20.5.2019 | Svátek má Zbyšek


MLSOTNÍK: Psí sušenky

6.2.2009

Mám ve zvyku psát recepty polopaticky a možná právě tenhle se bude na první pohled zdát dlouhý a komplikovaný. Ale zjistíte, že to jde raz dva. Crossette - výroba psích sušenek 1

Sušenky peču už řadu let, ale ještě jsem se nesetkala se psem, kterému by nechutnaly. Jsou to mé tradiční dárky při návštěvě známých, kteří vlastní psa, ale na pečení sušenek nemají čas. "Naši" současní psi (Sadie a Trixie) si na nich pochutnávají po procházce, každý dostane tak 4 nebo 5 sušenek. Ovšem teprve až jim ukážu dlaně prázdných rukou pochopí, že sedět dále jako sochy a dělat na mně smutné oči je už zbytečné.

Při dvou mlsounech sušenky také dvakrát rychleji mizí a tak je v poslední době peču skoro každý třetí týden. Výhodou sušenek je, že recept je velice přizpůsobivý - tedy podle toho s kolika začnete vajíčky, tolik bude sušenek. Já nikdy nepeču z méně než 4 vajec. V poslední době dokonce hned z 8 velkých vajec, ze kterých napeču 1,5 kila sušenek (tak 5x3 cm velkých). Normálně vydrží dlouho čerstvé a křupavé - u mě v kuchyni ale zmizí právě do těch tří týdnů.

Do sušenek dávám: vejce, vodu, tuk, strouhaný sýr a mouku.

Já ještě navíc přisypu asi půl hrnku kupovaných drobných kousků "slaniny" vyrobených ze soji a slaninové příchuti ("Imitation bacon bits - na fotce jsou to ty červené tečky v těstě). Ale můžete přidat třeba rozemleté škvarky nebo skutečné malé kousky vysmažené slaniny (u celých škvarků nebo větších kusů slaniny by se totiž těsto asi špatně válelo a hlavně špatně krájelo). Ujišťuji vás, že sušenky budou dobré i bez dalších přísad.

Crossette - výroba psích sušenek 2Postup práce:

V litrové odměrce dobře rozkvrdlejte všechna vejce. Pak dolijte tolik vody, abyste měli půl litru tekutiny a znovu promíchejte. Já mám ze 4 velkých rozkvrdlaných vajec čtvrt litru tekutiny a tak dolévám další čtvrt litr vody. Z 8 vajec mám půl litru tekutiny a doleju vody na 3/4 litru nebo i trochu více). Ta voda se tam přidává hlavně proto, aby se jí těsto nastavilo, bylo ho více a tím i více sušenek. Takže i to množství vody si můžete přizpůsobit - tedy přilít jí více, chcete-li i více sušenek (méně sytých, zato křupavějších). Kdo má vajíčka od vlastních slepic a nemusí je kupovat, může zadělat z jakéhokoli množství.

Tekutinu nalijte do velké mísy a přilijte asi půl hrnečku tuku. Jako tuk může být rozehřáté (ale ne teplé) sádlo, olej, jiný druh tuku, ale i třeba zbylý (přecezený) olej po smažení masa či ryby. Já často používám tuk, zbylý po vysmažení plátků slaniny, který za tím účelem schovávám v hrnečku v lednici.(my máme slaninu rádi hodně křupavou).

Do jiné menší misky jemně nastrouhejte tak hrnek tvrdého, suchého sýra (já dávám Parmezán, který se zde dá koupit poměrně levně, ale jistě by šel i třeba zbytek jiného starého a okoralého sýra - prostě tak suchý, aby se dal jemně nastrouhat). K nastrouhanému sýru přisypte hrnek nebo dva hladké mouky a rukama promíchejte dohromady, aby vznikla drobenku. Do ní můžete zamíchat případné další přísady. Crossette - výroba psích sušenek 3 

Drobenku nasypte k rozšlehaným vajíčkům, dobře promíchejte v řidší těsto (utopte mlynáře:)) a pak postupně přidávejte (a vždy dobře vmíchejte) tolik další mouky, až vznikne tužší, ale stále vláčné těsto. Nechte na vále přiklopené miskou asi 20 minut odležet - těsto ještě více zvláční, bude pružné a bude se dobře válet.

