24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: Kriminál, nebo anarchie

3.4.2010

Z tajného jednání na ministerstvu spravedlnosti unikly supertajné informace o chystané amnestii několika tisícovek vězňů. Informace, která byla tak tajná, že se k ní dostali jen ti s největšími prověrkami, nakonec vylétla na světlo jako nečekaná bomba.

To, že by se pouštěli vězni na svobodu jen proto, aby se tak ve skutečnosti uvolnily české věznice, které už jsou vlastně tolik let přeplněné, zůstalo vlastně bez jakéhokoliv povšimnutí politiků a zákonodárců. Nebýt toho, že vystoupila ministryně spravedlnosti a střelhbitě vysvětlila, že tahle informace byla přísně tajná a neměla se vlastně vůbec dostat ven, skoro by i tak zůstalo utajeno, jakže to ta česká spravedlnost myslí vážně se zločinci a jejich resocializací – pro niž sedí v kriminálech.

Není přece jen lepší ta anarchie, když už ti, kteří vlastně sedí v kriminálech, budou díky amnestiím pouštěni na svobodu proto, aby se uvolnila kapacita věznic? Možná by se mohlo zrušit i ministerstvo spravedlnosti, už nebude potřeba. Stejně tak po zavedení těchhle tajných amnestií – které měly před veřejností zůstat utajené – nebude vůbec třeba soudů. Načpak vlastně mít soudy, zaměstnávat a platit soudce za to, že chudáky pachatele chtějí zavírat do vězení, aby se tam napravili, když je pak budeme pouštět na svobodu jenom proto, abychom zase měli víc místa pro ty nové zločince, které chceme zavřít...

Možná už je na čase si vážně přiznat, že se nám ta spravedlnost stala bezzubou stařenou. Možná trochu i pomatenou na rozumu.