28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Hamáčkův dopis

9.8.2019

Místopředseda vlády a předseda ČSSD Jan Hamáček napsal otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi. Píše v něm, že ČSSD ve svých resortech potřebuje na rok 2020 přidat 20 miliard korun, aby mohl být plněn program vlády.

Sotva se vláda rozešla na prázdniny, média dostala od předsedy ČSSD dopis adresovaný premiérovi České republiky Andreji Babišovi. Od roku 1990 jsme již zažili kdejakou vládně-opoziční akci, Hamáčkův dopis Babišovi je však opět „posunutí hranic“. Sociální demokracie usoudila, že mimořádná tiskovka o dvaceti miliardách nebyla to pravé, a po poradě uvnitř předsednictva a ministrů za ČSSD navrhla poslat dopis Babišovi. Docela bych si tipnul i hlavu, která s nápadem na dopis přišla. Že by Tomáš Petříček? On si totiž v dopisování libuje, jak ukázal vzkaz jeho resortu Rusku kvůli událostem v Moskvě, kde místní policie obušky rozehnala opozicí svolanou demonstraci. Počítám, že tím jen dále utvrdil prezidenta Miloše Zemana a ten v půli srpna oznámí, že ještě potřebuje „čas na rozmyšlenou“.

Petříček se v Událostech dušoval, že dopis je míněn naprosto vážně, poté, co se ho komentátor ptal, proč si to Hamáček v Babišem neprojednali na vládě před prázdninami. S ustaranou tváří (zatím jsem Petříčka viděl vždycky jenom s ustaranou tváří) se ministr zaklínal, že jde o problém celé vlády, která by nemohla plnit svůj program. Před vystoupením v Událostech byl v Ostravě, kde se seznámil se stavem prachu a slíbil, že ten polský prach bude se svým resortním kolegou z Polska „řešit“. Navrhuji, aby se více modlil a zajistil jižní vítr, který prach z Ostravy požene do Polska. I nějaká dmychadla by se hodila. Žerty stranou. Petříček v Událostech jenom prokázal svou oddanost „věci ČSSD“ a Hamáčkovi zvláště.

Pikantní na celé záležitosti bylo, že se před tím sešla ministryně financí Alena Schillerová s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem a domluvila se s ním na rozpočtu pro zemědělství. Místo 1,5 miliardy se Toman spokojil s miliardou, kterou dá na sucho a na kůrovce. Podle ČT tak požadavek ČSSD klesl z 20 miliard na 19 miliard. Úžasné!

Pokud bychom Tomáše Petříčka, Janu Maláčovou a Jana Hamáčka vyřešili stylem „Toman“, z devatenácti miliard by bylo miliard dvanáct a něco. Uvidíme, jak bude trio Maláčová, Petříček a Hamáček úspěšné. Tipnul bych si to tak na pět miliard, pokud vůbec.

Nejhorší, co se politikovi může stát, je to, když ho jeho partneři přestanou brát vážně. Z dopisu Babišovi si dělá šprťouchlata nejen opozice demokratická, ale i ta „ostatní“. Docela bych doporučoval, aby se Hamáček a další hybatelé z ČSSD začetli do názorů čtenářů pod článkem o dopisu Babišovi. Občas se tam sice objeví i kritika Babiše, ale ta jaksi mimochodem, dominuje tomu nelichotivá kritika ČSSD o „korytech“, kterých se tato partaj drží jako klíště. Hamáček tak dokončuje dílko započaté jeho předchůdcem Bohuslavem Sobotkou. Je otázka, zda po odchodu sociální demokracie do opozice (možná do roka?) bude i Hamáček ve stylu Sobotky chodit na demonstrace „Milionářů chvilek“ s nápisem „Bureši, odstup“.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz