25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Hledání neztraceného ...

1.12.2006

Demokracie může fungovat pouze tam, kde se lidé jsou schopni dohodnout. Lidé jsou schopni se dohodnout pouze tam, kde mají vyspělou politickou kulturu. Zatím nikdo nedokázal odpovědět na otázku, jak se (pokud možno bez zabíjení a válčení) k této mystické vyspělosti kultury dostat.

Osobně pokládám „vyspělou politickou kulturu“ za bezobsažný levicový blábol a navrhuji jinou definici. Demokracie může fungovat tam, kde lidé mají a uvědomují si společný zájem. Demokracie funguje u akciových společností, protože drtivá většina akcionářů má společný zájem vydělat peníze. Demokracie funguje ve stranách a spolcích, protože členové mají společný zájem naplnit stanovy nebo program strany. Demokracie funguje v malých vesnicích, protože občané mají společný zájem spolu nějak přežít celý život. Demokracie zde funguje i proto, že akcionář, členové i občané mohou poměrně snadno firmu / stranu / vesnici opustit.

Politikové v Česku budou společný zájem hledat velmi obtížně. Topolánek navrhuje hledání společného zájmu v předčasných volbách. Jsou však předčasné volby schopné změnit společný zájem voličů? Co když voliči této země společný zájem nemají? Ve státě, který prostřednictvím džungle zákonů krade občanům téměř 50% jejich výdělku a těmito ukradenými penězi některé z občanů uplácí, se ani není čemu divit. Vždyť současná státní mašinérie přímo vybízí k občanskému antagonismu! O lákadlu moci poskytované politikům ani nemluvě.

Moudří ekonomové (ekonomové, nikoli sociální inženýři) nabízí jasné řešení – zmenšení moci státu. Jak však zmenšit moc státu, když se občané domnívají, že to není v jejich zájmu? Jak zmenšit stát, když socialisté slibují pravicové reformy a tzv. liberální strany komunistické výsady? V našem státě není jediná významná politická síla, která by prosazovala radikální snížení daní! Vždyť i ODS chce daně snížit jen trochu a chce jen „rádoby chytřeji“ přerozdělovat. Je vůbec výše daní problémem? Ano. Ale voliči si to neuvědomují.

Před pár měsíci jsem navrhl trochu jinou formu „zmenšení státu“. Neočekávám, že by někdo z významných politiků byť i jen uvažoval o takové možnosti. Ale co sami občané a jejich starostové? Vzdoro-starostové některých vesnic už ukázali, že odvahu mají a nepotřebné státní úředníky z území vesnice vykázali. Když už přišli na to, že jim úředník k ničemu není, tak by si možná mohli i uvědomit, že ho vlastně zbytečně platí. Někde se s likvidací daní a přerozdělování začít musí.

Jednoho dne voliči společný zájem určitě najdou. Pevně věřím, že se po zkušenostech s –ismy všeho druhu nespletou a zvolí jediný prostředek vedoucí k dlouhodobému a stabilnímu blahobytu – radikální snížení moci státu.