22.10.2017 | Svátek má Sabina


MLSOTNÍK: Knedlíky mockrát jinak

14.11.2006

Na začátek několik rad:

1. Dobře udělané těsto na obyčejné houskové knedlíky se při vypracování nesmí chytat misky ani vařečky a nesmí být ani příliš husté, aby byly knedlíky nadýchané. Je lepší vařit každou šišku knedlíku zvlášť, protože v hrnci musí být dost místa, jinak se knedlíky srazí a "mají brousek" (= uvnitř jsou mazlavé)

2. Kostičky housek si předem opeč dozlatova na másle nebo Heře. Knedlík pak má zcela jinou chuť (Já nakrájené housky skladuji několik dní, ale v papírovém pytlíku od mouky a v suchu, aby byly pěkně křupavé). Pak je teprve použiju.

3. Kostičky housek přidáváme až do propracovaného těsta a jenom lehce je zapravíme.

4. Zadělané těsto na knedlíky musí kynout na teplém (ne horkém) místě, pomalu a přikryté utěrkou asi 25-30 minut.

5. Každou udělanou šišku nechám na moukou pomoučeném vále ještě přikrytou10 minut dokynout. Pak teprve vařím.

Houskové (ale ani bramborové) knedlíky nevařím ve vodě, protože tam osliznou, ovaří se a ještě častěji praskají. Slizké knedlíky by u nás nikdo nejedl.

Tyto knedle je lepší vařit na pařáku takto :

Vezmu větší hrnec, na dno dám pařák (= napařovací drátěná nebo nerezová mřížka s otvory a nožičkami) a do hrnce naliju tolik vody, aby pařák neplaval (nejsou vodou zaplněny jeho otvory). Pak ten pařák překryju dostatečně velkým kusem papíru na pečení. Na papír vložím knedlík, hrnec přikryju poklicí a dám na teplo. Jakmile z hrnce začne unikat pára, příkon ztlumím a stopnu přesně 20 minut.

Když je knedlík uvařený, vyndám ho a několikrát (stačí 2-3 x) popíchám vidličkou, aby se pára dostala ven a nesrazil se. Teprve mírně zchladlý knedlík krájím (raději nití) na plátky. Pokud není papír na pečení, postačí dostatečně velký kus plátna, který namočíme do studené vody, vyždímáme a rozložíme na pařák. Na něj dáme knedlík. Ostatní je stejné.

1. HOUSKOVÉ - kynuté - 2 menší šišky

Suroviny:

400g polohrubé +100g hladké mouky, 1 čajová lžička soli, 1 vejce (stačí i jen bílek), 250ml teplého (abychom v něm udrželi prst bez popálení) mléka, 20g (= polovina kostičky toho baleného) droždí, na kostičky nakrájené 2 starší rohlíky.

Postup: Mouku dáme do mísy a osolíme ji. Mléko ohřejeme ve větším hrnečku, rozpustíme v něm droždí a rozšleháme vejce. Vše nalijeme k mouce a vypracujeme těsto. Nakonec zapracujeme opečené nebo dobře usušené kostičky rohlíků (viz rady). Přikryjeme a necháme kynout. Pak uděláme šišky a necháme je také přikryté utěrkou odpočívat 10 minut. Vaření viz výše

2. HOUSKOVÉ nekynuté - s kypřícím práškem do pečiva

Jsou vhodné pro žlučníkáře, protože tolik nenadýmají, ale já dělám raději kynuté...

Suroviny:

400g polohrubé + 100g hladké mouky, 1-2 starší rohlíky (housky), 250 ml mléka, vody nebo sodovky = sifonu), 0,5 balíčku kypřícího prášku, 1 čajová lžička soli, 1 vejce (stačí jen bílek, knedlíky pak neobsahují tolik cholesterolu).

Postup: Mouku dáme do misky a osolíme ji. Vmícháme kypřící prášek a přilijeme mléko. Zaděláme řidší těsto. Nakonec zapracujeme nakrájené rohlíky (viz výš). Vytvoříme 2 šišky a ihned je dáme vařit (viz výše). Doba varu je stejná jako u houskových. Pochopitelně, že i u těchto knedlí platí o vaření totéž (viz výš).

Pokud byste oboje knedlíky chtěli naplnit ovocem, je pochopitelně nutno vynechat žemle (rohlíky).

3. OVOCNÉ KNEDLÍKY

Ovocné knedle se ale dělají z POLOHRUBÉ mouky a úplně stejně. Jenom krájená houska se zde vynechává. Knedlíky se naplní ovocem.

Do každého se dá meruňka, jahoda, kousek jablka či jakékoliv jiné ovoce. Knedle se pečlivě zabalí a nechají se přikryté na pomoučeném vále 10 minut dokynout. Vaří se stejnou dobu jako houskové. Lze je uvařit v páře nebo i ve vodě, kterou jsme osolil1i 1 čajovou lžičkou soli. Opět musejí mít dostatek místa!

Z tohoto těsta můžeme uvařit i knedlíky plněné švestkovými povidly. Ty podáváme posypané tvrdým a nastrouhaným tvarohem, sypeme je také moučkovým (pudrovým) cukrem. Lze je posypat cukrem smíchaným s mletou skořicí nebo kakaem. Poléváme je rozpuštěným máslem nebo zakysanou smetanou. Je to náramná dobrota.

Ze stejného těsta můžeme uvařit také koule bez náplně, které mají asi 3cm v průměru. Vaření je úplně stejné. Těmto uvařeným knedlím bez náplně se u nás doma říkalo blbouny. Podávaly se se žahourem, což je vynikající borůvková omáčka. Na ni recept připojuji níže.

ŽAHOUR

Suroviny:

500 g borůvek (mražených, ale i čerstvých), 50-60 g cukru (krupice nebo krystal), 20 g polohrubé mouky nebo i jen prosté bramborové škrobové moučky, 1/8 litru mléka, 20 g másla, 2 polévkové lžíce studené vody, 1 větší špetka mleté skořice, špetka citrónové kůry a čajová lžička vanilkového cukru na dochucení omáčky.

Postup: Cukr dáme do kastrolu nebo hrnce, který postavíme na mírný oheň. Cukr ihned na teple pokropíme vodou a mícháme pilně, dokud se nezačne rozpouštět, ale nekaramelizuje. Pak přidáme borůvky, přilijeme studené mléko, v němž jsme rozmíchali mouku (nebo škrobovou moučku) a společně vše přivedeme k varu. Za stálého míchání provaříme 2-3 minuty. Dochutíme uvedeným kořením. Uvařené knedlíky rozkrojíme na poloviny a poléváme je žahourem. Pak už se jen olizujeme.

Žahour lze uvařit i z nakrájených jahod, ale to už není ono

4. VÍDEŇSKÉ - vařené v ubrousku.

Suroviny:

5 rohlíků nebo housek, 2 vejce, 250ml mléka, hrubá mouka na zahuštění, špetka soli.

Upozornění: 1 rohlík váží u nás přibližně 30g, 1 houska nebo žemle má asi 40g.

Postup: Rohlíky předem nakrájíme na kostičky a dobře je necháme oschnout. Vaječné bílky a žloutky od sebe oddělíme. Žloutky smícháme s mlékem, mírně osolíme a nalijeme na rohlíky. Vše dobře promícháme a necháme zvlhnout. Mezitím si přichystáme 1 polévkovou lžíci vroucí, osolené vody. Bílky ušleháme v tuhý sníh. Ten opatrně přimísíme do vzniklé hmoty. Pokud je hmota příliš řídká, můžeme přidat asi 2 rovné lžíce hrubé mouky.

Vlhkýma rukama vytvoříme větší šišku, kterou zabalíme do namočeného a vyždímaného čistého hadru (utěrky). Každý konec zavážeme gumičkou a dáme vařit.

Pozor!!! Zavázání nesmí být moc pevné, aby knedlík mohl zvětšit o 1/3 objem a nesrazil se (srazit se = být uvnitř mazlavý a nevykynout).

Vaříme 25 minut.

Hotový a zabalený knedlík můžeme vařit i v pařáku po dobu 25 minut od počátku unikání páry. Postup viz výše.

Přeju dobrou chuť

A na závěr vtípek

Manželka odjela do lázní na léčení. Když se vrátila domů, strnula jako socha, když viděla tu spoušť. Všude , kam se podívala, byly krájené kostičky housek. Dřez jimi přetékal, byla jich plná vana i všechny kuchyňské nádoby přetékaly kostičkami housek... Žena chvíli nehnutě zírá, a pak rozčíleně křičí: "Co se to tu vlastně stalo, co se děje?!!

Muž s ledovým klidem odpovídá: "Promiň, miláčku. Víš, dostal jsem nezřízenou chuť na houskové knedlíky, tak jsem si je chtěl uvařit. V kuchařce však u hesla " houskové knedlíky" stálo: Krájejte tři dny staré housky! A já je krájel poctivě. Celé tři dny!!

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

Upozornění pro začátečníky: Pokud vaříme knedlíky z brambor ve slupce, pamatujeme si toto: Než dáme do nastrouhaných, osolených brambor vajíčko a krupici (nebo hrubou mouku), MUSÍ SE NÁM VODA NA KNEDLÍKY UŽ VAŘIT KLOKOTEM, PROTOŽE PAK UŽ SE S TĚSTEM MUSÍ POSPÍCHAT. Jinak velice rychle řídne a museli bychom přidávat mouku. Knedlíky by tím ztvrdly!!!

Knedlíky vařené z brambor ve slupce můžeme vařit i na pařáku stejně, jako je uvedeno u knedlí houskových. Doba varu je shodná.

Bramborové knedlíky podáváme k pečeným masům, která mají trochu ŠŤÁVY, ALE LZE JE PODAT I JAKO SAMOSTATNÝ POKRM - SYPANÉ CIBULKOU A S DUŠENÝM ZELÍM.

1. Z BRAMBOR, VAŘENÝCH VE SLUPCE (NA LOUPAČKU)

Suroviny: 750 g brambor vařených ve slupce, 100g hrubé mouky + 80g obyčejné hrubé pšeničné krupice (nebo jenom 180 g krupice), 2 špetky soli, 1 celé vejce (stačí ale i pouhý bílek), mouka na vál.

Postup: Den předem vařené brambory druhý den oloupeme a pak je velice jemně nastrouháme. Mezitím si už dáme vařit vodu, kterou jsme osolili 1 rovnou lžící soli. Nastrouhané brambory rychle smícháme se solí, moukou (krupicí) a vejcem. Rychle vyválíme 2 šišky a dáme je vařit do vroucí osolené vody. Var ztlumíme a knedlíky vaříme po dobu 20 minut. V polovině varné doby můžeme knedle obrátit. Uvařené knedle necháme mírně zchladnout a nakrájíme nití na tenké plátky.

2. PLNĚNÉ UZENÝM MASEM , UZENINOU NEBO VEPŘOVÝMI ŠKVARKY

Suroviny jsou stejné jako u předchozího receptu. Jen těsto rychle na pomoučeném vále rozválíme na placku o síle 4 mm. Tu rozkrájíme na čtverce 5x5cm. Do každého čtverce dáme masovou nebo škvarkovou náplň a dobře zabalíme.

Vaříme je ve vroucí osolené vodě jen 10-12 minut podle jejich velikosti.

Ihned po vyjmutí knedle rozkrojíme na poloviny. Dobře uvařený knedlík je po rozkrojení tmavý (jakoby trochu dozelena až modro-šediva) a hlavně se nenalepuje při krájení na nůž.

Knedlíky podáváme posypané cibulkou, kterou jsme nakrájeli zasyrova na jemné kostičky a osmažili na sádle nebo oleji dozlatova. Jako doplněk se dává dušené sladkokyselé, bílé, nebo červené zelí. Výborné jsou i bez masa.

3. RYCHLÉ CHLUPATÉ ZE SYROVÝCH BRAMBOR, SE STROUHANKOU Z BÍLÉHO PEČIVA - rozpočet platí pro 1 dospělou osobu

Suroviny: 200g oloupaných syrových brambor, 60g strouhanky z bílého pečiva,

2 špetky soli.

Postup: Do mísy jemně nastrouháme oloupané, ale syrové brambory, osolíme a přidáme strouhanku. Vodu z brambor nevyléváme!! Vše pořádně prsty prohněteme, aby se těsto spojilo.Necháme asi 10 minut stát, Pak tvoříme navlhčenýma rukama kuličky o průměru 2 cm. Ty vaříme v osolené vodě po dobu 7 minut.

Utvoříme-li koule o průměru 3-4 cm, musíme je vařit po dobu 10 minut.

Z tohohle těsta můžeme taky udělat plněné bramborové knedle (viz výše). Ty děláme větší (průměr 5-6 cm). Vaříme je jako ty nahoře - 12 minut. Knedle jsou velmi chutné a mnohem rychleji hotové. Nic se nemusí předvářet.

RŮZNÁ TĚSTA NA PLNĚNÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY

Ovoce pečlivě zabalujeme do kousků těsta, aby nevpadlo. Knedle se vaří v mírně osolené vodě.

Uvařené knedlíky sypeme na talíři nastrouhaným tvrdým tvarohem, sypeme buď skořicovým nebo kakaovým cukrem (= cukr smíchaný s mletou skořicí nebo s kakaem), poléváme rozpuštěným máslem nebo je polijeme zakysanou smetanou. Lze je i ozdobit ušlehanou sladkou šlehačkou.

Náplně: Meruňky, třešně,višně, kousky jablka, broskví nebo celé jahody.

KNEDLÍKY VE VODĚ MUSÍ PLAVAT, NESMĚJÍ SE LEPIT NA DNO NÁDOBY, jinak by se potrhaly.

1. TVAROHOVÉ TĚSTO

Suroviny: 250g měkkého tvarohu, 200 g hrubé mouky, 1 celé vejce, 50 g rozpuštěného másla, rostlinného tuku nebo oleje, špetka soli, 50g cukru krupice.

Postup: Vejce třeme v misce se s cukrem a tukem dohladka, pak přidáme tvaroh a mouku a prohněteme. Z těsta pak tvoříme malé placičky, které naplníme kousky ovoce a dobře je zabalíme. Hotové knedle vaříme v mírně osolené vodě asi 5 minut.

2.KYNUTÉ TĚSTO (viz knedlíky houskové, ale dělané jsou z polohrubé mouky a bez kostiček housky!)

3.ODPALOVANÉ TĚSTO

Suroviny: 250 g hrubé mouky (nebo jemnější pšeničné krupice), 500 ml mléka, 3 žloutky, 50 g tuku (másla), špetka soli do mléka.

Postup: Mléko osolíme a svaříme spolu s máslem. Do vroucí směsi po částech a za neustálého míchání přisypáváme mouku. Stále mícháme až do doby, než se hmota přestane přichytávat na nádobu. Pak odstavíme a necháme mírně zchladnout. Do vychladlé hmoty zapracujeme postupně a po jednom vaječné žloutky. Z tohoto těsta také tvoříme plněné ovocné knedlíky. Ty vaříme ve vroucí a mírně osolené vodě 5 minut. Způsob podávání je stejný.

UPOZORNĚNÍ: Z tohoto těsta se taky dají stříkat pomocí cukrářské zdobičky na plech pokrytý pečícím papírem VĚNEČKY.

Ty se pečou ve středu velice silně vyhřáté trouby (Na 200°C). Trouba se nesmí po dobu 10 minut vůbec otevírat, aby věnečky "vyskočily"(= JAKOBY SE NAFOUKLY). Pečeme je do zlatohněda. Vychladlé věnečky pak rozkrojíme, naplníme vanilkovým krémem(viz náplně, krémy a polevy na dorty) a polijeme rumovou polevou.

Lenka Svobodová


Diskuse


Orsiny
9:53
16.11.2006

Stana
21:17
9.8.2007

zíralek z Klondajku
1:25
16.11.2006

aida
19:22
14.11.2006

zuzana
14:51
14.11.2006

Beda
15:12
14.11.2006

zuzana
14:50
14.11.2006

Li
14:36
14.11.2006

possum
Li,
14:44
14.11.2006

possum
14:46
14.11.2006

Kaštan
14:24
14.11.2006

WWW
15:19
14.11.2006

aida
15:20
14.11.2006

jiný Honza
16:13
14.11.2006

WWW
16:47
14.11.2006

JoVo
17:04
14.11.2006

Li
13:46
14.11.2006

aida
13:57
14.11.2006

Li
14:33
14.11.2006

aida
14:35
14.11.2006

JoVo
17:07
14.11.2006

Sova
18:21
16.1.2007

aida
12:58
14.11.2006

JoVovi
11:08
14.11.2006

jiný Honza
11:15
14.11.2006

JoVo
11:16
14.11.2006

jiný Honza
14:28
14.11.2006

LENKA S.
11:38
14.11.2006

LENKA S.
11:43
14.11.2006

aida
14:32
14.11.2006

LENKA S.
2:05
15.11.2006

JoVo
9:38
14.11.2006

jiný Honza
10:52
14.11.2006

jiný Honza
10:58
14.11.2006

LENKA S.
11:00
14.11.2006

jiný Honza
11:02
14.11.2006

JoVo
11:11
14.11.2006

JoVo
11:21
14.11.2006

julča
9:26
14.11.2006

LENKA S.
10:42
14.11.2006

Kačer
9:22
14.11.2006

Fallowa
8:37
14.11.2006

Li
8:46
14.11.2006

Beda
8:56
14.11.2006

Fallowa
9:04
14.11.2006

LENKA S.
9:20
14.11.2006

julča
9:16
14.11.2006

Olčava
9:17
14.11.2006

julča
9:22
14.11.2006

Li
9:32
14.11.2006

YGA
9:36
14.11.2006

jiný Honza
10:56
14.11.2006

Eva
8:35
14.11.2006

YGA
8:30
14.11.2006

LENKA S.
8:42
14.11.2006

Jarka
8:01
14.11.2006

Xerxová
7:31
14.11.2006

LENKA S.
11:14
14.11.2006

Xerxová
11:23
14.11.2006

Vave
6:24
14.11.2006

Zdena b.p.
12:54
14.11.2006

Zuzka
2:03
14.11.2006

RenataE
2:15
14.11.2006

Zuzka
2:21
14.11.2006

Jarka
8:05
14.11.2006

Zuzka
18:58
14.11.2006

počet příspěvků: 109, poslední 9.8.2007 09:17









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !