23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Křupavé kuře pro dietáře a Kuře po řecku

6.10.2006 0:46

1 rozporcované kuře nebo čtvrtky nebo stehna dle počtu strávníků, asi po 1 šálku odstředěného mléka a strouhanky, 1 lžička rozmarýnu (POZOR!!!! U NEMOCNÝCH LEDVIN a U TĚHOTNÝCH ROZMARÝN NE!!!), sůl,1 lžička mletého pepře dle zvyku, olej na potření alobalu.

Postup: strouhanku smícháme s kořením a solí. Porce kuřete nejprve zbavíme kůže. Pak je omyjeme a dobře osušíme. Každý díl omočíme částí , kde byla dříve kůže, do mléka a pak do strouhanky s kořením. Na plech dáme alobal, který jsme předem hodně pomastili olejem. Připravené porce kuřete skládáme na plech strouhankou nahoru. Pečeme dozlatova ve středu trouby, kterou jsme vyhřáli na 200° C. Podáváme s nějakým bramborovým či těstovinovým salátem.

KUŘE PO ŘECKU
1 rozporcované kuře, sůl a mletý pepř dle potřeby a zvyklostí, 2 velké cibule, 1 sáček mražených zeleninových nudliček pod svíčkovou, 1 malá konzerva sterilovaných žampiónů, asi 750 g syrových oloupaných brambor, 2 lžíce hořčice, trochu strouhaného eidamu, olej na pokapání kuř.porcí.

Postup: Porce kuřete omyjeme, posolíme, opepříme dle chuti a pokapeme trochu olejem.. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, brambory nakrájíme na kostičky. Kostičky brambor smícháme s hořčicí. Přichystané porce kuřete dáme na vysoký a olejem potřený plech a pokryjeme kolečky cibule Zeleninu smícháme s okapanými žampióny a zakryjeme vše zeleninovou směsí. Plech přikryjeme dobře alobalem a při 200° C pečeme asi 45 minut. Poté alobal odkryjeme, vše posypeme hrubě nastrouhaným eidamem a krátce a dozlatova zapečeme.

Podáváme s libovolnou přílohou dle chuti.

A na závěr ještě zvláštní nádivku do kuřete:

JABLEČNÁ NÁDIVKA
Asi 150 ml jemně nakrájené cibule, totéž množství hrubě strouhaného celeru, 250 ml neloupaných a na kostičky krájených jablek, 2 lžíce oleje, kostičky ze 6 starších žemlí nebo housek1, 1 lžička grilovacího koření, 0,5 lžičky sušené šalvěje, 200 ml kuřecího bujónu z kostky.

Postup: Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a celer a společně restujeme do změknutí obého. Vše přendáme do mísy, přidáme jablka a koření a dobře protřeseme, aby došlo k promíchání. Vše smícháme s ve vývaru namočenými a vyždímanými kostičkami žemlí. Touto směsí naplníme celé kuře.

Lenka Svobodová



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !