28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Drahoš a euro

22.4.2017

Všimli jste si? Někdo je vynikající biolog, chemik, strojař nebo ekonom a lidé chodí a říkají mu: „Ty jsi geniální biolog, chemik, konstruktér strojů, světový ekonom...“ A když se tohle dostatečně dlouho opakuje, někdy dokonce i celý profesní život, pak si biolog, chemik, konstruktér i ekonom začnou myslet, že jsou skutečně geniální, a nejenom to, začnou se pokládat za všeznalce, za mistry světa všech oborů, i politiky.

To se zřejmě stalo i panu Drahošovi, který jinak působí celkem sympatickým dojmem. Je ale dobře, že se odhalil. Teď alespoň víme, co rozhodně není. Na každý pád, na sto procent, není pan Drahoš znalec v oboru mezinárodního finančnictví a jednotné měny euro.

„Přechod z koruny na společnou evropskou měnu se dá bez větších komplikací zvládnout, Slovensko je toho důkazem,“ myslí si pan prezidentský kandidát. Má pravdu? Sotva. Stačí jen se zeptat, bez dlouhého teoretizování, kdo že kam chodí na práci. Chodí Češi houfně za prací na Slovensko, anebo spíš pracují slovenští lékaři a sestry, prodavačky a mnoho jiných profesí u nás? Spočívá snad výhoda míti euro v tom, že Slováci doplácejí na důchody v Řecku těm, kteří mají více než oni sami?

Kromě toho by panu Drahošovi slušela trocha invence. Jako kandidát na prezidenta všech občanů republiky by mohl slibovat lidové hlasování. Málokteré opatření se hodí pro referendum tak, jako přijetí nové měny, nahrazení koruny eurem. Intelektuálové ovšem tvrdí, že lid není informován a není schopen rozeznat, co je k jeho dobru a co ne. Tak ať lid informují, k čemu jinak tady jsou, než aby lidu povídali své chytrosti?

Mohou lidu vypravovat, jak se kdysi všichni dohodli a svatosvatě si slíbili, že nikdo nikdy nebude platit dluhy druhého, a co z toho bylo. Dějiny eura jsou dějinami závazků, které nikdy nebyly dodrženy.

Totéž platí o našem vystoupeni z EU. Unie se nezmění, nebude se reformovat, tak proč v ní setrvávat. Pan Drahoš to možná ví také, ale je třeba jiného názoru. To je jeho věc, ale svým vlivem by měl podporovat, pokud tedy bude zvolen, demokracii. Demokracie je, když rozhoduje lid a ne nikým nevolení úředníci někde v Bruselu a jejich poskokové v našich řadách.

Zopakujme si. První eurokrize (v podstatě bankrot) přišla na Kypr a pak už to šlo raz dva, jeden stát za druhým: Řecko, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Irsko a Francie. Evropská unie je spolek dlužníků, kde téměř všichni dluží všem a těch pár, co jsou bez dluhů, ti jsou těmi prvními srdečně nenáviděni. EU je dobrá k šíření rozepří mezi národy. Tohle panu kandidátovi nějak uniká.

Stojí také za úvahu, proč Anglie, Švédsko a Dánsko nikdy euro nepřijaly a jistě v dohledné době ani o tom nebudou uvažovat.

Pan Drahoš podepsal i „zvací dopis“ českých vědců a intelektuálů pro běžence z islámských států. Kromě jiného mluví tento pamflet o české homofobii. Co je špatného na tom obávat se přílivu lidí diametrálně jiné kultury, kteří se nehodlají ani v nejmenším přizpůsobovat našim zvykům a naší kultuře?

Před téměř dvěma lety prohlásila kancléřka Merkelová, že všichni jsou vítáni a mohou přijít. Běženci to pochopili a houfně se drali a ještě derou do Německa. To je německý problém, ne náš. Pokud by snad chtěli mluvit Němci o solidaritě a požadovali od nás přijetí nějakých uprchlíků, pak je na místě připomenout fakt, že Merkelová učinila toto rozhodnutí sama a vůbec na nikoho se neohlížela, solidarita sem, solidarita tam. My ale nespadáme pod její kuratelu.

Pan kandidát mluví o přímém styku s voliči, i vně velkých městských aglomerací. Jak to stihne, nevím, ale doporučoval bych mu, aby se zavázal, že už nikdy nepřipustí žádnou úřednickou vládu. Tento způsob vládnutí lidu je krajně nedemokratický pozůstatek z doby Rakouska-Uherska. Nejsme sice přebohatí, ale máme na to, aby se patové výsledky řešily novými volbami. Kromě toho je zde stále ještě varianta většinové volby, jak se volí v USA, Velké Británii a Francii: první vyhrává a ostatní si musí počkat do příštích voleb.

Pan Drahoš by mohl být sympatickým prezidentem. Zatím ale chybí důvod, proč ho volit.