19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Neexotická želví polévka

3.7.2008

 
Nejprve si připravíme světlou jíšku. Jíšku zalijeme silným hovězím vývarem, dobře zamícháme a přivedeme k varu. Do vařící polévky přidáme šalvěj, oregáno, tymián a bobkový list, dle chuti osolíme a opepříme.
Povaříme asi čtvrt hodiny, pak tam nasypeme nadrobno nakrájené vařené hovězí maso (u většiny řezníků se dají koupit hovězí žebra na polévku – na tohle ideální a za rozumnou cenu).
Nakonec přilijeme smetanu rozmíchanou s vajíčkem a krátce prohřejeme, ale nevaříme.
Podáváme s nasekanou zelenou petrželkou. Můžeme přikusovat opečený toast nebo bagetu, případně lehce potřené česnekem.
Bonus:
Do libového mletého masa klepneme vajíčko, nasypeme nadrobno nakrájenou pažitku, sůl, pepř, koriandr a semínka (slunečnicová, sezamová, lněná...). Směs důkladně promícháme, v případě potřeby zahustíme strouhankou a na rozpáleném tuku opečeme.
Pokud se připravuje večeře, směs tvarujeme do malých karbanátků. V případě, že se s tím počítá na nějaké posezení s přáteli, uděláme malé kuličky (jednohubky) a vedle připravíme hořčice, kečupy, cibuli, různé pikantní omáčky...
LA