20.4.2024 | Svátek má Marcela


MLSOTNÍK: Zrní, zrnka, zob

5.2.2008

Dnes se znovuobjevují, ačkoliv kdysi byly součástí jídelníčku. Middle Eastern kuchyně by snad bez burghul nemohla existovat.
A proč mám v názvu zob? Při jedné z prvních návštěv se mě máma zeptala "A co třeba jahelník?" No jo, co jsou jáhla? Proso. Hmmm. No nakonec, přes němčinu, jsme došli na náš millet. Millet??? Ale to přece strašně rádi budgies (andulky) !? No, když mi to nabízí, asi to nebude špatné. A pak to začalo v kuchyni vonět. A já opatrně ochutnala. A už jsem měla další oblíbené jídlo!
U jáhel nesmíme zapomenout 2x až 3x spařit ve vařící vodě než začneme vařit.
Pohanka mě tak nebere. Mám jen pár receptů, co můžu. Třeba rohlíky od babičky Šmajstrlů, ty tedy jsou!
Nejsem pisálek článků, takže tady pár receptů.

Zapékaná pohanka s kyselým zelím od Šmajstrlů
1/2 kg pohanky lámanky,
1 kg kyselého zelí,
sáček mražené zeleniny,
2 střední cibule,
sůl a koření dle chuti,
4 klobásy (vegetariáni mohou vynechat),
olej na pánev
Na pánev dáme olej a cibulku osmahneme do sklovita. Přidáme zeleninu, trochu soli a koření. Lehce podusíme.
Do pekáče vsypeme pohanku, na ní, používáme-li, na kolečka nakrájenou klobásu, zeleninu a zelí. Potom opět pohanku, zeleninu a zelí. Nakonec zalijeme 4 dcl vody a dáme do trouby zapéct zhruba na 45 min.

Pohankový salát
200 g pohanky,
2 rajčata,
1 žlutá paprika,
1/2 okurky,
Na nálev:
2 PL oleje,
3 PL vody,
1 PL octu,
sůl, pepř,
1 KL cukru.
Pohanku uvaříme až změkne, slijeme a necháme odkapat. Pak přidáme nakrájená rajčata, papriku a okurku. Promícháme a zalijeme, z výše uvedených přísad, nálevem. Necháme v ledničce uležet nejmíň hodinu.

Pohankový nákyp
200 g pohanky,
200 g jablek (nebo švestek....),
120 g másla,
cukr a třeba skořice.
Pohanku uvaříme. Jablka nastrouháme. Do vymaštěného pekáče dáme pohanku střídavě s ovocem. Končíme pohankou. Pokapeme máslem a dáme zapéct.

Pohankové rohlíky od Šmajstrlů
500 g pohankové mouky,
500 g polohrubé mouky,
25 g másla,
2 PL cukru nebo med,
40 g droždí,
trochu mléka,
žloutek, sůl a kmín.
Z droždí si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouky, kvásek, rozpuštěné, zchlazené máslo, cukr a podle potřeby mléko.
Zpracujeme těsto, necháme vykynout.
Na pomoučeném vále rozválíme na obdélník, který rozkrájíme na trojúhelníky. Stáčíme do tenkých rohlíků, potřeme žloutkem, sypeme solí a kmínem a zprudka upečeme.

Jáhlová kaše
250 g jáhel,
1 l mléka,
60 g cukru,
60 g másla,
sirup na polití (javorový je velmi dobrý) nebo skořice s cukrem...
Jáhly spaříme 2x -3x, pak propláchneme studenou vodou. V horkém mléce rozpustíme cukr a máslo, přidáme jáhly a uvaříme do měka. Na talíři polijeme sirupem.
Kaše slaná: vynecháme cukr, mléka jen 1/2 l a 1/2 l vody, a do kaše vmícháme třeba osmaženou cibulku, nějaký salám, uzeninu, slaninu...........

Jáhelník
250 g jáhel,
1 l mléka,
2 vejce,
4 PL cukru,
400 g sušených švestek (můžou být i čerstvé, nebo jiné ovoce),
50 g másla.
Jáhly spaříme 2x-3x, pak propláchneme studenou vodou. Dáme do vařícího mléka a uvaříme až změknou. Máslo s cukrem a žloutkama vmícháme do kaše. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Polovinu vzniklé hmoty dáme do vymazaného pekáče, na to dáme ovoce a na to zbytek hmoty. Dáme zapéct. Dělá se velmi dobře také v remosce.
Jáhelník slaný: Vynecháme cukr, mléka jen 1/2 l a 1/2 l vody, a vmícháme před zapečením třeba zelí, uzené, osmaženou cibuli a škvarky...
Příště ještě něco jáhel a trochu burghulu.


 


 

Possum



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !