29.3.2024 | Svátek má Taťána


GLOSA: Podvedla pražská ODS voliče?

2.12.2010

Tato otázka by měla být doplněna podotázkou: „Své, nebo ty, co ji nevolili?“ Pražané zvolili 24 zastupitelů za TOP 09, 20 za ODS, 14 za ČSSD a 3 za KSČM. 19 kandidujících partají nezískalo žádné zastupitele. Tak byly karty rozdány a s nimi se hraje.

Počty jsou neúprosné: 24+20, 24+14 nebo 20+14. Říkají, že jedině tak bylo možné vytvořit dvoukoalici s nadpoloviční většinou. Vše záleželo na tom, kdo z možných koaličních partnerů nabídne takové podmínky společného vládnutí na radnici, které by partnerovi umožnily splnit co nejvíce z jeho volebního programu. Nejsem obyvatelem Prahy, a tudíž nejsem podrobně seznámen s tím, jaké podmínky si jednotlivé strany nabízely. Pouze usuzuji, že nejvíce si vyšly vstříc ODS a ČSSD.

Podotýkám, že mému vkusu by nejlépe vyhovovala koalice TOP 09 s ODS, ale došlo k tomu, co se v komunální politice, a nejen v ní, stává, že se dohodl druhý s třetím proti prvnímu. Praha není jediným městem, kde k takovým dohodám došlo nejen po letošních komunálních volbách, ale i po volbách v minulých letech. Myslím, že se tak bude dít i v budoucnu. To už se v demokracii stává, když vítěz voleb nezíská sám nadpoloviční většinu.

Nyní někteří z Pražanů vyšli do ulic a křičí, že chtěli změnu. Demonstrují proti koalici ODS-ČSSD a požadují nové volby. Je to normální? Demonstrovali by tito lidé, kdyby vznikla koalice TOP 09 a ČSSD? Koho volili tito demonstranti, křičící, že chtěli změnu? Určitě ne ODS nebo ČSSD. Neznám tyto lidi, ale občan Havel, který se demonstrace zúčastnil, určitě žádnou z těchto dvou stran nevolil. Stejně tak si myslím, že řada z těch demonstrantů ani volit nebyla.

V Praze se zúčastnilo voleb pouhých 44,43% voličů, od nichž TOP 09 získala 41,27% hlasů, tj. 18,34% z celkového počtu zapsaných voličů. Jak mohou tedy demonstranti tvrdit, že 80% Pražanů chtělo, aby se stal primátorem Tůma? To není prostě pravda.

Pokud těmito demonstranty preferovaná strana nedostala nadpoloviční většinu hlasů, potom není možné vyčítat dvěma jiným politickým stranám, že se domluvily na spolupráci. Není přece možné, aby ulice rozhodovala, zda volby platí či nikoliv.

TOP 09 je mi svým způsobem líto, ale pokud udělali při vyjednávání chyby a selhali, pak nemohou vinit jiné, že byli úspěšnější. Vadí mi, že demonstranti nerespektují Ústavu ČR, demokratické principy a chtějí zpochybnit platný výsledek voleb.

prademo

Protestující se jaksi vymkli kontrole. Demonstrace se změnila v anarchii. Jediné, co se opravdu podařilo, bylo zablokování jednání. Trochu málo od těch, kteří usilují o změnu v politice.

Převzato z Krejci.bigbloger.lidovky.cz