29.3.2024 | Svátek má Taťána


GLOSA: Demonstrace státních zaměstnanců

23.9.2010

Státní zaměstnanci demonstrují za to, aby obyvatelstvo pracující v soukromém sektoru vydalo ze svých peněz více na jejich platy. Soukromý sektor vytvářející hmatatelné produkty potřebné k životu, zemědělci, fyzické osoby i soukromé firmy zajišťující nezbytný servis celému národu, dávají ze svých platů nemalou část (ve formě daní) státním zaměstnancům na jejich mzdu a očekávají za to poctivě prováděné služby v nezbytně nutném počtu osob.

Jistá část státních zaměstnanců si ovšem zaměnila povinnost „sloužit společnosti“ za „vládnout společnosti“. S tim souvisí vytvoření vlastních odborů. Odkud se tedy berou peníze na chod a provoz těchto, jistě slušně placených odborových odnoží? Za posledních dvacet let se nám státní aparát pořádně rozrostl, zatímco počet obyvatelstva se fakticky nezměnil. Jeden ze zákonů profesora Parkinsona nám říká: „Rozrůstání plodí složitost a složitost plodí zánik.“ Jestliže si státní zaměstnanci placení pomocí daní ze soukromé sféry dovolí platit vlastní odborové organizace, pak to bude nejspíš tím sebezničujícím rozrůstáním počtu státních zaměstnanců a následek zákonitě přináší také nárok na vyšší mzdové prostředky. Odkud je ale vzít?

Někteří ministři nové vlády začali s očistou a zeštíhlováním státní správy. Není to tak dlouho, kdy právě po tom obyvatelstvo volalo a toužilo. Potrefené husy se samozřejmě ozvaly a najednou jsou považovány tyto úsporné kroky ministrů za chybné. Jestliže po demonstrantech zbyly pod koly zaparkovaných aut zaměstnanců ministerstva rozbité lahve od piva a dalšího alkoholu, pak to něco vypovídá o povaze těchto demonstrujících státních zaměstnanců a to už vůbec nechci komentovat destruktivní vpád na samotné MV. Nedovedu si představit něco podobného před rokem 1989, kdy důvody k něčemu obdobnému u nás nepochybně byly. Tuto dnes neúnosnou situaci mají v prvé řadě na svědomí všechny předchozí vlády, hlavně ty „oposmluvně koaliční“.