24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Ratatouille

20.11.2009

Ta první - nikdy neodolám dobrému tataráčku, druhá - chodím dávat krev. Po odběru si vždycky připadám jako zesláblý Drákula, jdu a koupím si kus svíčkové. Doma jen krátce opeču a bez přílohy sním...

Takže dnes recept na zeleninovou směs, ve Francii nazývanou rataouille, u nás doma "Franta to jí". Nejlepší je étě, když jsou všechny suroviny ácí produkce (zahrádky nebo trhu)

Potřebujeme:

2 větší lilky

4 malé cukety

2 papriky, na barvě nezáleží

5 rajčat

1 větší cibule, nakrájená na klínky

4 stroužky česneku, nakrájený nebo nadrcený

1 lžičku cukru

1 lžíce vinného octa

půl lžičky provensálského koření,

Sůl, pepř, pokud je možnost tak čerstvou bazalku

Nejdříve si připravíme zeleninu. Všechno nakrájíme na kousky, lilek necháme vypotit. (Vypocení je akce, kdy lilek nakrájíme, dáme do cedníku a osolíme, po chvilce lilek pustí vodu, osušíme a dále použijeme. Je to lepší udělat, lilek potom nenasává tolik tuku).

Papriky a rajčata oloupeme (bez slupky jsou lepší, papriku loupu škrabkou na brambory) a čete odstraníme semínka. Zeleninu postupně osmažíme řadí lilek, cuketa, paprika, cibule. Každý druh zvlášť a cca 5-6 minut. Nakonec přijde česnek, ten smažit jen minutku, přidat ocet, cukr, koření, rajčata.

Poté přisypat všechnu zeleninu, kterou už máme připravenou, osolit, opepřit a cca 5 minutek smažit a promíchávat. Nakonec posypat bazalkou. U nás ě, když mi na zahrádce dojde, nebo ji spase hmyz či jiní zahrádkoví záškodníci, chodím kupovat bazalku  na Zelný trh. Má tam stánek  jeden moc šikovný pán. Pověst o kvalitě jeho výpěstků se roznesla a bývá u něj fronta, kdo přijde později, tak se na něj často nedostane.

Jako přílohu si dáváme bagetu, dobré jako lehký oběd nebo večeře.

A sladká tečka – čokoládový moučník Brownies, mým synkem řečený Belzebubíz, jinak také rozpuštěná a upečená čokoláda. Výborné avšak díky surovinám velmi, velmi kalorické.

Brownies jsou  mokrých a hutných moučníků. Není to tedy žádné dokonale upečené těsto.

Připravený a upečený je rychle, ze stolu mizí raketovou rychlostí... A zvládne ho úplně každý.

Potřebujeme:

3 vajíčka – rozdělit na žloutky a bílky

270 g cukru – nejlépe třtinového

180 g másla

80 g hladké mouky

180 g čokolády  největším podílem kakaové hmoty

40 g kakaa (nejlepší je holandského typu, neodtučněné)

1. Rozpustit máslo s čokoládou, já to dělám é troubě. Misku přetáhnu potravinářskou fólií a vlním na nejvyšší stupeň cca 1-2 minuty. Rozpuštěnou směs nechat vychladnout.

2. Troubu rozpálit na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pekáček (toto množství surovin je na rozměr cca 25x25) vyložte pečícím papírem. Mouku a kakao smícháme a prosejeme přes síto do mísy.

3. Vejce a cukr metlou nebo elektrickým šlehačem (využívám techniku) šlehat do napěnění. Na vajíčka  nalijeme vychladlou čokoládovou směs a lehce promícháváme. Nakonec přidáme mouku a kakao. Jemným promícháváním nám vznikne vlhké a "blátivé" těsto, které vlijeme do pekáčku. Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 25 minut.

Poté provedeme kontrolu pomocí špejle. Pozor u brownies musí být drobečky na špejli vlhké (na rozdíl od jiných buchet). Platí také, že méně pečení je více. Těsto "dochází" ještě chvilku poté, co vytáhnete pekáč ... Nechat dokonale vychladnout áčku, vyklápět a krájet až po vystydnutí, pokud se toho obsah pekáče dočká.

Čerpáno z časopisu Apetit.

Dobrou chuť přeje

Epulka