Neviditelný pes

MÉDIA: O rybě a hlavě

18.7.2006

V diskusi o „čínské“ cestě pěti členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) – jel předseda V. Žák za ČSSD, dále E. Kantůrková a P. Pospíchal za ČSSD, D. Novák za KSČM a I. Ondrová za ODS - se nejčastěji mluví o tom, že naši vysílací radní nedostatečně reflektují nedemokratické poměry v Číně a srovnávají vysílací prostředí v nesrovnatelných regionech. To je snad argument důležitý, ale nikoli ten nejzásadnější.

Tím je jiná skutečnost. Dnešní RRTV vznikla politicky, politickou volbou v období po 2.dubnu 2003 (kdy byla politicky a z politických pohnutek odvolána předchozí RRTV). Dnešní RRTV vznikla dohodou tehdejších koaličních stran (ČCSD, KDU-ČSL a US-DEU) a jejím hlavním úkolem bylo vytěsnit z vysílacího prostředí Vladimíra Železného a domnělé pohrobky opoziční smlouvy. Tato RRTV dostala tedy politické zadání, a to pak příkladně plnila a plní. Dnes je ve svém politickém úsilí vydatně podporována též členy za ODS, poradkyní Ivana Langera Alenou Mackovou a již řečenou bývalou senátorkou Irenou Ondrovou. Dnešní RRTV je kompaktní celek vykonávající své politické zadání.

Je-li nějaký orgán ze své podstaty a z podhoubí, z nějž vyrostl, politický, nelze se pak divit, že se politicky chová. Že si přisvojuje pravomoci a náplně činnosti, které obvykle přičítáme politickým orgánům. Zatímco všechny dosavadní RRTV (ať už v jejich čelen stál D. Korte, J. Josefík či M. Muchka) byly vždy hlavně a především orgány správními. Jejich pravomoci a činnosti spadaly do oblasti státní správy, konkrétně spočívaly ve správě kmitočtového spektra a dohledu nad dodržováním zákona ve vysílací sféře. Dnešní RRTV si k těmto úkolům přidala politickou činnost, včetně reprezentace české politiky v zahraničí, např. i v Číně. Předchozí RRTV se účastnily výhradně odborných akcí (např. konferencí EPRA atd.), dnes je RRTV orgánem, který jezdí „za naše broadcastery“ po světě a šíří dobré jméno našeho broadcastingu, o čemž nebudiž sebemenší pochybnost.

Potíž je v tom, že od toho ta rada kdysi nevznikla a obecně se to od ní nečeká. Čeká se výkon správních pravomocí, k nimž byla zákonem delegována. Politika patří do resortu ministerstva zahraničí. Jenže – jak už bylo řečeno – tato dnešní RRTV dostala při svém zrodu do vínku politické funkce, a tedy je plní. Je proto značně pokrytecké zlobit se dnes na RRTV, že si jezdí po světě, když jí k tomu dal bianco šek parlament svým rozhodnutím z jara 2003. Parlament, přesněji Poslanecká sněmovna – a v jednotě s ním tehdejší premiér Špidla – jsou těmi, kdo vystavil volnou jízdenku dnešní RRTV do celého světa a pověřil ji tam výkonem politických, nikoli správních činností. Je dobré připomenout, že refrénem tehdejší diskuse v Parlamentu bylo odvolávání předchozí RRTV z důvodů „politizace mediálního prostředí“. Jak nazvat dnešní stav? Slova nepostačují.

Proto dřív, než se pustíme do kritiky dnešních vysílacích radních, podrobme nejprve pečlivé analýze slova a činy jejich demiurgů a chlebodárců, politiků, poslanců. Neboť tady platí více než kde jinde ono rčení o rybě, která páchne od hlavy.

(Psáno pro Česká média)



zpět na článek