17.4.2024 | Svátek má Rudolf


GLOSA: Co chtěl Petr Kellner říci?

31.7.2019

V úvodu zprávy o hospodaření PPF za minulý rok psal Petr Kellner o výsledcích své firmy. To je samozřejmé. V nejsledovanější výroční zprávě České republiky se ale vyjádřil také k politickým otázkám.

Podle serveru aktualně.cz kritizoval, že zejména Evropa je stále více ovládána „ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot“. Napsal také, že novodobé ideologie mají tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení, a vytkl, že „v dnešní rozdělené společnosti stále více převládá zjednodušené vidění světa na úkor dialogu a vzájemného naslouchání.“

Zdá se mi to, nebo Petr Kellner opravdu kritizuje politickou korektnost a zasazuje se za svobodu projevu? Je to tak, že nesouhlasí s demontaží tradičních hodnot a odmítá hodnotový relativismus a že zpochybňuje monopol salonní levice na pravdu? Mýlím se, anebo se Kellner uměřenými slovy distancuje od (vysychajícího) mainstreamu, a je tak názorově dost jinde než kupříkladu Soros?

Je nepodstatné, jestli text sám napsal, nebo pouze podepsal. Hodně důležité ale je, že to chtěl říci. Nechci spekulovat o tom, proč říká, že se PPF nechce politicky angažovat, když ví, že jeho slova politicky působí. Lidé jeho formátu to dotáhli tak daleko také proto, že nic nedělají bezmyšlenkovitě.

Nebudu spekulovat, ale zeptám se, co si asi o názorech nejbohatšího Čecha myslí naše intelektuální avantgarda. Kellner se totiž spíše než na politiky obrací na ty, kteří vysvětlují společnosti, co se ve světě děje, a kteří tak chtějí určovat její vývoj. K nim se také počítám, ale na rozdíl od nich s Kellnerovým textem polemizovat nemusím. Ale co takhle třeba Respekt? Jsem zvědavý, jestli najdu v příštím čísle aspoň krátkou glosu.

Převzato z blogu se svolením autora

Autor je nezávislý analytik, poradce a kouč