19.4.2019 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Ratatouille

26.6.2009

Ratatouille splňuje tuto výzvu vrchovatě a kromě toho, že je zdravé, je také velice chutné. Už samotný pohled na přichystanou zeleninu a její barvičky je lákavý a hned se cítím se zdravěji! LenkaFR - ratatouille 1

Je to typické provensálské jídlo, zeleninové ragú připravované na olivovém oleji, který do sebe zelenina nasákne a zvýrazní se tak její chuť.

Jazykovědná odbočka: S RenatouE jsme se dohodly, že obě cítíme ratatouille jako záležitost ženského rodu (TA ratatouille, jak tomu je ve francouzštině). Posléze jsem ale zjistila, že celý článek jsem napsala o ratatouille ve středním rodě (TO ratatouille). Vyberte si jak je libo.

Zajímavá je exkurse do dějin tohoto jídla, které je považováno za jedno z nejtradičnějších. Člověk by řekl, že se ve Francii vaří odjakživa. Pojďme tedy trochu v historii zapátrat.

Nejprve trochu etymologie.

V roce 1778 slovo ratatouille znamenalo "směs velkých kousků". Koncem 19. století ve vojenském argotu bylo slovo zkráceno na rata a byla to směs fazolí a brambor, později zeleniny s masem. Teprve v průběhu 20. století se již názvem ratatouille označuje jídlo, které vám dneska představím. Název jídla v jeho dnešní podobě pochází tedy z doby nedávné.

Ale není bez zajímavosti ani podívat se na historii a původ surovin.

Lilek je zelenina, která k nám byla dovezena z Indie v 16. století, kdy byla považována za okrasnou rostlinu, která je jedovatá. Rostlina jedovatá skutečně je, vyjma zralých plodů.

Rajčata k nám docestovala z Jižní Ameriky. Původem jsou z Peru a Ekvádoru, kde je Indiáni pěstovali již v 5. století př. n. l. Do Evropy je přivezli v 16. století španělští dobyvatelé z Mexika. Jejich tehdejší velikost byla jako dnešní "cherry" rajčata (koktejlová). Ze Středomoří se pomalu po Evropě rozšiřovala. Z Marseille do Paříže se dostala až v době Francouzské revoluce díky marseilleským dobrovolníkům. Začala se používat pod arkádami královského paláce v Paříži ve slavné restauraci "Freres Provencaux" (Provensálští bratři), zpočátku jenom k obarvování omáček na červeno.

Cuketa je též amerického původu a patří mezi tykvovité plodiny. Původně se používala jenom tykev a cuketa jednou z jejích odrůd, používá se v nezralém stavu.

LenkaFR - ratatouille 1Paprika je koření pocházející opět z Ameriky a do Evropy přišla dvěma směry - jednak jako "turecký pepř" z Východu a také jako indický nebo "indiánský pepř" s Kolumbovou výpravou z Ameriky. V té době se v Evropě paprika z Ameriky nepovažovala za koření, ale spíše za zajímavou okrasnou rostlinu. V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století.

Když z ratatouille vyřadíme všechnu zeleninu, která pochází z Ameriky a Indie, zbude nám jenom cibule, česnek a olivový olej.

Olivy jsou původem z Asie; aklimatizovaly se v Řecku a byly přivezeny do Provence díky kolonizátorům v 6. století př. n. l.

Pak už nám jako víceméně původní zbývá jenom cibule a česnek.

Z toho vyplývá, že jídlo, které je považováno za nedílnou součást středozemní gastronomie, mohlo vzniknout teprve v 16. století a nejpravděpodobněji se jeho zrod datuje do 18. století. Na tomto příkladu vidíme, že globalizace vlastně existovala odjakživa a je přínosem, jinak bychom se museli spokojit se zelím, fazolemi a kořenovou zeleninou.

Recept je přibližně pro 4 osoby, ale uvedená množství můžete brát jako informativní, nikoliv povinná. Já dám někdy více cuket nebo rajčat, podle toho, čeho mám momentálně přebytek na záhonku. Ratatouille je vždy dobrá, i když poměr zeleniny není přesný.

POTŘEBUJETE: 4 větší rajčata

2 papriky (mohou být červené, žluté i zelené - ratatouille má pak veselejší barvy, ale v době, kdy jsou červené papriky o hodně dražší, tak se spokojím se zelenými)

2 cukety (nepříliš veliké, asi jako lilky)

2 lilky

1 větší cibuli

3 - 4 stroužky česneku

tymián nebo provensálské koření

4 bobkové listy

sůl, pepř

6 lžic olivového oleje

PŘÍPRAVA: LenkaFR - ratatouille 2Všechnu zeleninu je potřeba nakrájet na menší stejnoměrné kousky. Postupujeme podle pořadí, ve kterém zeleninu dáme dusit. Cibule, česnek na proužky, papriky, cukety, lilek, rajčata. Někdy cuketu a lilek oloupu pomocí škrabky na brambory, protože mám přátele, kteří ratatouille mají takto raději. Všude na jihu Francie, kde jsem ratatouille jedla, ale bylo připravováno i se slupkami. Lilek není třeba nechat "vypotit", jak se u některých pokrmů z lilku doporučuje.

