23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Létat je tak krásné

26.9.2008

 
Kapustnica
Na sádle (ano, nezdravé, leč chutné) zpěníme 2 nakrájené cibule. Přidáme kysané zelí (můj muž nerad moc kyselé, tak ho propláchnu, i když vím, že se tím připravím o cenné látky, jenže to bych byla bez zelňačky...), sůl, sladkou papriku, bobkový list (asi 2), několik zrnek celého pepře a nového koření, kostku masoxu a zalijeme 1,5 litrem horké vody.
Pokud přidáte v této fázi syrové brambory, nikdy úplně nezměknou. Takže je lepší přidat vařené později nebo nedávat vůbec, polévka je i tak dost hustá. Vaříme do změknutí zelí. V zakysané smetaně promícháme 4 lžíce polohrubé mouky, vmícháme do polévky. Přidáme kolečka klobásy nebo na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Provaříme. Pokud vám to připadá moc husté, dořeďte mlékem. Pokud moc kyselé, trošku doslaďte. Lze jíst i jako samostatné jídlo třeba k večeři, pokud to moc nezředíte.
My tuhle zelňačku jíme na Štědrý den místo oběda, protože mám averzi vůči krupicové kaši a žaludek se mi zvedá už po třech lžících. Moje tchýně dělá obložené chlebíčky, ale to mi jako vhodná varianta taky nepřipadá, no a maminka vaří čočkovou polévku (taky lítací...)
Kapustové karbanátky
Druhý létací recept jsou kapustové karbanátky. Povaříme kapustu, slejeme vodu, necháme vychladnout. Pomeleme na masovém strojku spolu s namočenými vymačkanými rohlíky a točeným salámem, někdo raději dává na kostičky nakrájené uzené. Výslednou směs promícháme s vajíčkem, solí, pepřem a drceným česnekem (množství dle libosti, ale my teda radši víc).
Uplácáme karbenátky a obalíme ve strouhance. Usmažíme a podáváme s brambory a hromadou čerstvé zeleniny. Přesné váhové rozpisy neuvádím proto, že jsem zmíněné karbenátky nikdy nevyráběla v normálním množství použitelném pro většinovou populaci, ale ve větším, kdy zbylé umístíme na tácek, narveme do mrazničky a posléze naskládáme do sáčku, proloženo vrstvami fólie mikrotenové, smršťovací (podle toho, co mám), aby se to neslepilo.
Spaghetti Alio Olio e Pepperoncino
Na někoho má ve větším množství létací účinky i pouhý česnek, takže malý receptík - uvařte špagety, nastrouhejte sýr. Parmezán nebo Grana Padano či Gran Moravia jsou nejlepší, ale už jsem v nouzi sypala i Eidamem. Do hrnku nalijte olivový olej, podrťte česnek, trošku osolte a zahřejte. Nesmí vzpěnit. Tím přelejte špagety a posypte sýrem.
Italové do směsi přidávají i feferonky, jenže já je nerada. Originál se jmenuje Spaghetti Alio Olio e Pepperoncino. (Italové opraví pravopis.) Je to vynikající v období chřipek, žádná vám za krk nesedne (případnou dezinfekci je možno podpořit malou štamprličkou před jídlem, u mne zejména večer po příchodu z jazykovky, kde na mne prskala polovina třídy) a případný upír si taky ani zoubkem neškrtne. Teda neškrtne si nikdo, pokud to partner nejí s vámi...
Na někoho tahle jídla účinky nemají, na někoho ano, jenže chuťově se s něčím dietním nedají srovnat. Ale stejně - létat je tak krásné!
Matylda



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !