28.3.2024 | Svátek má Soňa


DOKUMENT: Vyjádření senátora Štětiny

14.11.2007

na tiskové konferenci 12. listopadu 2007

Okresní státní zastupitelství a policie v Přerově a jiné severomoravské orgány činné v trestním řízení pracovaly na politickou objednávku.

Dělo se tak v letech 1999 a 2000, kdy byl důstojník BIS Vladimír Hučín postaven před soud na základě vykonstruovaných obvinění ze sedmi trestných činů.

Společný tým Bezpečnostní informační služby, okresního státního zastupitelství a okresní policie na přímý pokyn tehdejší sociálně demokratické vlády rozpracoval rozsáhlou diskreditační kampaň, která měla Vladimíra Hučína kriminalizovat a zničit. Sedm let trvalo, než se Vladimír Hučín před křivými obviněními obhájil, přestože se z něj snažili udělat blázna, teroristu a zloděje. Byl vyslýchán v kleci ve sklepě pankrácké věznice. Šikanován věčnými předvoláními a domovními prohlídkami. Vláčen tiskem a veřejně policií označován za zločince, bez ohledu na presumpci neviny. Ač nevinen, byl takřka rok držen ve vyšetřovací vazbě. Teprve vloni byl Vladimír Hučín soudy plně osvobozen. Navíc byl Ústavním soudem, navzdory snahám přerovského státního zastupitelství tomu zabránit, zbaven všech zbytkových trestů z doby totality a Ústavní soud jej prohlásil za hodného úcty.

Požádal jsem parlamentní komisi pro kontrolu BIS, aby zjistila, jakým způsobem se podílela BIS na konstrukci falešných obvinění Vladimíra Hučína. Tato komise může zjišťovat, zda BIS porušuje zákon. Může nahlížet do utajených relevantních svazků, na něž jsem komisi upozornil.

Svazky je možné rozdělit do dvou skupin. První skupina: svazky BIS s krycími jmény Silon, Špunt, Dýka, Hrob, Lípa aj. Autory dokumentů v těchto svazcích jsou kpt. Vladimír Hučín a jeho bývalý nadřízený ing. pplk. Petr Částečka, ředitel teritoriálního odboru BIS Olomouc. Vladimír Hučín se v devadesátých letech zabýval především sledováním levicového extremizmu na severní Moravě a svazky obsahují důkazy o protiprávním poskytování bezpečnostních prověrek v orgánech činných v trestním řízení a o stycích KSČM a sociální demokracie na severní Moravě s nomenklaturními představiteli bývalého režimu, včetně pracovníků StB. Obecně řečeno obsah těchto svazků byl příčinou rozhodnutí odstranit Vladimíra Hučína. Druhá skupina svazků: Twist, Uhlí, Seliko. Tyto svazky vypovídají o součinnosti BIS s přerovským státním zastupitelstvím a přerovskou policií za účelem kriminalizace Vladimíra Hučína. Jejich jména jsou známá ze zasedání soudů s Vladimírem Hučínem.

Považuji za znepokojující, že tytéž orgány činné v trestním řízení, které se pokoušely ve spolupráci se sociálně demokratickými špičkami kriminalizovat Vladimíra Hučína, řadu měsíců šetřily případ údajného úplatku, který měl přijmout vsetínský starosta Jiří Čunek. Svou dlouhodobostí, únikem informací ze spisů a dehonestační intensitou jsou si obě kauzy podobné.

senátor