19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Pošírování

10.7.2009

Mikrovlnka je velmi výhodná pro tenhle způsob úpravy jídel. Nepotřebuje se tolik tekutiny jako při klasickém pošírování. Ono totiž pošírování v mikrovlnce je vlastně něco mezi klasickým pošírováním a vařením v páře.

Vejce

Hodně lidí nemá rádo tu vodovo/octovou chuť. A zase na druhou stranu, "volské oko" je dělané na tuku. Takže mikrovlnka nám odpomůže od obou a uděláme vejce "uvlněné" bez vody a tuku.

Misku vhodnou pro mikrovlnku jemně vymažeme (vysprejujeme), rozklepneme do ní vajíčko, žloutek opatrně (tak aby se nám nerozlil) propíchneme, misku přikryjeme a vlníme 30 sekund - 1 minutu. Necháme 1-2 minuty ustát.

Ryby

Další vhodná potravina je ryba. Jelikož se dělá víceméně ve vlastní šťávě má výraznější chuť.

Mediterranean file

1 cibule (pokrájená), 1 menší červená paprika (pokrájená), 3 stroužky česneku (utřeného), 400 g plechovka rajčat (krájených), 1/2 hrnku vývaru, 2 PL zelených oliv (pokrájených), 2 KL kaparů, 4-5 filetů.

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme cibuli, papriku a česnek a vlníme asi 1-2 minuty. Přidáme rajčata, vývar, olivy a kapary a vlníme přikryté asi 4 minuty. Potom na to položíme filety a vlníme přikryté dalších asi 4-5 minut nebo dokud není ryba hotová. Necháme 5 minut ustát.

Pošírovaný losos

4 filety, 2 šalotky (pokrájené), 1 hrnek suchého bílého vína, sůl a pepř, kolečka citronu na ozdobu.

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme šalotku a víno a vlníme přikryté asi 1-2 minuty. Opatrně vložíme osolenou a opepřenou rybu a přikryté vlníme asi 5 minut, nebo dokud není ryba hotová. Necháme ustát 5 minut. Opatrně dáme na talíře a podáváme ozdobené citronem.

Maso

I maso se dá takto upravit v mikrovlnce. A zase, jelikož se použije méně vody je chuť výraznější a vývar silnější.

Používáme různé byliny, koření, zeleninu, ocet či víno. Vývar potom můžeme dále použít k přípravě omáček atd.

Pošírované kuře.

4 kuřecí filety, 1 cibule (rozkrojené na čtvrtky), 1 stonek řapíkatého celeru (pokrájeného na větší kusy), 1 mrkev (pokrájená na větší kusy), 1/2 hrnku suchého bílého vína, 1/2 hrnku vývaru, bobkový list, sůl a pepř.

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme zeleninu, víno, vývar a bobkový list a přikryté vlníme asi 2 minuty. Vložíme kuře a přikryté vlníme asi 6 minut, nebo dokud není kuře skoro hotové. Necháme 5 minut ustát.

Ovoce

A samozřejmě ovoce. Bez dezertu by to přece nešlo. Ovoce při pošírování udrží svůj tvar. Dobré jsou hrušky, broskve atd.

Pošírované broskve

3 hrnky červeného vína,

1 hrnek cukru,

1 kousek skořice,

2-3 hřebíčky,

2 kuličky pepře,

1-2 pásky citronové kůry,

4-6 broskví (podle velikosti),

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme víno, cukr, skořici, hřebíček, pepř a citronovou kůru a vlníme asi 2 minuty. Zamícháme a vlníme další 2 minuty. Cukr musí být rozpuštěný. Vložíme broskve a vlníme asi 3- 4 minuty.

Podáváme se zmrzlinou a šlehačkou polité zbylou šťávou.

Possum



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !