25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Nesalichovat!

20.12.2008

Pokud poslanec Petr Wolf vejde do dějin české politiky, pak to bude v kapitole o metodách, které jsou v rozporu s transparentními zvyklostmi demokracie.

V červnu ten muž udělal bez udání důvodu dlouhý nos na své voliče, kteří ho do Sněmovny poslali na kandidátce ČSSD. Pak vyšlo najevo, že se čtyřmi a půl milióny ministerských dotací ve své firmě UT 2002 zacházel, jako by je vyhrál ve sportce. Například 760 tisíc vyplatil ruské firmě za studii, kterou si zadarmo stáhla z internetu. Prý fixloval na cestovném, nakupoval do domácnosti, celkem tak zneužil téměř dva milióny. Protikorupční policie ho vyšetřuje, leč zatím neobviňuje. Možná bude přednostně pátrat po tom, kudy od ní o této kauze unikly informace do televize. To je přece vždycky důležitější.

Doporučuji veřejnosti sledovat vývoj Wolfova případu. Doporučuji hlídat, zda v čistě kriminální almaře nezačnou chroustat političtí červotoči. Wolf držící klíčový hlas ve Sněmovně má být údajně stíhán za úvěrový podvod a porušování autorských práv. Rozhodnout by o tom měl dozorující žalobce Martin Fraš, toho času na dovolené. A pochopitelně Sněmovna, jež by poslance musela zbavit imunity.

Vytrénováni už případem Čunkovy záchrany před soudem neměli bychom přehlédnout, kdyby náhodou deus ex machina z Nejvyššího státního zastupitelství hodlal případ Frašovi odejmout a rychle ho opět a osvědčeně „zasalichovat“. Od zásahu politické moci do případu Jiřího Čunka skrze Nejvyšší státní zastupitelství, od nechutné historky s tzv. justiční mafií, si o nezávislosti šetření politicky citlivé kauzy málokdo u nás dělá iluze.

Právo, 18.12.2008