohodou. Oba aktéři jsou vázáni mlčenlivostí, nicméně podle informací týdeníku Euro se škoda plus náklady na právní zastoupení obou stran a soudního řízení nakonec počítaly v řádu ne úplně zanedbatelných jednotek milionů korun.

Imaginární sídlo

Další kauzou, jež se na olomoucký úřad práce snesla, je léta se táhnoucí a dosud nezapočatá stavba jeho nového sídla včetně školicího střediska s ubytovnou, jídelnou a konferenčním sálem v hodnotě 360 milionů korun. Ať už právem či neprávem, padá na hlavu jeho bývalého šéfa odpovědnost za prodlení. Pozemky, které pro stavbu nové budovy vybral, se totiž nacházejí v rezidenční čtvrti Tabulový vrch s komplikovanou dostupností hromadnou dopravou. Obyvatelé čtvrti navíc nejsou nadšeni, že volná plocha bude zastavěna veřejností a úředníky hojně navštěvovaným úřadem. A asi jen shodou okolností v této čtvrti bydlí i bývalý šéf Krystýn, s nímž byl pracák donedávna ve sporu.

Proti stavbě se vymezuje i opozice radnice, již řídí v koalici ODS s TOP 09 a lidovci. Nové sídlo má být financováno za pomoci peněz z evropských fondů. Ovšem hrozí, že dotace propadne, pokud se do roka nezačne stavět. Obyvatelé čtvrti právě připravují další petici.

Týdeník Euro se pokusil získat vyjádření Romana Chlopčíka, ale bez úspěchu. V Olomouci se o něm lze dozvědět řadu věcí, zastánců však nemá mnoho. Krok ministryně Ludmily Müllerové je tím překvapivější, že jednoznačně za ním nestojí ani ODS. Někteří členové se obávají, že by zodpovědnost za špatný stav v této oblasti mohla dopadnout na jejich stranu. Oba nejdůležitější posty – vedle náměstka je to i pozice generálního ředitele úřadu práce – totiž zastávají její členové.

Týdeník EURO 6/2013, 4.2.2013