28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Bezbarvý a přelétavý?

1.9.2018

Jak je známo i mimo matičku Prahu, o post v horní parlamentní komoře se uchází i nejúspěšnější z neúspěšných prezidentských kandidátů profesor Jiří Drahoš. Činí tak v prestižním okrsku Praha 4 – což rozhodně není žádná čtvrtá cenová.

Zálusk na senátorské křeslo v jiných obvodech si dělají i jiní prezidentští kandidáti: Marek Hilšer, Pavel Fischer, Jiří Hynek a Petr Hannig.

„Otázku, do kterého bych vstoupil senátního klubu, nechám na chvíli, až ten Senát bude uloven,“ odvětil Jiří Drahoš na dotaz novinářů, kam by v případě úspěchu zamířil.

Drahošovi byla v prezidentské volbě vyčítána programová a politická neukotvenost. Nejen politologové mu vyčítali, že je kandidátem pro všechny a vlastně pro nikoho. Zdá se, že v tomto trendu nezařaditelnosti a nevypočitatelnosti hodlá pokračovat. Mám za to, že pokud kandidát neví (či nechce voličům sdělit) ani základní informaci, tak to nezastřeně signalizuje jeho přelétavost a bezbarvost. V rámci fair-play dodejme, že pan profesor v tomto směru není zdaleka jediný.

Asi si vybavujete, jak dřív probíhaly četné senátní kampaně – kandidáti se předháněli v tom, co zařídí pro svůj obvod, např. že místním seženou peníze na to či ono, rádi slibovali: budu za (doplňte název svého okrsku) v Senátu bojovat! To však není skutečným posláním senátora. Jeho úkolem je především vylepšování a hlídání jakosti zákonů a právního řádu jako celku. Což možná nezní tak sexy, jako že někdo sežene peníze pro místní dobrovolné hasiče. Úlohou senátora skutečně není žádný regionální lobbing. Byť realita je, žel, mnohdy jiná.

Kandidát Drahoš chce bojovat za ochranu demokracie a ústavnosti, chce i rozšíření celoživotního vzdělávání, zaměřil by se zejména na zvyšování mediální a finanční gramotnosti veřejnosti. Zde naopak musím ocenit, že k naznačenému „regionálnímu populismu“ profesor Drahoš nesestupuje. Jestlipak mu to vydrží?

Byť paradoxně to, co mu je z pohledu ústavních právníků ke cti, může být v očích „prostých pražských čtyřkových voličů“ vnímáno negativně.

Ergo kladívko, politika není spravedlivá. Tož se s tím smiřme.

Právo, 30.8.2018

Autor je publicista

SuKolman.cz