29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Ano privatizaci veřejnoprávních médií...

17.3.2015

... bez ohledu na Zemanův účelový postoj

Prezident Miloš Zeman je s velkou pravděpodobností člověkem závislým nejen na alkoholu, ale i na potřebě získávat si za každou cenu pozornost. Před pár dny tuto potřebu ukojil tím, že podpořil zrušení koncesionářských poplatků (pro Českou televizi). Podle veřejnoprávní televize, jak se aspoň vyjádřila její mluvčí, se ze strany prezidenta jednalo o bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby.

Nevím, zda se jedná o útok, já to považuji spíše za účelový požadavek. Proč účelový, rozvedu za chvíli. V každém případě však nejde o nic bezprecedentního. V liberálních kruzích je požadavek na zrušení koncesionářských poplatků, ba dokonce i privatizaci veřejnoprávních médií, diskutován dlouhodobě (příklady zde), a to nejen u nás (více např. zde). Kdo mluví o bezprecedentním útoku, mlží a v podstatě i lže.

Vraťme se k tomu, proč je prezidentův požadavek účelový. Je to proto, že s ním přichází ve chvíli, kdy mu není po vůli, jak o něm Česká televize informuje. Zeman a jeho okolí opakovaně ČT napadli, že straní TOP 09, kavárně (jak své nepřátele označuje) nebo Karlu Schwarzenbergovi, který byl Zemanovým soupeřem v rozhodujícím kole přímé volby prezidenta. Jeden z nejzarytějších podporovatelů prezidenta senátor Veleba spolu s dalšími čtrnácti senátory napříč různými stranami navrhl zproštění povinnosti platit poplatky veřejnoprávním médiím na pět let pro ty, o nichž ČT nebo Český rozhlas odvysílal nepravdu. Bizarní návrh, který je spíše než principiálním nesouhlasem s existencí veřejnoprávního média financovaného z koncesionářských poplatků snahou vyřídit si účty. Ty si chce vyřizovat nejen Veleba, ale i samotný Zeman.

Výpalné, které nás prý ochrání před Babišem

Zajímavé je, že účelová akce vyvolala i účelovou reakci, a to předsedy ODS Petra Fialy. “Když část mediálního trhu ovládá jeden politik, je potřeba ještě pečlivěji chránit veřejnoprávní média. Bez ohledu na to, zda se nám líbí,” uvedl Fiala na Twitteru. Předseda strany, která se považuje za pravicovou, hájí tedy myšlenku, že musíme usilovat o zachování zákonem podporovaného monopolu (žádná jiná televize než ČT nárok na koncesionářské poplatky nemá), protože se mu zrovna nelíbí rozložení sil na mediálním trhu. Kdy přijde z jeho strany návrh na založení státních/veřejnoprávních pekáren a masokombinátů?

Existují-li obavy, že Babiš bude zneužívat propojení svých podnikatelských aktivit s politickou mocí, kterou disponuje, je jistě legitimní se tomuto zneužití bránit - ať už platnými zákony nebo snahou prosadit taková opatření, která vyloučí možný střet zájmu. Je ale drzost chtít po občanech, aby si povinně platili veřejnoprávní televizi jako obranu před Babišem, protože zrovna Petr Fiala je toho názoru, že je veřejnoprávní televize před vlivem Babiše ochrání. Konzumovat mediální obsah lze bez toho, aniž bychom sledovali veřejnoprávní i Babišova média. Kromě toho možnost založit si vlastní médium zatím nikdo nikomu neupírá, byť to bezesporu není snadná záležitost.

Jakékoliv médium v jakékoliv době by mělo patřit pouze do soukromých rukou

Nepopírám, že spousta diváků je s obsahem vysílání České televize spokojena. Že hltají exhibice Václava Moravce, věří tomu, že ČT je objektivní, nezávislá a svým programovým zaměřením se odlišuje od jiných televizních stanic. Neexistuje však kategorický důvod, proč by taková televize nemohla být v rukou soukromého provozovatele, který by ji financoval z reklamy, formou pay-per-view apod.

Vyšlo na webu humanaction.cz, převzato z webu svobodni.cz