29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Komik a jeho svět

13.3.2010

V naší politice je toho k nepochopení nešťastně mnoho. Mně osobně přišel až donedávna nejvíce nepochopitelný pan Paroubek. Jistá míra prozřetelnosti a probíhající předvolební kampaň mi však otevřely oči: míra nepochopení Jiřího Paroubka lidmi je nebetyčná. Jak jsme jen mohli přehlédnout, že se nám v něm nenarodil tuctový politik, ale komik desetiletí, možná půlstoletí… možná dokonce (ještě nám jistě leccos předvede) i celého století! Narodit se komik jeho formátu kdekoli na západ od našich hranic, bude mu těsný i Hollywood.

Pokaždé, když toho pána někde vidím, slyším či nějakým nedopatřením čtu, namáhám krční páteř nevěřícným kroucením hlavy. Ale tomu je konec! Od teď vím, že panu Jiřímu jde úplně o něco jiného. Zjevně vnímá blbou náladu, která v národu panuje, a vydává se ze všech sil, aby na tom něco změnil. Jeho zbraní je humor. Ani Vlasta Burian nedokázal být tak vtipný.

Přišel jsem na to, bohužel, až příliš pozdě, takže mnoho vtipných point mi unikalo. Mistrovství předsedy ČSSD je tak rafinovaně dokonalé, že jsem žil dlouhou dobu v mýlce – skutečně jsem mu skočil na to, že je politik a ne komediant. Znám dokonce i pár lidí, kteří si to myslí stále.

‚Snížím daně, obnovím tři dny nemocenské, přidám důchodcům, přidám rodinám s dětmi, po zbojnicku pokusím se bohatým brát a chudé si koupit, ušetřím vám za lékaře, zaštítím svou vahou český sport a smějící se tváře ve svém publiku nechám zvěčnit fotografem, abych měl na vaši přízeň, na stará kolena, nějakou památku.‘ – už to by stačilo k popukání, ale komediální talent pana Paroubka vyšroubuje pointu každého vtipu až kamsi ke hvězdám: „A snížím státní dluh!“

Novodobá ČSSD měla na komiky vždycky štěstí. Paroubek není prvním předsedou, kterému je sranda milejší, než vlastní pověst. Za mnohé veselí vděčíme i jeho předchůdci, jenž se ve svém kutlochu na Vysočině rozhodl nenechat se vtipem Jiřího zahanbit a vytáhl s anekdotou nevětšího kalibru: ‚Znám cestu z krize!‘ – škyt!

Doufám, že i ostatní politikové si z pánů vezmou příklad a udělají konečně něco pro národ a jeho zdraví (smích prodlužuje život). Dovolil bych si v tomto směru malou radu: letošní billboardová kampaň se vyznačuje tím, že všechny plakáty (alespoň těchto dvou zmíněných komiků) jsou umístěny vysoko nad zemí, z dosahu publika… přitom každý komediant vám potvrdí, že dobré divadlo vzniká interakcí s divákem. Pánové by měli své vtipné podobizny s ještě vtipnějšími texty dát i na místa, kam dosáhnou nadšené ruce davu. Lidová tvořivost by jistě jejich anekdotám dodala netušený šmrnc.

Převzato z Petrkrejci.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora.