25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Kokosky

19.12.2008

U naší školy na náměstí Svobody byla cukrárna. Chodili jsme tam na zmrzku za 0,70 Kčs, na žloutkové věnečky - a když jsme byli při penězích, tak na jahody se šlehačkou za 3,10. V absolutní nouzi tenkrát byl k mání Energit za deset haléřů nebo větší Lipo za dvacetník.

Taky tam měli kokosky. To znáte, dole placička z přibližně lineckého těsta, na ní kakaový krém, uprostřed rybízová marmeláda a navrchu kokoska. To celé esteticky spojené čokoládovou polevou.

Nikdy jsem nikoho neviděla tuhle pochoutku konzumovat společensky přijatelně. Tedy dezertní vidličkou či lžičkou na talířku pěkně odkrajovat sousta, zahrnující všechny vrstvy moučníku.

Ne ne, každý kokosku popadl do ruky a podle svých preferencí ji rozdělil na vrstvy. Většinou to bylo tak, že nejdřív byla snědena vrstva "placička s krémem" a nakonec kokoska, nejlépe i s částí marmelády. Tak postupovali ti, kteří ctili pořekadlo "nejlepší na konec".

Druhá skupina spucla nejdřív kokosku a pak - s mírným přemáháním - i placičku s krémem. Tato skupinka (znatelně menší) zřejmě měla z domova špatnou zkušenost s postupem "to nejlepší si nechám na konec". Byli to ti menší jedlíci, kteří zjevně o řízeček přišli, protože už nemohli.

Mnoho let jsem testovala recepty na výrobu domácích kokosek, těch uvnitř vláčných, ba šťavnatých. Už jsem to skoro vzdala. Až letos mi takový recept poslala moje milá kolegyně - a ta ho našla někde na netu. Je to tak primitivní, jak už dobré recepty někdy bývají.

200 g strouhaný sušený kokos

150 g cukr moučka

2 celá vejce

Cukr s vejci rozetřeme, jen tak, aby nezůstaly hrudky cukru. Přidáme kokos a vše spojíme dohromady. Na plech, vyložený pečícím papírem, naklademe hrudky hmoty. Hrudky tvoříme spíš vyšší, trochu se při pečení roztečou. Pečeme cca 10 minut na 170 stupňů, záleží na troubě. V mojí klasické elektrické troubě jsem pekla s horním ohřevem, při obou zapnutých tělesech se kokosky zespodu pekly moc rychle.

Určitě už jste přišli na to, že mně chutnají jen ty kokosky. A tak návod na krém a placičku tady nenajdete. To je pro mě jen ten doplněk ke šťavnaté kokosce.

RenataE



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !