19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Listovní tajemství podle přítele Paroubka

12.2.2009

V úterý jsem sledoval televizní záznam dění v naší sněmovně, zákonodárci koalice se snažili prosadit zachování poplatků ve zdravotnictví na základě senátního návrhu. Jestli se mně osobně senátní návrh líbí nebo ne, to není předmětem tohoto zamyšlení, mně se nelíbí chování opozice.

Obě opoziční strany se snažily zabránit hlasování, a to bohužel všemi prostředky. Důvod? Zjistily, že koalice má šanci svůj kompromisní návrh schválit. Komunisté dokonce zrušili slib vypárování lidoveckého poslance Kvapila, který leží s mozkovou příhodou v nemocnici, sociální demokraté dělali všechno pro odložení hlasování na termín, kdy budou vládní činitelé díky svému evropskému angažmá mimo republiku. Vypárují je potom? No, tak jsme se všichni zasmáli…

Už tohle všechno mi přijde celkem smutné, ale asi je to v mezích politické kultury, tedy té české aktuální. Mě zarazila jiná věc. Přítel Paroubek měl ke konci tohoto jednání v parlamentu dlouhý projev, tedy vlastně to bylo vystoupení, divadelní. Po většinu času tohoto vystoupení totiž jen citoval z dopisů voličů - nebo četl scénář? Citoval totiž samozřejmě jen z dopisů, které se mu hodily ke kritice zdravotnických poplatků. Ovšem existují skutečně pisatelé těchto dopisů? Pokud ano, píší pravdu? Pokud píší pravdu, měli by být citováni? Minimálně v jednom případě si dovolím říci NE, ta paní, pokud existuje, nepsala pravdu, mimo mor totiž měla takřka všechny nemoci a ke všemu velmi mladá ovdověla. I kdyby ta paní existovala, tak by bylo na místě pro ni uspořádat sbírku a ne měnit sociální systém.

Mě ovšem zaujala i formální stránka věci, dodržuje předseda Paroubek listovní tajemství, dodržuje zákon na ochranu osobních údajů? Může citovat, byť nesmyslné, diagnózy bez písemného souhlasu pisatelů? Žádal o souhlas? To ovšem pana Paroubka nepálí. Proč? Na to si každý odpoví po svém. Já jsem si odpověděl: „Ne, on nemusí.“

PS: Ve středu komunisté své slovo, dané k párování poslance Kvapila, dodrželi, a to i přes úporné naléhání představitelů sociální demokracie. Návrh senátu by byl ovšem schválen i bez tohoto překvapivého a příjemného gesta.