25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Hledají se populisté

31.12.2016

Dne 26. listopadu byla založena nová strana a aby to nebylo hned od začátku tak jednoduché, smotala dohromady názvy Strana regionů a Realisté. Z Wiki se dozvídám, že zakladatelé podali žádost a tu že Ministerstvo vnitra přijalo. Ještě že ne milostivě přijalo.

Správně by bylo, kdyby otcové zakladatelé přišli na ministerstvo a oznámili: „Tady jsme založili stranu a vy si to zapište, abyste v budoucnu znali naši adresu.“ Ministerský oficiál, žádost přijímající, by měl poděkovat a v předklonu vyčkat, až pánové, jeho chlebodárci, odejdou středem.

Tak by to mělo být a není, vztahy jsou zpřeházené. Ten, kdo si vydržuje a platí státní mašinerii, není zákazník a pán. A všichni státní zaměstnanci od pana prezidenta, přes Sobotku s Babišem, až po posledního policajta nejsou jeho sloužící, ač by měli. Patřičné poměry už zmotal před více než padesáti lety J. F. Kennedy svým známým prohlášením: „Neptej se, co stát může udělat pro tebe, ptej se, co ty můžeš udělat pro stát!“ Od té doby to elity-jelita vypravují každému na potkání a očekávají, že to někdo bude respektovat - něco jako Newtonovy zákony nebo jedenácté přikázání boží.

Zakladatelé zamýšlejí od ledna 2017 přijímat členy, v únoru či březnu zvolit předsedu a od jara představit program. Zbývá dodat „...a na podzim skončit v pětiprocentním volebním propadlišti“. Proč od 26. listopadu není každý den o Realistech něco slyšet, i kdyby to měl být každý den jeden skandál? To nám páni a snad i paní zakladatelé/ zakladatelky tají.

Volební program přijde až na konci. Ještě že ne až v den začátku voleb, v pátek v poledne. A do té doby co? Mám se spokojit s obličeji na volebních plakátech? Proč už není volební program, maximálně na jedné A4 stránce, k dostání zdarma v každé trafice, v plátku Metro, na každé benzinové stanici atd? Proč už se nehledají řečníci populisté? Domnívá se někdo, že stačí lidé typu van Rompuye, o kterém se vítěz brexitu Nigel Farage vyjádřil, že má charizma hadru na podlahu? Van Rompuy zmizel v bruselském propadlišti. Chtějí Realisté také zmizet?

Zakladatelé se tváří, jako když chtějí vytvářet svůj stranický program za součinnosti lidu. Zde je tedy jeden takový příspěvek, taková lidová tvořivost:

1.Omezíme neomezené vládnutí nevládních organizací a nebudeme je financovat z peněz daňových poplatníků.

2. Našim cílem je sloužit státu. Každý člen naší strany, který bude do nějaké funkce zvolen, bude zodpovědný především svým voličům a bude s nimi po celé volební období udržovat kontakt.

3. Svoboda projevu musí být absolutní, bez jakýchkoliv omezení. Slovo nezabíjí.

4. Budeme likvidovat zbytečné úřady a funkce, kupříkladu úřad ombudsmana.

5. S každým přijetím nového zákona bude jeden starý, nepotřebný, neaktuální zrušen.

6. Nebudeme vymýšlet už vymyšlené, budeme přijímat postupy a zákony jinde v zahraničí úspěšně zavedené.

7. Zjednodušíme styk občanů s úřady a umožníme podnikatelům pracovat bez překážek.

8. Uzákoníme hranici předvolebních darů. Zastavíme růst počtu státních zaměstnanců.

To pro začátek úplně stačí. Ostatní ústně v každém městě, na facebooku, twiteru a všude, dnes a denně. K tomu je potřeba řečníky, kteří umí mluvit s lidem. Hledají se populisté. Populista přestane být nadávka.

Sobotka a Babiš to nemají navěky.