19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Státní PR

23.6.2015

Chybí nám tu státní PR.

Ne propaganda, té je všude dost. Chybí tu pravé PR. Tedy něco, co se stará o komunikaci s veřejností.

Chybí tu někdo, kdo bude odpovídat lidem na jejich obavy, otázky a strachy. A ty odpovědi nesmí být propagační, povýšené ani tendenční. Musí být jasné, ověřitelné, pochopitelné, komplexní.

Nejen ohledně imigrantů. Ohledně všeho! Ohledně očkování, ohledně EU, ohledně dalších věcí, které stát dělá. Protože když není “státní PR”, totiž když stát nekomunikuje se svými občany, tak jediné informace, co lidé dostávají, jsou ty procezené redakcemi místních médií a podmédií.

Třeba teď vyšla zpráva o tom, že ČR posiluje v konkurenceschopnosti, má nejlepší potraviny z postsocialistických zemí, máme nejlevnější elektroniku a auta v EU… A o čem se hovoří? O imigrantech, korupci, nutnosti zavřít Nečasovou a povinnosti online evidovat tržby.

Ano, není to jednoduché. Postavit se před lidi, kteří chtějí věřit, že se mají špatně, a říct jim, že se špatně nemají. Jsou schopni vás ukamenovat, protože oni aktivně hledají to, v čem se mají špatně, a v tom se pak ad nauseam nípají, dokud jim to špatné nepožere celý mozek. Pak jsou spokojeni. Ale to neznamená, že to není třeba dělat. Naopak!

Je potřeba někoho, kdo promluví za stát, vysvětlí, co to znamená, zároveň vyjádří i to, že vnímá negativní věci, upozorní, že na problémech lze pracovat, ne se jimi nechat zavalit, a pogratuluje občanům, protože úspěchy ČR jsou jen a pouze úspěchy jejích občanů.

Ale nikdo takový není, stát k věcem spíš mlčí a mlží a jediné, co máme, je pětadvacet let dementních politických debat, žvástů a politikaření v pravé poledne v televizi.

Převzato z webu Kuřecí con carne se svolením autora