25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Bém u Jankova

26.11.2008

Pavel Bém má nakročeno dopadnout jako Kec u Jankova; myšlen tím polní maršálek Götz, na kterého se svedla vina za prohranou bitvu se Švédy u zmíněné vsi. Bémovy šance stát se předsedou ODS se den ode dne minimalizují, druh Bendl se zachoval jako Čapek ze Sán v bitvě u Lipan, a jeho Hradní Našeptávač věrolomně plánuje, že na kongres nepřijde a svou poslušnou ovečku tam ponechá napospas Topolánkovým vlkům.

Jiřímu Paroubkovi v nedělní televizní debatě stačilo nechat svůj motor běžet na volnoběh, aby jej argumenty převálcoval. Především v té fázi, kdy primátor Prahy hrozil návratem země ke komunismu kvůli čerstvé účasti zastupitelů KSČM ve dvou krajských vládách v hrozivém počtu celkem pěti. Sice se traduje, že pohyb motýlích křídel v Mexiku může způsobit uragán na Sibiři, jenže křídélka komunistů jsou (bohumínskými nůžkami) bezpečně přistřižena. To už s větším efektem může strašit novomanžele zavedením primátorského práva první noci.

Co by mělo strašit jeho, jsou vyhlídky dnešní vládní koalice, jež podobny jsou jetelišti po náletu sarančat. Politická síla, slibující prosadit své reformy zdravotnictví a penzijního systému, která má půl roku předsedat Evropě, a která si má poradit s rašením neonacismu v zemi, má k dispozici pouhých 92 poslanců z dvou set. Jména Jakubková, Zubová, Šojdrová, Hovorka, Tlustý, Raninec, Schwippel, Páralová už váží víc než Melčák s Pohankou.Všechny tři vládní strany čelí vnitřnímu rozvratu. V ODS zuří válka Topolánka s Bémem, potažmo Klausem. Pahýl zelené vládní politiky představují čtyři poslanci. Spor o standardy lékařské péče ukázal, že lidovečtí ministři za sebou nemají všechny své poslance.

První místopředseda ODS dovede mluvit naléhavě, leč nepřesvědčivě. Mezalianci (nerovné manželství) své strany ve čtyřech krajích omlouvá slovy, že politika je umění možného. Jenže čas už dávno Bismarckův výrok opravil. Spíše platí, že úspěšná politika je taková, co umožní hlupákům způsobit společnosti jen minimální škody (Karl Popper).

Převedeno do „aktuálštiny“ - zodpovědní politici by neměli dovolit, aby kvůli excentrickému běsnění sebevýznamějšího národovce neratifikovala naše země Lisabonskou smlouvu. Naopak by všichni měli bez ohledu na vzájemnou animozitu urychleně jednat o přistoupení k evropské měně, abychom na to byli připraveni, až nadejde čas. Bém chce proti tomu všemu bojovat. Riskuje, že příští velkou porážku svede rodná strana na něho.

Nebyli jsme u toho, když pražský primátor vystoupal na Mount Everest. Na Čomolungmu ODS ho asi nedopraví ani prezidentská helikoptéra.

Ve zkrácené verzi v Právu, 24.11.2008