23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Růžičkové řezy dle Magdaleny Dobromily

16.8.2008

 
Ingredience:LA - růžičkové řezy
160 g másla
280 g moučkového cukru
8 vajec
citrónová kůra (může být i sušená)
2 vanilkové cukry
280 g čokolády na vaření
160 g rozinek
260 g polohrubé mouky
zavařenina, poleva, zdobení
Postup:
Máslo s cukrem, žloutky, citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem utřeme do pěny. Potom vmícháme nastrouhanou čokoládu a jemně nasekané rozinky. Nakonec lehce vpracujeme tuhý sníh z bílků a prosátou mouku. Těsto rozprostřeme na 2 plechy vyložené pečícím papírem a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vzhledem k tomu, že těsto neobsahuje žádný prášek do pečiva, nemusíme se bát, že než se upeče jeden plech, v tom druhém těsto spadne.
Vychladlé těsto rozkrojíme napůl a všechny 4 díly slepíme zavařeninou. Řez potřeme zavařeninou i na povrchu a polijeme polevou (rumovou nebo čokoládou, podle toho, čemu dáváme přednost. Navrch můžeme ozdobit např. marcipánovými tvary, oříšky nebo různými barevnými sypáními.
Housky
Tento jednoduchý recept jsem už sice několikrát dávala, ale protože není jednoduché něco vyhledávat v diskusích zpětně, napíši ho sem.
Zaděláme kvásek a necháme vykynout. Důkladně zpracujeme těsto z kvásku, jakékoliv mouky (může být hladká, hrubá, polohrubá, celozrnná...) a vlažné vody. Zpracované těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta upleteme houstičky (nebo nějaký jiný tvar), necháme ještě chvíli kynout, pak pomažeme vodou, posypeme hrubou solí nebo mákem a pečeme asi při 200 stupních C dozlatova.
LA



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !