28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLEMIKA: Obrana referenda

2.7.2016

Ondřej Neff zde na Neviditelném psu v úvodníku Nestylově o stylu 30. 6. 2016 napsal: “Třetí poznámka: v těchto dnech se opakuje mantra, že referendum je nejvýraznější projev demokracie. Tady na příkladu vidíme, jaký nesmysl referendum je. Nekvalifikovaní lidé rozhodují o něčem, o čem nemají ponětí, a následky jsou nevyzpytatelné. Referendum je slon v porcelánu. Referendum redukuje nekonečně složité problémy na binární volbu buď - anebo, přičemž v životě nikdy není nic buď - anebo a černo – bílé. Tady se násilně společnost nutí buď k černé, nebo k bílé – a v každém případě je poražená strana znásilněna a ta vítězná se diví, co vlastně vyhrála. To je obecné poučení z toho nezodpovědného nesmyslu, jehož se Cameron dopustil.“

Já si dovolím s tímto názorem nesouhlasit. Vyplývá mi z něj totiž, že by například o další budoucnosti nás občanů České republiky v Evropské unii, měly rozhodovat pouze kvalifikovaní odborníci a s tím nemohu souhlasit. O nás bez nás – to už tady v historii bylo.

Pro obhajobu svého názoru mám 4 argumenty:

1) Není potřeba být kvalifikovaný, stačí být informovaný. Domnívám se, že úkolem médií a odborníků je v rámci diskuse před referendem snášet logické, věcné a srozumitelné argumenty PRO a PROTI jednotlivým možnostem volby, o kterých se v daném referendu hlasuje, tak, aby lidé, kteří o to mají zájem, předložené argumenty zvážili, poznali tak i důsledky svého rozhodnutí a mohli se informovaně rozhodnout. Pokud média a odborníci v tomto svém úkolu selhávají, tak není možné házet vinu na nás občany.

2) Tito „odborníci“ jsou často spojeni ekonomickými a politickými vazbami a zájmy s věcmi (např. s EU), o kterých by rozhodovali, tudíž by sice jejich rozhodování mohlo být kvalifikované, ale je otázka, jestli by bylo i nezávislé.

3) Jsou rozhodnutí, která mají dlouhodobý a obrovský dopad na celou zemi a nás občany. Ke svobodě rozhodování patří i zodpovědnost za důsledky svých rozhodnutí, proto je odnímání možnosti volby vlastní budoucnosti občanům cestou k nesvobodě.

4) Jak píší v diskusi pod úvodníkem někteří diskutující, tak i naše členství v Evropské unii vzniklo na základě referenda, to je na základě rozhodnutí nás všech. Bylo by tedy podle mě nedemokratické a pokrytecké, aby o naší další budoucnosti v Evropské unii rozhodovali jen odborníci.

Referendum jistě není dokonalé a bez chyb, ale rozhodně má v politice své místo a je to příležitost, jak se pokusit v lidech znovu vzbudit zájem o politiku a dát jim šanci něco ovlivnit a změnit. Když lidé nevěří, že mohou svým hlasem něco změnit a ovlivnit, tak se nezajímají o věci veřejné. Dnes na politiku již rezignovala většina obyvatel naší země. Je myslím již zřejmé, k čemu současný stav vede, proto je každá možnost, která tento stav může změnit, vítaná. Jediný, komu apatičtí občané vyhovují, jsou politici, oni odborníci.

Články na Neviditelném psovi mají pro mě dvě roviny – jednou rovinou je obsah článku a druhou rovinou je diskuse. Diskuse byla tentokrát skutečně zajímavá. Dovolím si zde ocitovat příspěvek z diskuse, který napsal pan Vladimír Klepetko (30. 6. 2016 v 1:15 hod.), který mě zaujal nejvíce.

Ondřej Neff napsal: „Referendum redukuje nekonečně složité problémy na binární volbu buď - anebo, přičemž v životě nikdy není nic buď - anebo“...

Je to jinak. Život je nekonečně složitý, ale my na každém kroku musíme činit binární volbu a bývá to velmi často právě v této vyhrocené formě - buď a nebo! Takže referendum nic neredukuje. Ono jen předkládá problém K ROZHODNUTÍ!

Dlouhá léta jsem si myslel, že svoboda spočívá právě v možnosti svobodné volby z několika alternativ. Nyní začínám chápat, že skutečně svobodný člověk tyto alternativy sám spoluvytváří a teprve následně volí varianty...