Předehřejte si troubu (teplotu jako na normální pečení) a připravte plech, lépe dva plechy na střídání. Od těsta odkrojte asi třetinu nebo polovinu, to podle množství těsta a velikosti plechů. Během pečení nechte zbývající nezpracované těsto ležet venku přikryté miskou, aby neokoralo. Rozválejte odkrojené těsto na placku síly jako na vykrajované sušenky (ale i tu sílu si můžete upravit sami). Pak nožem (lépe to jde zubatým rádýlkem) těsto rozkrájejte na čtverečky odpovídající mohutnosti vašeho psa. Psům na tvaru sušenek rozhodně záležet nebude a jde to rychleji, než parádní výkrajování třeba koleček. Těsto také rozválíte pouze jednou, tedy mnohem méně práce.

Sušenky přendejte na mírně pomaštěný plech - klidně těsně vedle sebe a pak v troubě upečte do světle růžova. (asi 25 min. - záleží na troubě). Sušenky nechte dobře vychladnout a pak je uložte do nádoby s těsným uzávěrem.

Chutnají nejen těm čtyřnohým - vyzkoušejte a posuďte!!!

Marička Crossette, USA


Diskuse


Hana W
22:46
6.2.2009

RenataE
23:11
6.2.2009

aida
23:23
6.2.2009

RenataE
23:43
6.2.2009

HanaW
0:35
7.2.2009

RenataE
0:41
7.2.2009

HanaW
0:52
7.2.2009

RenátaE
1:04
7.2.2009

zana
23:23
6.2.2009

RenataE
23:54
6.2.2009

Vave
21:08
6.2.2009

Marička
18:40
6.2.2009

dalmatin
20:31
6.2.2009

RenataE
22:42
6.2.2009

aida
23:31
6.2.2009

Jakub S.
23:36
6.2.2009

RenataE
23:49
6.2.2009

aida
23:46
6.2.2009

Marička
18:38
6.2.2009

RenataE
17:06
6.2.2009

Renie
10:47
6.2.2009

radanova
12:13
6.2.2009

radanova
12:16
6.2.2009

Jakub S.
12:43
6.2.2009

PetraK
10:14
6.2.2009

YGA
10:28
6.2.2009

VěraZ
12:20
6.2.2009

YGA
12:38
6.2.2009

EvaŽ
10:28
6.2.2009

štětinka
10:45
6.2.2009

Jakub S.
10:06
6.2.2009

YGA
10:16
6.2.2009

Xerxová
10:22
6.2.2009

Jakub S.
10:27
6.2.2009

veram
14:31
6.2.2009

RenataE
17:22
6.2.2009

RenataE
17:25
6.2.2009

rotvička
11:14
6.2.2009

veram
16:42
6.2.2009

veram
19:21
6.2.2009

LENKA S
15:32
6.2.2009

RenataE
16:51
6.2.2009

Xerxová
17:48
6.2.2009

EvaŽ
10:24
6.2.2009

Li
11:55
6.2.2009

LENKA S
15:39
6.2.2009

Jakub S.
23:29
6.2.2009

Dede
13:12
6.2.2009

MaRi
13:15
6.2.2009

YGA
13:21
6.2.2009

Velká kočka
8:48
6.2.2009

Jakub S.
10:16
6.2.2009

Xerxová
6:15
6.2.2009

Maťa
9:55
6.2.2009

Jakub S.
17:10
6.2.2009

Marička
1:50
6.2.2009

Xerxová
6:20
6.2.2009

Ája od babičky
10:39
6.2.2009

štětinka
10:40
6.2.2009

Jakub S.
10:43
6.2.2009

baty
11:42
6.2.2009

JanaBa
11:24
6.2.2009

Brtník
14:45
6.2.2009

JanaBa
15:43
6.2.2009

Velká kočka
20:20
6.2.2009

zana
23:22
6.2.2009

Brtník
14:41
6.2.2009

RenataE
17:03
6.2.2009

počet příspěvků: 94, poslední 7.2.2009 01:04