24.4.2024 | Svátek má Jiří


Mlsotník: Kantonská kachna

18.1.2008

Je dobré plánovat jí dopředu a dát si naklíčit sóju nějaký čas předem. Kdo nechce nechat klíčit sóju nebo se rozhodl na poslední chvíli, může použít například klíčky Mungo, ale ty jsou dost drahé.

Vlastní vaření začínáme zesklovatěním cibulky v hlubší pánvi (lze použít i kastrol či rendlík). Poté přidáme namočené houby (když jsou čerstvé, použijeme čerstvé) včetně vody z hub, naklíčenou sóju, papriku a na nudličky nakrájenou mrkev. Osolíme, trochu opepříme, zakápneme sojovkou, zamícháme a pod pokličkou necháme dusit až do měkka.

Mezitím si na kostičky nakrájíme maso. V originále se používají kachní prsa, ale my většinou máme krůtí. Je možné použít i kuřecí nebo vepřové, prostě jakékoliv libové maso, které se nemusí dlouho dělat. Kostičky masa se osolí, opepří (my používáme čtyřbarevný pepř přímo z mlýnku) a na rozpáleném tuku se rychle oprejsknou - jen tak, aby maso nebylo vevnitř syrové.

Jako příloha je nejlepší rýže.

Pozor! Maso a zelenina by se měly smíchat až na talíři, ne při vaření.

 

LFSHA