19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Vepřové kari s kokosovým mlékem

10.11.2017

Možná jste na tom s vařením podobně jako já. Nadchnu se novým receptem a musím ho co nejdříve vyzkoušet. Když výsledek nesplní mé očekávání, recept si většinou založím, jeden nikdy neví a chutě se mění. Když nás naopak výsledek oba nadchne, jídlo pak vařím (nebo peču) třeba i jednou týdně nebo každý druhý týden. Někdy třeba i dva měsíce.

Takhle jsme se kdysi přejídali Zaninými výbornými muffinami, často jsem pekla mrkvový koláč od Matyldy a hovězí guláš starého Sedláka od Liky byl také často k večeři. V polovině října jsem dělala poslední plněné papriky podle Neliny, které chutnaly i návštěvám.

Ingredience (plus vajíčko).

Díky Mlsotníku jsme si tak podobných zvířetnických receptů oblíbili víc. Plněné papriky a Sedlákův guláš se staly (a zůstanou) mými „letními stálicemi“, protože jsou skvělé na větší spotřebu mé každoroční záplavy paprik na záhoně. Ale i na ostatní recepty si občas vzpomenu a uvařím nebo upeču.

Jenže na některé naopak na dlouho zapomenu, jako právě na tenhle recept. Poprvé jsem ho jedla asi před osmi roky u jedné kamarádky, kterou přijela navštívit maminka. S manželem jsme k nim byli pozvaní na večeři. Oba milujeme kari a jídlo, které maminka kamarádky uvařila, nás přímo nadchlo. Maminka si sama nepamatovala, odkud recept zná, ale velmi ochotně mi ho na požádání napsala.

Pokrájená vepřová panenka.

Recept byl jednoduchý, příprava rychlá a výsledek vynikající. Během několika dalších dnů jsem jídlo udělala k večeři. A pak, jak už jsem napsala, jsem ho vařila často a dlouho. Jídlo se nám neomrzelo, ale prostě jsem pak začala vařit jiné večeře, recept jsem založila a zapomněla na něj. Až byla před časem na Dedeníku zmínka o kokosovém mléce a mně se okamžitě vybavil právě tenhle recept. Našla jsem si ho, jídlo uvařila a teď si ho můžete vyzkoušet i vy. Tedy pokud ho už neznáte, mám trochu pocit, že jsem ho už kdysi napsala do některé dávné diskuse.

Proužky masa a marináda.

V receptu je použitá vepřová panenka (Pork Tenderlion) a já jídlo vařím pouze s ní. Pravda, je to dražší maso, ale pokud chcete mít večeři rychle hotovou a jistotu, že maso bude křehoučké (na „krájení vidličkou“, jak ho má rád můj manžel), vyplatí se panenku koupit. Ale určitě by šlo použít i jiné vepřové, třeba z kýty, jen by se muselo déle dusit. Maso na fotce vážilo trochu přes půl kila. Konečné množství stačilo na jednu bohatou večeři pro dva a ještě zbyla jedna velká porce, kterou manžel dojedl o dva dny později.

Protože maso se dost dlouho marinuje, nezapomeňte si ho naložit dostatečně předem.

Vepřové kari s kokosovým mlékem

Maso se marinuje.

Budete potřebovat:

  • 1/2 kila vepřové panenky
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce bramborové moučky
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 3 polévkové lžíce oleje (já dávám svůj běžný slunečnicový)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 - 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 plechovku kokosového mléka (asi 400 ml)

Postup práce :

Vepřovou panenku pokrájejte na plátky. Každý plátek pak rozkrojte na silnější plátky a dejte do větší misky (mně stačilo plátek jednou překrojit).

Naložené maso osmahneme.

V druhé, menší misce rozšlehejte vajíčko (to na fotce chybí) a vmíchejte všechny přísady kromě kokosového mléka. Dobře rozšlehejte. Získáte řidší pastu, spíše omáčku. Zalijte jí maso a promíchejte tak, aby byly všechny kousky obalené. Přikryjte a dejte do chladna (ne do lednice) na 3 až 4 hodiny odležet.

Před přípravou jídla nalejte do kastrůlku horkou vodu a postavte do ní otevřenou plechovku kokosového mléka. Plechovka po otevření bude mít nahoře husté „kokosové máslo“ a řídké mléko pod ním. Nahřátím se máslo rozpustí a získáte hladkou mléčnou tekutinu, která se snadno spojí s omáčkou.

Dusíme, až ztratí syrovou barvu.

Naložené maso vyklopte do hluboké pánvičky na horký olej a za stálého míchání restujte, až maso ztratí syrovou barvu (a za tu krátkou dobu je maso hotové, měkké). Pak přilijte nahřáté kokosové mléko a míchejte, až je vše hladké a prohřáté. Ochutnejte a je-li potřeba, dochuťte solí či pepřem.

Podávejte s rýží. Manželovi jsem k té zbylé porci udělala brkaši a také mu to moc chutnalo.

DOBROU CHUŤ!

Dobrou chuť!

Foto: autorka

Marička Crossette Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !