20.4.2024 | Svátek má Marcela


NÁZOR: Topolánek a Paroubek

14.11.2006

aneb Ti dva společně nám ukáží cestu rájem

Když jsem včera četl, že se předseda ODS Topolánek dohodl s předsedou ČSSD Paroubkem na dočasné vládě, nevěřil jsem svým očím. Celé to bylo podtrženo prohlášením pana Topolánka, že ustupuje od konceptu předčasných voleb v roce 2007.

Je jasné, že ústup od předčasných voleb a uvedené uspořádání zcela vyhovuje panu Paroubkovi a jeho ČSSD, ale nechápu, proč je to přitažlivé pro ODS? Tato země potřebuje tvrdou reformu, aby byla zase v kondici. A reformy nemůžou být prosazeny za předpokladu, že nebude silná parlamentní většina, ochotná tyto reformy prosadit. Nedovedu si představit ČSSD, jak bude hlasovat pro snížení sociálních dávek, pro zvýšení pravomocí zaměstnavatelů, pro zavedení spoluúčasti ve zdravotnictví a školství nebo pro snížení daní. Situace bude taková, že u moci bude opticky ODS, která však nedokáže prosadit žádné racionální zákony, pouze jakési kompromisní kočkopsy a za neúspěch ponese plnou zodpovědnost. Z historie vyplývá, že po provedení reforem trvá obvykle tři roky, než přinesou úspěch a plánované přínosy. Z dnešního pohledu vyplývá, že i kdyby se podařilo nějaké polovičaté zákony přijmout (i přes nesouhlas ČSSD a KSČM), tak v době dalších řádných voleb bude situace pro ODS neradostná. Předseda ODS Topolánek přitom má silnou podporu z regionů, a proto se nedomnívám, že je tlačen snahou o udržení své pozice dohodnout se za každou cenu. Zkrátka to celé nechápu. A ze zkušenosti vím, že když se mi něco jeví nepochopitelným, tak v tom obvykle bývá nějaká černota nebo podraz.

Souhlasím s tím, že pan Topolánek je velmi úspěšný leader ODS. Tato strana dokázala vyhrát pod jeho vedením všechny volby, které se konaly, a to obvykle s velmi dobrý výsledkem. Po volbách do poslanecké sněmovny dokázal sestavit vládu, která i přes to, že nedostala důvěru, do dnešního dne vládne. To jsou nesporné úspěchy, kterými se nemůže pochlubit žádný jiný předseda politické strany v naší zemi. Tak úspěšný předseda strany má plné právo sám rozhodnout, jak se mají věci řešit, má k tomu mandát daný svými úspěchy.

Nicméně ani nejlepší jedinec nedokáže vést bez toho, aby měl důvěru těch, které vede. Proto doufám, že nám všem brzy vysvětlí, jakým způsobem chce prosadit pozitivní změny v této zemi a jak chce úspěšně udávat směr dalšího vývoje.

Osobně si myslím že ani nejlepší tahoun nedokáže táhnout, když mu nějaký potměšilec bude podrážet nohy nebo házet klacky na cestu a vší silou bránit v postupu správným směrem. Mediálně vděčný obraz bojovníka typu Robina Hooda, který se bude zasazovat za poctivé pracující, nemocné a choré, důchodce a chudé studenty a přísně odsuzovat nelidské kapitalisty a modré straky, jistě bude pro pana Paroubka velmi lákavý. Doufám že se pletu a úspěšný vítěz letošních voleb, má opětovně připraveno vše k tomu, aby opět vyhrál a občané naší země spolu s ním.