16.4.2024 | Svátek má Irena


MLSOTNÍK: Pro lenivé hospodyňky aneb chvála mraženého croissantu

11.5.2007

Když se se mnou před pár lety rozloučila za nechutného chrčení stará lednice, nebylo mi do skoku. Akutně jsem přesunula z chalupy domů miniledničku a přemítala o tom, jaký spotřebič zakoupit, když sólo mraznička ve špajzu se dosud těší dobrému zdraví. Odjela jsem na dva týdny na dovolenou a bylo vymalováno!

Tedy - bylo rozhodnuto, protože mraznička si usmyslela zdechnout zrovna v době dovolené. Uznávám, že jsem jí žádné oddychové časy v průběhu jejího života nevypisovala - ale ona taky nepředložila žádnou dovolenku! A ještě si dovolila zkazit čtyři kila čerstvě vyuzeného masa a tři pytle vlastnoručně vypěstovaného špenátu! (Pro nepěstitele špenátu - je to tak šest porcí.)

Nakonec jsem tedy zajásala - konečně si koupím ledničku s mrazákem potřebné velikosti! A jak jsem zajásala, tak i učinila.

Moje ledničko-mraznička měří přes dva metry. K žalosti mých dětí to není americký model, takže neumí ze dvířek střílet ledové kostky ani čepovat coca-colu. Zato se do ní vejde skoro všechno. Dvacet jogurtů, tři kila sýra, šunky a pomazánkového másla, tři saláty a kilo paprik, dvacet rajčat a deset grilovacích omáček. Nemluvě o pěti okurkách a nějakých těch bramborech, cibulích a mrkvích. Jo, taky skladuje mast na spáleniny a baterie, ale to jen tak mimochodem.

Zatímco chladnička má zcela běžné úkoly, mraznička je mnohem specializovanější. Zbude guláš - šup tam s ním. Červen - jahody - půl mrazák, půl marmelády. Návštěva z Maďarska - přivezla vzácné kaštanové pyré - šup do mrazáku. Výlet do velkoobchodu - půl mrazáku. Kuřecí řízky a steaky - naporcovat a zmrazit. Losos v akci - co nezachráním, to zmrazím. Hm, mražený croissant? 40 kusů? Do mrazáku!

A tady se vrátím k titulku. Nebojte se polotovarů. Kupte si čtyřicet zmražených croissantů a udělejte si francouzskou snídani. Vytáhněte je z krabice a s péčí položte na plech. Stačí osm kousků, jinak se vám tam nevejdou. Dvě hodinky je musíte mít pod dozorem, rozmrznou a trochu nakynou. A pak je šoupněte do předehřáté trouby. Za půl hodiny máte krásné zlaté croissanty - a že jste je vytáhli z mrazáku? To nikomu neříkejte!

A ještě varování na závěr - chcete si vyzkoušet čerstvé croissantové těsto z produkce jednoho z hypermarketů? Nedělejte to. Nechutná to ani jako croissanty, ani jako cokoliv jiného poživatelného. Pokud tedy nemáte v oblibě ztužený tuk s moukou.

 

RenataE