29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Jsem Pražan nikoli padlý na hlavu

3.5.2010

Když mi někdo nutí volební noviny, předpokládá, že je přečtu. Když je přečtu, předpokládá, že se zamyslím. Když se ale zamyslím, nemůže si myslet, že jsem idiot, který ztratil paměť.

Praha jako krmítko

Noviny do schránky mi daly Věci veřejné, jmenují se nápaditě Pražan. Dubnové číslo je o bezdomovectví: „Z Prahy nesmí být ´krmítko´ pro bezdomovce a feťáky“ praví se na titulní straně a vedle pak nabídka řešení bezpečnosti pro vás a pro vaše děti. Určitá obsese s bezpečností v Praze je patrná i z článků uvnitř (Klasnová, Škárka, John, Jankovský, Reedová, Zieleniec a další). Po přečtení reportáží by se Pražan skoro bál vyjít na ulici, nebýt toho, že jsou zde VV a po alarmující reportáži vás hned uklidní vložený komentář politika a šéfa bezpečnostní agentury, který samozřejmě ví, jak s popsaným nešvarem zatočit. Kdybyste přeci jen propadli pochybnosti o důvěryhodnosti některých předkládaných tvrzení, seriozní konzervativní politik vás hned ujistí, že vše jsou to pomluvy jinak skvělých VV.

Feťáci jsou zlo, může za to Bém

Při čtení jsem se nejdříve bavil. Pak jsem dospěl k názoru, že mne někdo má za idiota. Ano, souhlasím, že v Praze je přítomnost narkomanů a dealerů velký problém, a dodávám, že situace je dokonce taková, že patříme mezi země s nejrychlejším nárůstem drogových závislostí, a nepochybuji, že má předseda John na tento problém recept. On ho totiž měl vždycky, zejména když od poloviny 90. let spolupracoval s dnešním mediálním sponzorem VV Soukupem, Pavlem Bémem a dalšími experty na drogy v obrovském byznysu v osvětové a lektorské kampani o drogách a jejich užívání, zejména prostřednictvím povinné účasti škol. Davy studentů a žáků pochodovaly do pražského kina Blaník a naslouchaly Johnovi a dalším guru, kteří jim vykládali o perníku, trávě a héráku a kasírovali za to opravdu solidní honoráře. Nejvyšší vládní úřadník pro drogovou problematiku Pavel Bém sypal granty, agentura Medea organizovala a fakturovala, John přednášel a poskytoval zkušenosti. A právě tato parta, včetně muzikantů a komediantů, do které patřili i další z dnešních pražských janouškovců, byla hlavním odpůrcem jakékoli represe a kvalifikovaného řešení drogového problému. A kdo se v pozdějších letech ozval, měl hned za zády „investigativní“ štáb Novy. Díky komu asi?

Ale co dnes s tím? VV povolají větší množství městských strážníků, ale nejsou pro represi, k nim přidají sociální asistenty a zejména odstraní Pavla Béma, který nesl za protidrogovou politiku odpovědnost od 90. let, jak připomínají VV. A je to fakt pravda, protože když měli John se Soukupem „vedlejšák“ na protidrogových přednáškových turné, včetně například našeho vojenského kontingentu v Bosně a v armádě, kterou dnes VV bezmála chtějí zrušit, Bém jim u toho svítil a nepochybně za to za celé může. Veřejné služby za veřejné prostředky, že ….

Houmlesáci jsou také zlo, může za to pro změnu Bém-Blažek

Ale abychom nezůstali u jednoho problému, dáme se ještě do jiného, do bezdomovectví, a hned nám John vysvětlí, jak ODS dělá na magistrátu schválnosti, které znemožňují, aby se k sociální pomoci ještě přidala represe. A zase to zavinila ODS, tentokrát souboj Bém-Blažek, takže drby o tom, že se původně k problému bezdomovectví hlásila Bémova viceprimátorka Reedová, která se zamotala do mnoha magistrátních projektů včetně IT, jsou bezpochyby opět pomluvy, o kterých píše Josef Zieleniec.

Ex-vice-primátorka ve zpovědnici a s rozhřešením

„Stínová primátorka Reedová“ - po více než třech letech v postu Bémovy viceprimátorky se solidním komfortem a podmínkami - zjistila, že v ODS jsou lumpové, kteří potřebují očistu, zejména ten Jančík (mimochodem, seděl celé roky přímo proti místu paní bývalé viceprimátorky v zastupitelstvu a ona se na něj musela koukat!), a také že vedení Prahy už snad ani horší být nemůže. Zcela jí věřím, protože ona to musela mlčky strpět celé čtyři roky, když v tom vedení tiše seděla jako skrytá a do konce neodhalená protikorupční agentka, která pasivně a z donucení s lotry z ODS na oko spolupracovala, jako Bill Clinton tvrdil o marihuaně, že ji sice kouřil, ale nevdechoval… Stínová primátorka je fakt statečná a loajální ženská a to se dneska ve veřejných věcech cení …

Hledal jsem ještě, zda se v bulletinu VV nedočtu něco o tom, jak agentura ABL „transformovala“ Pražskou informační službu a ve spolupráci s radním Richterem a novou ředitelkou PIS ji překlopením na akciovou společnost připravují, ale opravdu jen k částečné privatizaci, z části rovněž do rukou nejmenovaného vysokého politika a poslance ODS. Ale to tam opravdu není k nalezení. Zřejmě to dosud není věc veřejná, tak snad příště.

Převzato z autorova blogu na www.aktualne.cz