23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Jablka

21.4.2006 22:05

Většinu naší sklizně tvořila jablíčka ze starých stromů, které vysázel můj praděda někdy v roce 1915. Krásné vysokokmeny s průměrem koruny kolem 15 metrů plodily vytrvale a měly bohatou úrodu i po 80 letech. Dodnes nezapomenu na chuť odrůd jako bylo "Matčino", nebo "Smiřické". Většina jablíček skončila svou pouť na podzim ve sklepě, pečlivě poskládaná do dřevěných bedýnek.

Celou zimu jsme chodili pro jablka do sklepa, pečlivě je prohlíželi a třídili - zkrátka, jablíčka vydržela až do doby čerstvé sklizně žňovek. V době jarní už byla některá jablíčka scvrklá, k přímému jídlu nevhodná, a proto nastoupila jejich úprava do podoby oblíbené, přijatelné a chutné. Váhala jsem, který recept na jablečné jídlo uvést a po poradě s rodinou jsem byla pověřena uvést to nejoblíbenější a nejpodařenější každého z nás.

První na řadě je babička, která, jako žena nesmírně moudrá a pracovitá, milovala jídla jednoduchá a dokázala je dobře připravit. Její specialitka se dala jíst teplá i studená, zahřála i osvěžila a měla spoustu různých variant. Předkládám recept na základní verzi babiččiny

JABLEČNÉ POLÉVKY
Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vaříme ve vodě s kapkou citronu (aby nezhnědla). Přidáme cukr, špetku soli, když jsou jablka poloměkká, přimícháme zátřepku ze smetany s hladkou moukou, vaříme ještě alespoň 5 minut. Tato základní verze se může ochutit skořicí, hřebíčkem, muškátem, bylinkami, … ale velmi dobrá je i v základním provedení.

Moje maminka má ráda recepty složitější, největší úspěch mají její

HRABĚNČINY ŘEZY
50 dkg hladké mouky, 25 dkg tuku (máslo, Hera), 25 dkg cukru, 1 prášek do pečiva a 4 žloutky zpracujeme na vále - vypadá jako linecké těsto. 2/3 těsta rozmačkáme rovnoměrně na holý plech. Nastrouhaná, mírně oslazená jablíčka chvíli podusíme, vysypeme na těsto na plechu. Posypeme van.cukrem, skořicí, potřeme sněhem ze 4 bílků. Nahoru nastrouháme (velké kapky) zbývající těsto, pečeme ve střední troubě, nejlepší je až následující den.

Tatínek je velmi dobrý kuchtík, miluje recepty složité, pracné - výsledek je však vynikající. Nejím sladké - jediná výjimka je tatínkův

JABLEČNÝ TAŽENÝ ŠTRŮDL
Na těsto potřebujeme 35 dkg hladké mouky, 1/8 L vody, 2 dkg sádla, sůl, 1 celé vejce, ocet.
Do poloviny vlažné vody zamíchat sůl, ocet, sádlo, vejce a zbytek vody. Vše nalijeme do mouky, nejprve v misce, později na vále velmi důkladně zpracujeme. Těsto můžeme bouchat pěstí nebo válečkem, jak začne být vláčnější, tak s ním mlátíme o podložku - zkrátka taková dobrá půlhodinka tvrdé práce. Těsto je ideální, pokud je úplně hladké a dělají se na něm malé bublinky, pak ho na čtvrthodinku přiklopíme nahřátou miskou. Na vál dáme utěrku, na ní těsto pomalu rukama vytahujeme za středu do stran (pro ilustraci - z uvedeného množství jsou dva kusy 60x60 cm) - těsto je opravdu tenoučké až průhledné. Vytaženou placku pokapeme rumem, potřeme máslem a sypeme nasucho upraženou strouhankou. Dáme nastrouhaná jablka (kolečka), cukr, van.cukr, skořici, kokos, rozinky, ořechy (co kdo rád) a zakapeme máslem. Svinuté do závinu potřeme rozpuštěným sádlem a pečeme do růžova.

To moje setra nevaří a nepeče, má na to manžela. Ten má rád všechno rychlé a jednoduché, nejvíc nám od něj chutnají

PEPOVY ŠÁTEČKY
1 tučný tvaroh v kostce (25 dkg), 1 Smetol (ztužený tuk 25 dkg), 25 dkg hladké mouky. Suroviny smícháme (tuk nastrouháme), dáme do chladna. Mezitím si připravíme jablka - oloupané na čtvrtky nakrájené, každou čtvrtku ještě na tři díly. Těsto rozválíme, rádýlkem krájíme na čtverečky asi 6x6 cm. Na čtvereček položíme kousek jablka, přeložíme dva protilehlé růžky, dáme na plech, pečeme do růžova. Ještě horké obalujeme v cukru (mletý + vanilkový).

A já nakonec přidám jednoduchou mňamku, kdo ochutnal, ten chválil

JABLKOVOU BUCHTU S OŘECHY
Nejlepší je, pokud máte přivažovací váhu (váhu s mísou) - dělejte to přímo v ní.
Na velkých kapkách nastrouhám do mísy 50 dkg oloupaných jablek, přidám 30 dkg krystalu, zamíchám. Než se cukr rozpustí, tak si nasekám ořechy, asi 20 dkg (kolik kdo má rád). Přidám 3 vejce, 2 dl oleje, van.cukr, 1 dl mléka, 50 dkg polohrubé mouky ( máte-li více ořechů než 10 dkg, mouky patřičně uberete), půl prášku do pečiva, 2 lžičky jedlé sody (někdy nedávám, dám celý prášek), ořechy. V originál receptu je i kakao, já nesmím, tak nedávám, je to dobré i bez něj. Vše zamícháme, vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme do růžova, potíráme polevou (nejlépe čokoládovou).

A jedna drobnost na závěr - tohle milujeme všichni bez rozdílu: když máte jablíček víc, nastrouhat je spolu s mrkví, přidat cukr, citronovou šťávu, vychladit a pak už jenom mlsat.

Alena Zálešáková (Alča)



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !