28.3.2024 | Svátek má Soňa


MLSOTNÍK: Zátkova kuchařka (1)

19.6.2009

Postupně tedy budu přepisovat úvodní text a následné informace o výrobcích Bratří Zátkových a na závěr vždy přidám pár receptů. Těch je v knize celkem 307, takže je z čeho čerpat. Upozorňuji spanilomyslné čtenářky předem, že ani jeden recept jsem zatím nevyzkoušela, ale jak jsem tak kuchařkou listovala, zdá se jich spousta zajímavých, a zřejmě je teď přes léto vyzkouším a podám raport. Pokud se najde nějaký odvážlivec z řad Zvířetníků, uvítám informaci, jak jídlo chutnalo.

Začínám ukázkou polévkových receptů, celkem je jich tam 40! Takže kdyby měla Xerxová a jiní polévkomilní Zvířetníci zájem, mohu se k nim příležitostně vrátit.

Vave - Zátkova kuchařka 1ZÁTKOVA KUCHAŘKA (vydáno r. 1930)

Hospodyně XX. století

Žijeme dnes ve století elektřiny, automobilu, radia a raketových letů. Žijeme v době horečného shonu a ruchu; chce-li se dnešní žena přizpůsobiti tomuto americkému tempu, musí si všechnu svou práci důmyslně rozděliti a zracionalisovati. Totiž musí si dobře uvědomiti, které úkoly, na ni vznesené, jsou nejdůležitější a které méně důležité. Těm prvním musí věnovati hlavní svou sílu a péči, při těch méně důležitých hlavně mechanických, přenechává část práce někomu jinému - to jest strojům, které za ni pracují nebo jí pomáhají přímo doma nebo nepřímo v továrně.

První a svatý úkol ženy, pokud má děti, je tyto řádně vychovati a věnovati jim všechnu péči a teplo mateřského srdce. Existují opravdu rodiny, kde matka posílá chůvu s dítětem na procházku a sama se pachtí v kuchyni s vařením. Věru je těžko pochopiti takové nemoudré rozvržení práce, vždyť řádný svědomitý muž nemůže něco takového na své ženě žádati.

Nikdo nemůže malému dítěti nahraditi společnost matčinu ani naopak. Proč nejde ta mladá maminka sama s děckem na procházku? Místo, aby vydávala peníze za plat a stravu chůvě, může si za ně koupiti vyssávač prachu, praktický hadrový smeták, a j. přístroje, jimiž v krátké chvilce uklidí svůj byt nebo vlastně byteček při dnešní krisi bytové. Pak si vyjede s kočárkem na procházku, děcko se pobaví a občerství na zdravém vzduchu a maminka s ním.

Také se bude tatínkovi lépe líbiti, když se vrátí osvěžená a větrem ošlehaná, než kdyby byla mrzutá a rozpálená celodopoledním pobytem v kuchyni. Na zpáteční cestě koupí levný italský květák, kousek salámu a Zátkovy makarony. Jako kouzlem uvaří za půl hodiny na svém plynovém nebo petrolejovém vařiči chutný a zdravý oběd! Do vody z květáku zavaří Zátkovy ovesné vločky a má polévku, pak podá květák se Zátkovou smaženkou, a hlavní jídlo budou Zátkovy makarony promíchané strouhaným sýrem a sekaným salámem. Děcko se napapá s chutí kašičky ze Zátkovy krupičky, a když přijde tatínek domů, hajá už spokojeně po dopolední procházce. A mladí manželé mají klidnou chvilku pro sebe!

Druhý veliký požadavek, který klade dnešní doba na ženu je ten, aby byla hospodářsky nezávislá, aby si dovedla sama čestně vydělávati peníze na své živobytí. Je to samozřejmou povinností u ženy svobodné, a bývá to, bohužel smutnou nutností u ženy ovdovělé, rozvedené nebo vdané, jejíž muž má nedostatečné příjmy. Což si může taková úřednice nebo učitelka hráti s vařením 3-4 hodiny? Aby chodila do hostince, na to nemá chuti ani dosti peněz, ani jí málo hygienická hostinská strava nesvědčí.

Taková žena samozřejmě využívá všech moderních vymožeností, aby si domácí práci usnadnila a vaření urychlila. Dopomáhají jí k tomu jednak patentní vařiče a hrnce, různé stroje a strojky a hlavně též hotově koupené potraviny. Nejen chléb, máslo, sýr, uzeniny, ale i Zátkovy nudle, makarony, smaženka, a j. usnadňují hospodyňkám přípravu rychlých a chutných obědů a večeří.

Vave - Zátkova kuchařka 2Dalším požadavkem na moderní ženu kladeným je, aby držela stále krok s mužem, aby hodně četla a se vzdělávala, aby cvičila a sportovala, chce-li býti štíhlá a zdravá, a při tom, aby samozřejmě udržovala svou domácnost v pořádku. Do nedávné doby byl tento poslední úkol téměř výlučným obsahem života mnohých žen. A právě při tomto posledním úkolu, může si žena nejvíce ulehčiti jednotvárnou domácí práci a uspořiti čas i námahu, dovede-li čas vhodně si rozděliti a využíti všech výhod, jež jí nabízejí vymoženosti moderní doby.

Užívá při domácích pracech plynu, elektřiny, různých strojků i strojů, a nebrání se z nepochopitelných předsudků používání továrně vyrobených potravin, na př. vaření Zátkových těstovin. Tento předsudek pramení jednak z vrozené konservativnosti povahy lidské, která se brání všemu novému, byť bylo sebe lepší, jednak ze špatných zkušeností válečných. Tehdy byly prodávány lákavě balené různé nehodnotné náhražky, dnes však, zejména pokud se týče výrobků firmy Bratří Zátkové, neběží vůbec o nějaké náhražky, nýbrž o prvotřídní potraviny, hygienicky stroji vyrobené a balené, snad ještě čistěji a lépe než to může býti v domácnosti.

Žena, kráčející s duchem času, dovede si nejen vydělati peníze a vychovati z dětí řádné občany naší drahé republiky, nýbrž i udržeti si lásku a úctu manželovu, neboť najde vždy chvilku pro zušlechtění své duše i těla.

Všechny dnešní ženy mohou ze srdce děkovati XX. století, jež osvobodilo ženu-hospodyni a zejména také těm, kteří svou hřivnou k tomuto osvobození přispěli. Nejen inženýrům a chemikům za jejich důmysl a vynálezy, nýbrž i firmám, jejich zásluhou pokrokové ideje staly se skutkem!

Několik polévkových receptů:

3. Hrachová polévka na kyselo

1 1/4 l vody, 1/4 l kyselé smetany, 8 dkg Zátkovy hrachové mouky, 1 lžíce obyčejné mouky, sůl, bobkový list, tymián, cibulka, citronová šťáva.

Hrachovou mouku rozkverláme v trošce studené vody a zavaříme ji do vařící slané vody, do níž jsme přidaly bobkový list, tymián, cibuli a trochu citronové šťávy. Vaříme 20 minut, pak rozkverláme ve smetaně obyčejnou mouku a polévku tím zalijeme. Necháme ještě přejíti var, ocedíme a podáváme k polévce krájenou, osmaženou housku.

9. Polévka bavlněná

1 l hovězí polévky, 1/8 l mléka, 2 lžíce bramborové Zátkovy mouky, 2 vejce.

Hovězí polévku přecedíme. V mléce rozkverláme mouku i vejce a za stálého míchání zavaříme do vařící, přecezené polévky. Chvilku povaříme, až polévka zhoustne. Podáváme k ní osmaženou Zátkovu housku, krájenou na kostičky.

10. Houbová polévka s makarony

1 talířek krájených hříbků, klouzků nebo pečárek, 5 dkg másla, 1/2 cibulky, 1 lžička sekané petržele, 1 lžíce mouky, 1 lžička soli, 1 l vody, 8 dkg Zátkových makaron.

Houby očistíme, nakrájíme a cibulku oloupáme a posekáme. Nejdříve osmažíme cibulku do žluta, přidáme k ní houby, zelenou petržel, vše osolíme, zakryjeme a dusíme tak dlouho, až vlastní šťáva z hub vysmahne. Pak je zaprášíme moukou, zalijeme vodou a necháme vše vařiti asi 1 hodinu. Do této polévky pak zavaříme 8 dkg Zátkových makaron nebo jiných ozdobných zavářek a vaříme je 10 minut.

11. Polévka bryndzová (rychlá)

1 l vody, 15 dkg bryndzy, 1 lžička soli, 1 lžička sekané pažitky nebo kopru, 8 dkg Zátkových nudlí do polévky, nebo tarhonye, 3 dkg másla

Do slané vody zavaříme tenké polévkové nudle čís. 18 nebo tarhonyu nebo strouhání. Všechno vyrábí firma bří. Zátkové. Když je těstovina měkká, asi za 10 minut, přidáme do polévky bryndzu, máslo a pažitku nebo kopr a ještě vaříme. Celá příprava trvá asi 20 min. Tato polévka je na Slovensku velice oblíbená; přitom je poměrně levná na velikou výživnost.

15. Italská polévka

malá hlávka kapusty, 1 cibulka, 2 rajská jablíčka, 1 hrsť sušených hub nebo 2 čerstvé hříbky, sůl, paprika, 5 dkg Zátkových malých růžků čís. 6 nebo rozlámaných makaron, 5 dkg másla, 2 dkg strouh. sýru.

Kapustu očistíme, spaříme a usekáme. Cibulku oloupeme, drobně pokrájíme a necháme zrůžověti na másle. Přidáme sekanou kapustu a oboje spolu odusíme. Pak to zalijeme vařící slanou vodou, přidáme houby, rajská jablíčka prolisovaná a dobře povaříme. Ke konci přidáme papriku, zavaříme těstoviny, a když jsou měkké, vmícháme do hotové polévky strouhaný sýr parmezánský nebo ementálský.

17. Candle (anglická polévka pro nemocné)

1/2 l vařící vody nebo mléka, 2 dcl studené vody, 1 vrchovatá lžíce Zátkovy ovesné krupice, květ nebo zázvor, 1 sklínka Sherry nebo Portského vína

Ovesnou krupici rozkverláme ve studené vodě a pak ji zavaříme do vařící tekutiny. Vaříme za stálého míchání 5 minut. Pak odvar slejeme, okořeníme a přilijeme k němu víno.

Jiný způsob je ten, že odvar osladíme a přidáme místo koření citronovou kůru a do vína zakverláme ještě žloutek. Tato polévka je v Anglii velmi oblíbená jako sílící nápoj pro nemocné.

(příště: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně?)

Vave



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !