28.3.2024 | Svátek má Soňa


GLOSA: Dobojováno

15.2.2008

Kdysi dávno, ještě za časů rudých máků, srpů a kladiv, hovořívával Vladimír Iljič o užitečných idiotech. Zdá se, že konečně byl tento stratég komunistické revoluce pochopen a jeho taktika byla někým chytrým použita.

Aspoň v to věřím. Tentokráte u volby našeho prezidenta. Se školibým uspokojením ovšem rád konstatuji, že oním užitečným idiotem se tentokráte stali sami komunisté. Revoluce holt požírá své lidi, nebo také čím kdo zachází, tím také schází. Filip a jeho parta totiž navrhli jako dalšího prezidentského kandidáta paní Bobošíkovou. Doufám, že se tak stalo v režii ODS, která tímto způsobem zametla trošku chodníček vedoucí na Pražský hrad, s vědomím toho, že je paní europoslankyně pro další volby druhého kola pro jejich kandidáta menším nebezpečím.

Holt kupecké počty byly vždy silnou stránkou každého pořádného pravičáka. Jen levicový poblouzněnec jde za ideály a zapomíná na sedlácký rozum. A když se k tomu přidá i jistá dávka vyčůranosti, tak je řešení na světě. A není špatné. Z mého pohledu hlavně proto, že jako hlavního blba této taškařice používá soudružky a soudruhy s rudými třešničkami.

Tentokrát se na tu veřejnou volbu ale opravdu moc těším. Nejdřív bude v prvním kole hlasovat (jak jinak než veřejně) senát. Václav Klaus dostane tak kolem 47 hlasů, Jan Švejnar o dost méně a něco málo dostane i paní Jana. To ještě v klidu svého křesla před bednou budu chroupat popcorn. Nic překvapivého. Dosavadní prezident postupuje do druhé volby, ostatně stejně jako v kole předchozím.

Pak se začne hlasovat v poslanecké sněmovně. Taky veřejně, máme přece právo vědět, koho námi zvolení zástupci volí. A teď už cítím jak adrenalin stoupá hlasuje první poslanec za ODS a….. jupí, já věděl, že to maj kucí zmáknutý….. dává hlas Janě Bobošíkové (střih - záběr na Paroubka – zesinal – pochopil – naprázdno polyká). Šum v sále a další poslanec za ODS dává hlas paní Janě. Rána - první sociální demokrat omdlel. Kamera švenkuje do poslaneckých křesel opozičníků: …zmatek…hrůza ...kolaps. Odnášejí Kateřinu Jacques. Marně gestikuluje Paroubek na Vlčka technickou. Je dobojováno.

Do druhé volby druhého kola postupují 2 kandidáti. Ze senátu pan Václav Klaus (47 hlasů) a z poslanecké sněmovny paní Jana Bobošíková (102 hlasů – 81 ODS, 21 KSČ).

Dámy a panové, druhá volba druhého kola prezidentských voleb bude připravena za cca 2 hodiny, do té doby vyhlašujeme přestávku.

Kamery České televize ještě naposledy zabírají pomalu vyprazdňující se Španělský sál - střih – kamera v detailu zabírá bílou ceduli spacího Pullmanova vozu s nápisem Praha Nádraží Holešovice – Pittsburg a potom sjede s cedule do okénka a zabere vnitřek kupé, kde se právě ukládá ke spánku čtyřčlenná rodina. Vyšší štíhlý pán, manželka a dvě děti.