V teflonovém hrnci na oleji zpěníme cibuli a postupně přidáváme nakrájenou zeleninu od nejtvrdší po nejměkčí; jako první papriky a s nimi i koření. Používám tymiánové větvičky, které si sama sbírám během letního pobytu u tchýně v Provence, ale samozřejmě můžete použít i sušený tymián nebo provensálské koření. Přidám 4 bobkové listy a česnek, osolím a opepřím. Jako další do hrnce přisypu cukety, zase trochu osolím, aby pustily vodu. Pak přidám lilek. V této fázi je potřeba směs míchat, aby se nepřipalovala, dokud zelenina nepustí šťávu a nezmenší objem. Nakonec přisypu rajčata a nechám pod pokličkou dusit na mírném ohni cca 15 - 20 minut do změknutí.

Můj francouzský kamarád, u kterého jsem ratatouille jedla poprvé, ho připravoval ještě jednodušeji. Zeleninu pokrájel na větší kousky, všechno naházel do hrnce, dal na elektrickou keramickou plotýnku na nejnižší teplotní stupeň a odešel do práce. Když se z práce za 3 hodiny vrátil na svou každodenní dvouhodinovou polední přestávku, měl ratatouille hotové...

Ratatouille podáváme teplé, například s volským okem. Můžeme zvolit i variantu s uzeninou, se steakem... a s vínem. Pokud zbude, dá se jíst i za studena jako předkrm. Pokud směs vydusíme dohusta, využijeme ji i jako zeleninový základ na pizzu.

LenkaFR


Diskuse


Xerxová
6:05
27.6.2009

Lenka FR
23:26
26.6.2009

aida
23:30
26.6.2009

RenataE
23:31
26.6.2009

Jakub S.
23:38
26.6.2009

RenataE
23:39
26.6.2009

Jakub S.
23:41
26.6.2009

RenataE
23:45
26.6.2009

Jakub S.
23:48
26.6.2009

Jenda
23:56
26.6.2009

RenataE
0:07
27.6.2009

Jenda
0:13
27.6.2009

RenataE
0:16
27.6.2009

RenataE
23:58
26.6.2009

Jakub S.
0:00
27.6.2009

RenataE
0:06
27.6.2009

Jakub S.
0:08
27.6.2009

aida
0:28
27.6.2009

aida
0:30
27.6.2009

RenataE
0:31
27.6.2009

Jakub S.
23:11
26.6.2009

RenataE
22:03
26.6.2009

WWW
22:08
26.6.2009

RenataE
22:11
26.6.2009

aida
22:23
26.6.2009

RenataE
22:25
26.6.2009

aida
22:31
26.6.2009

RenataE
22:35
26.6.2009

aida
22:56
26.6.2009

aida
22:57
26.6.2009

RenataE
23:01
26.6.2009

baty
22:23
26.6.2009

RenataE
22:25
26.6.2009

aida
22:30
26.6.2009

RenataE
22:34
26.6.2009

aida
22:37
26.6.2009

RenataE
22:47
26.6.2009

aida
22:58
26.6.2009

RenataE
23:03
26.6.2009

aida
23:08
26.6.2009

Jakub S.
23:39
26.6.2009

RenataE
23:48
26.6.2009

aida
23:52
26.6.2009

Jakub S.
23:54
26.6.2009

Jenda
23:35
26.6.2009

RenataE
23:39
26.6.2009

Jakub S.
23:47
26.6.2009

RenataE
23:53
26.6.2009

aida
23:58
26.6.2009

RenataE
0:00
27.6.2009

Jakub S.
0:06
27.6.2009

Jakub S.
0:03
27.6.2009

Jakub S.
23:58
26.6.2009

Jenda
0:01
27.6.2009

Jakub S.
0:07
27.6.2009

Jenda
0:09
27.6.2009

RenataE
0:14
27.6.2009

Jakub S.
0:23
27.6.2009

RenataE
0:27
27.6.2009

Eva B,
14:28
29.6.2009

štětinka
18:34
26.6.2009

RenataE
18:42
26.6.2009

štětinka
19:24
26.6.2009

Jakub S.
17:58
26.6.2009

RenataE
22:27
26.6.2009

týna
15:13
26.6.2009

Xerxová
15:24
26.6.2009

terra-san
16:00
26.6.2009

týna
16:07
26.6.2009

Jakub S.
17:30
26.6.2009

Xerxová
14:24
26.6.2009

Asteris
15:48
26.6.2009

Jenda
17:16
26.6.2009

Jakub S.
17:28
26.6.2009

Jakub S.
23:52
26.6.2009

Emteska
12:44
26.6.2009

Xerxová
14:15
26.6.2009

Karolína
11:13
26.6.2009

Jakub S.
11:34
26.6.2009

terra-san
12:00
26.6.2009

Karolína
12:19
26.6.2009

Beda
14:04
26.6.2009

Beda
14:07
26.6.2009

Rpuť
14:23
26.6.2009

terra-san
14:45
26.6.2009

Apina
15:19
26.6.2009

počet příspěvků: 190, poslední 29.6.2009 02:28