19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Opozice a národní zodpovědnost

30.3.2009

V úterý 24. března 2009 byla vládě České republiky vyslovena nedůvěra. Za normálních okolností je to v demokraticky vyspělém státě sice nepříjemná, komplikace přinášející událost, ale nic obzvláště vzrušujícího.

Vzhledem k předsednictví České republiky v Evropské unii je ale vyslovení nedůvěry vládě nejen vzrušující, ale ze strany opozice, která vládě tuto nedůvěru vyslovila - tedy sociálních demokratů a komunistů - i nezodpovědné. Jsou okolnosti a k těmto patří i předsednictví České republiky, kdy celek jako takový, v tomto případě tedy čeští politici musejí být soudržní jako jeden muž (ženy se v české politice a médiích skoro nevyskytují) a obhajovat zájmy svého státu. Komunisté, kteří ve svém programu z roku 1946 vyzývali českou veřejnost k jednotě lidu a národa, asi za těch více než šedesát let již jednotu národa nemají v programu.

Vyslovením nedůvěry vládě pana Topolánka připravila opozice nejen Českou republiku o vládu, ale ukázala všem obyvatelům Evropské unie, že její vlastní zájmy, tj. dostat se k moci, jsou bližší než postavení a tedy zájmy vlastního státu v Evropské unii.